Divat

Feminin férfiak

2409

Marc Jacobstól már megszokhattuk, hogy mindig megbotránkoztatja valamivel a közvéleményt, a divatszakmát, de mi mást is várhatnánk a Louis Vuitton tervezőjétől. Nemrég látott napvilágot az alább látható fotó, amelyen Marc Jacobs szoknyát visel, érdekes, nem visszataszító, inkább csak szokatlan látvány. Egy meleg férfitól jobban elfogadott, ha szoknyát húz, de az elmúlt időszakban néhány heteroszexuális fiúbarátom is érdekes ötletekkel, gondolatokkal állt elő. Néhány napja az egyik barátom elmerengett, majd nekem szegezte a kérdést: Vajon mikor lesznek végre a férfiak olyan bátrak, hogy tűsarkút és szoknyát húzzanak? A kérdező, már nagyon várja ezt az időt! Marc Jacobs-szal az élen a meleg férfiak már elkezdték, de vajon mikor csatlakoznak hozzájuk metroszexuális társaik?! Remélitek, hogy soha, vagy szeretnétek?

Nagy nőbolond haverjaim hihetetlen, férfiaktól szokatlan dolgokat művelnek az elmúlt időkben, azt hiszem egy újfajta férfitípus van kialakulóban, persze az már más kérdés, hogy ez mennyire fogja elnyerni a lányok tetszését. Az egyik fiú ismerősöm például a Mangóban vásárolja a nadrágjait, a női részlegen. Mikor rákérdeztem, hogy tényleg jól látom-e a márkajelzést, azt felelte, igen. Igen, női nadrágokat hord, mert állítása szerint a férfiaknak szánt boltokban nem talál neki tetsző fazonokat, így maradnak a női üzletek. Végülis csak a gombolás az, ami ellentétes irányba történik egy férfi és egy női nadrág esetében...

De van másik nadrágos történetem is. Egy másik barátom annyira beleszeretett az egyik gatyámba, hogy a minap közölte neki is mindenképpen kell ilyen, és vajon kapható-e a Zara férfi osztályán is?! Sejthetitek, hogy nem, nem kapható, így maradt a női verzió. Már meg se lepődök, amikor cipőt megyünk venni, és betérve egy cipőboltba a női részlegen kezd el keresgélni, mert szerinte azok a cipők kecsesebbek... Igazat kell neki adnom, valóban kecsesebbek, és tényleg jobban állnak a lábán.

Az itthoni üzletek kínálata, és nem csak a nagy márkáké, hanem a designer boltoké sem bővelkedik férfi cuccokban. Vegyük a Zarát vagy a H&M-et: a férfiak kaptak egy szintet - míg a nőknek három-négy szint jutott -, de az egyedi magyar tervezők polcain is túlnyomórészt női darabok találhatóak. A férfiakban - legalábbis egy egész nagy részükben - megjelent egy igény, hogy ők is stílusosan, szépen szeretnének öltözködni, már nem elégszenek meg egy fekete pólóval és farmerral, ugyanúgy vágynak a különleges, egyedi és nagyon is trendi dolgokra, mint mi csajok. De a kínálat még nem igazodik ehhez, így maradnak a női osztályok, női boltok. Persze más kérdés, hogy vajon miért jelent meg a férfiakban is ez a vágy, ami eddig csak a gyengébbik nemre volt jellemző? Miért kezdte el a divat jobban érdekelni a férfiak egy rétegét, mint eddig?

Az előbb elkezdett példák sorának még korán sincs vége. Nyáron egy nagyobb társasággal voltunk a Balaton Soundon, egy nyaralót béreltünk ki. Lányok csak kevesen voltunk a szálláson, de nem szenvedtünk hiányt sem hajszárítóban, sem hajvasalóban és semmiféle hajformázóban sem, a zselétől a hajhabig volt a srácoknál minden, de tényleg minden. Míg mi körülbelül a tusolással, egy kis feldobott sminkkel és egy egyszerű szett felkapásával villámgyorsan elkészültünk, hiszen fesztiválozni jöttünk, a srácok akár több, mint egy órán keresztül is készülődtek, hajat vasaltak és próbálták megtalálni a legjobb összeállítást, már ami a ruhát illet. De ugyanilyen példa lehet, hogy egyik haverom kedvenc alsógatyája egy sárga virágos rózsaszín darab, vagy az a legújabb - már kissé számomra is vad - ötlet, hogy szájfényre van szüksége, meg alapozóra, szemránckrémet természetesen már régóta használ... És ez csak pár megdöbbentő példa volt a sok közül, amelyeket az elmúlt hetekben átéltem a haversrácok mellett.

Mielőtt valaki félreértené, ezek a fiúk valóban tökös srácok, falat másznak, fociznak, kalandtúrára járnak és csajoznak, csak a divathoz való hozzáállásukban nem olyanok, mint a nagy átlag. Minden érdekli őket, ami divat - persze a fiús témák mellett -, hihetetlen nagy örömmel tartanak velem egy-egy bemutatóra vagy divateseményre. Ami a pasikat illeti, nehogy valami csupaszra szőrtelenített, agyonszolizott gyerekeket képzeljetek el, mert nem azok, férfiak a javából, csak szeretnek öltözködni, ami persze kicsit furcsa, mert még nem szokványos. De nem hiszem, hogy rosszabbak lennének, vagy jobban el kellene őket ítélnünk, mint azokat a srácokat, akik reggel éppen azt veszik fel, ami a fejükre esett a szekrényből, mert ők is vannak szép számmal. A fiúk nem találják az arany középutat, már ami a divatot illeti?

Nevezzük őket metroszexuálisnak vagy femininnek, de ezek a férfiak egyre többen vannak, és egyre többen lesznek, közben persze felmerül a kérdés, hogy vajon a nők ilyen társra vágynak? Azt hiszem, amíg megőrzik a férfiasságukat, és nem simább a lábuk a mienknél, addig egy nő csak örülni fog, hogy a vásárlás és a divat ugyanolyan örömöket szerez párjának, mint neki. Vagy tévednék, és egy magára kicsit is többet adó férfi már visszataszító, férfiatlan a női nem számára?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások