Étel+Ital

Vasárnapi ebéd

2403

Kellemes nosztalgiával emlékszem vissza azokra az évekre, amikor minden áldott - igen, az volt - vasárnap összejött a család a nagyinál, ebédre. Körbeültük a nagy ovális asztalt, ami kiegészíthető volt még egy betéttel, és ettünk, beszélgettünk, koccintottunk, beszélgettünk, sütiztünk, beszélgettünk, vinnyogva röhögtünk. Imádtam. Ilyenkor a menü mindig hasonló volt: csodaszép, aranyló húsleves cérnametélttel, főtt hús paradicsommártással, pöri, nokedli, uborkasaláta vagy épp rántott hús, krumplipüré, káposzta sali vagy valami ilyesmi. A húsleves volt az egyetlen biztos pont. A húsleves elkészítése nem bonyolult, de könnyen el lehet rontani, legalábbis a kinézetét. Én a következőképpen szeretem a vasárnapi húslevest:

Ezeket így

Tyúkhús kell majd, lába, nyaka, feje, háta - minden ami nem megy a pöribe -, mája, zúzája, szíve. Aztán jöhetnek az ízesítők: só, egész bors, petrezselyem, vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika - mármint a nyers - és egy húsleves kocka vagy némi vegeta, fehérrépa, sárgarépa, gyökerek, egy közepes burgonya, megpucolva. Kell még egy nagy fazék, ötliteres, egy teatojás vagy géz. Fogod a fazekat, beleteszed a húst, háromnegyedéig teletöltöd hideg vízzel, raksz bele egy teáskanál sót és elkezded főzni, maximumon, fedő alatt. Mivel tyúkról van szó, ezért legalább két órát kell főzni a húst, ha mindezt csirkéből csinálod, elegendő a fele. Amikor elérsz a fele főzési időhöz, vedd le a lángot, vagy a hőt a felére, a víz tetején lévő szürkés habot szűrővel szedd le. Ez fontos lépés, mert így lesz szép átlátszó a leves. Már teheted is bele a zöldségeket és a fűszereket. Én a petrezselymet hanyagul össze szoktam vágni, az egész borsot - nyolc-tíz szemet - a fokhagymát a teatojásba teszem be, mert így nem úszkál össze-vissza és nem zavarosítja a csillogó lét. Nekem tényleg nagyon fontos, hogy a  húsleves aranysárga legyen és átlátszó. Ha a zöldségek benne vannak, fedjük le, maradjon a takarék, és főzzük, főzzük kifulladásig. Pontosan addig, amíg a csirke/tyúk lába le nem válik a lábszáráról és a répa nem lesz összenyomhatóan puha. Amikor elkészült, vegyük le a forró tűzhelyről, öntsünk rá két deci jéghideg vizet, és gyorsan takarjuk le a fedővel. Ezzel a zavar leülepszik, ha esetleg volt. Tizenöt-húsz perc állás után,húscsipesszel óvatosan emeljük ki a husikát, a zöldséget és szűrjük le a levest. 

Tészta

Cérnametélttel szeretem a húslevest, van aki májgombóccal, megint mások grízgombóccal és ismerek betűtésztás fanokat is. Csak annyi a lényeg, hogy miként főzöd meg. Én nem szeretem az elázott tésztát, így annyit főzök be, amennyit egyszerre megeszünk, és szigorúan a levesben főzöm, nem külön vízben. Kimerek annyi levest, amennyiről azt gondolom el fog fogyni, felforralom, és abba teszem. A tészta akkor jó, ha feljön a leves tetejére.

Grízgombócot ritkán csinálok, de ha igen, akkor így: búzadara, tojás, só, összegyurmázom, beleszaggatom, a májgombóc ugyanez, csak kevesebb a dara és több benne a máj. Attól függően, hogy puhán vagy keményen szereted, kell bele tenni a búzadarát. 

Nyami.

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
okt
18
Anima írta:
Nem tudnék húsleves nélkül élni,ha 2 hétig nem eszek(ami ritka) nagyon hiányzik.A kedvenc levesem.
12:51
2
okt
18
zsofi írta:
bocs, de nekem a leveskockánál dőltél meg. Egy húslevesbe nem teszünk leveskockát, hisz épp azt főzünk. Tény, hogy a hipermarketes alapanyagokból se íze se bűze, ezért húsleveshez szigorúan piacon vásárolunk.
12:52
3
okt
18
marimatsu írta:
nyamm...nyammm...nyamm...megyek főzni:) köszi henci, meghoztad az étvágyam:)
12:52
4
okt
18
ismeretlen válaszazsofi írására:
de teszek bele egy kis vegyszert:) attól erősödik az immunrendszerünk!
13:17
5
okt
18
steffie írta:
anyumé a legjobb a földön : )
13:22
6
okt
18
curlie írta:
Csigatésztával szeretem a legjobban :)))))
Emlékszem, hogy régen mindig együtt csináltuk családilag Nagyanyóéknál a csigatésztát.
Karácsony előtt pár héttel összegyűlt az egész család, és nekiálltunk igazi házi tésztát gyártani....
De jó is volt...
13:50
7
okt
18
PiciVadmacska írta:
A húsleves pulykaszárnyból a legigazibb.

Én egyszerre teszem fel a zöldséget és a húst, és van, hogy mégse puhul meg 2 óra alatt a répa :P Mit csinálok rosszul? :)
16:52
8
okt
18
kicsiponi írta:
Nálunk is minden vasárnap igazi vasárnapi ebéd van húslevessel, nagyikkal, sülthússal, beszélgetéssel és sok nevetéssel. :)
És számomra nagyon furcsa,hogy vannak családok, ahol egyáltalán nincs jelentősége annak, hogy vasárnap van és olyankor az ebéd "szent dolog". Bizotsan a családunk vallásosságából is adódik,hogy nálunk nagyon fontos ez a dolog, de tényleg, én el sem tudom képzelni, hogy a vasárnapi ebéd idején ne legyek otthon (kivéve persze,ha elutaztam vagy valami hasonló).

És Henci kéééééérlek ne írd le mégegyszer, hogy PÖRI,mert fizikailag fáj!! :D Bocsi,de ez nálam kényes pont.
17:33
9
okt
18
hedvig írta:
Szeretem a húslevest, de csak azt, ami tyúkból vagy inkább csirkéből van. Annak sokkal "könnyebb" az íze, mint amit disznóhúsból főzünk. A húsleves akkor a legjobb, ha beteg vagyok. Attól olyan szépen meg lehet gyógyulni...:)
18:13
10
okt
18
curlie válaszaPiciVadmacska írására:
Egészben teszed bele a répát, vagy kettévágva?

Nekem még sosem sikerült tökéletesre a húslevesem, mindig kicsit zavaros, pedig sosem forralom, csak gyöngyözik, eskü... Akkor viszont mitől lehet?
Ezt a hidegvizes megoldást még nem próbáltam, amit Henci említett, de lehet, hogy be fogom vetni, ha nem jövök rá a titok nyitjára... :)))
18:33
11
okt
18
carrie válaszacurlie írására:
Én is csigatésztával imádom!!! Meg eperlevél tésztával!! Na jó, tulajdonképpen bármilyen tésztával :P Nem tudnék húsleves nélkül létezni! A krumplit is nagyon szeretem benne.
18:46
12
okt
18
PiciVadmacska írta:
Hosszában félbehasogatva. Bár igaz, hogy jó nagyokat teszek bele :)

Nekem sose zavaros... bár fokhagymát nem rakok bele, csak sima hagymát.
20:29
13
okt
18
PiciVadmacska írta:
Ha a húslevesbe a főzés vége felé egy félbevágott kemény paradicsomot főzöl, az összeszedi a trutymót... állítólag.

Amúgy húsleves forever; volt olyan időszakom, úgy 2 hétig, hogy húslevesen és almán kívül semmit se tudtam megenni. Mégis kimondottan fittnek éreztem magam.
20:31
14
okt
18
xxxxxx írta:
nálunk is fontos a vasárnapi ebéd, és a húsleves mindig biztos pont! én a legjobban pulykanyakból vagy pulykaszárnyból szeretem, esetleg azt a verziót, mikor anya egy egész csirkét főz benne, aztán azt megtöltve külön kisüti miután megfőtt, hát az valami isteni!
tésztából cérnametélt!
elképzelni sem tudom hogy kerülhet bele leveskocka vagy májgaluska, utóbbi nekem egy másik leves::)
amúgy nálunk a vasárnapi reggeli is közösségi program, a menü pedig házi körözött valamilyen friss hagymafajtával. ezenkívül vasárnap kirándulni is szoktunk, megsétáltatjuk a kutyákat, ha pedig nem, akkor uszizunk egyet a strandon, és aztán kiáztatjuk magunkat a szabad ég alatt a melegvízben -ez főleg télen jó, mikor a gőztől alig látni valamit:)

szeretem a vasárnapokat:)
20:37
15
okt
18
Sosyka írta:
én nem vagyok annyira leveses, ha eszek is akkor másnaposon, úgy nagyon finom, jól összeérnek az ízek, naggggyon tutti :D én is inkább tyúkhúslevest szeretem, de fácánból is nagyon finom!leginkább a nyakát eszem meg, régen imádtam a lábát(jo durva) mostmár nem tudnám megenni...
21:29
16
okt
18
ismeretlen írta:
tészta: malacfarka a tuti
22:02
17
okt
18
madhatter írta:
Otthon, a családomnál ünnepnapokon, néha vasárnaponként szerepelt hagyományos első fogásként a húsleves, finom volt, jó volt, de nem a kedvencem.
Aztán amíg barátom mamája főzött ránk, minden vasárnap (hétvégén) húsleves, ünnepnapokon húsleves, plusz néha hétköznap is húsleves.
Most csak akkor eszem, ha nagyon muszáj.
22:09
18
okt
19
hoshi írta:
nálunk nem múlik el vasárnap húsleves nélkül, és szeretem is, de nem a kedvenc levesem. és sztem a leveskocka kell bele, úgy még fincsibb.:)
11:36
19
okt
19
Mirage írta:
Nincs karácsony, és családi összejövetel húsleves nélkül!
Én még sosem csináltam,pedig mióta készülök rá!
Pulykanyakból, vagy marhából az igazi. Csak abba nem kell olyan sok répa,mert amúgy is édeskés.
Csigatészta rulez.
16:15
20
okt
19
pipitanc válaszasteffie írására:
nemmerapukáméé!
16:37
21
okt
19
ismeretlen írta:
Nálunk is minden hétvégén és családi összejövetelen húsleves van. Én már nagyon unom. Kifejezetten örültem, amikor az unokatesóm elsőáldozásakor megrolmlott a húsleves és gyorsan össze kellet dobni egy egyszerű gyümölcslevest mire megérkeztek a vendégek. Végre valami változatosság!
18:36
22
okt
19
narancs írta:
nálunk is minden vasárnap a húsleves-pöri duóé.
igazából herótóm van mindegyiktől. talán amiatt, mert hosszú évek óta eza kaja minden vasárnap..
19:51
23
okt
19
Betuka írta:
Nálunk minden vasárnap húsleves van :) Sőt, nagyon bivaly húslevest főz anyukám, mert a csirkeapróléktól kezdve a marhán át mindent belefőz :D és nem csak egy kis edényben, hanem több litert, hogy még vagy két napig azt ehessék otthon :D (én csak vasárnap élvezem, akkor vagyok otthon, másnap már nem olyan jó szerintem).
21:49
24
okt
20
Maminti írta:
Nem szeretem a húslevest! Gyerekkorom óta csak a főtt répát eszem meg belőle. A gulyásleves a kedvencem, amit Apu csinál. :) Ehhez képest állítólag nagyon finom húslevest főzök, igaz, még nem sokszor volt rá példa, mert csak a család kedvéért vállaltam be.
09:40
25
okt
20
antares777 írta:
Én most a 4 napban lemegyek a szüleimhez, hát azt a hízó kúrát ami ott lesz nem várom.
Anyu már jelezte vigyek le hűtőládát, de mondom neki, sosincs időm kienni, tele van a mélyhűtőm.
Lehet nektek ezek szép pillanatok, de ha olyan családom lenne, hogy menjünk el az erődbe túrázni én annak sokkal jobban örülnék :-)
10:41
26
okt
20
donci írta:
-husleves, tejfölös csirke,ubi salàta, somloi galuska..... mmmmhhh vagy:
-babgulyàs, palacsinta
-hàzi borsoleves, pörkölt, turos bukta
-grizgaluska leves, ràntott hus+petr.krumpli, madàrtej
15:36
27
okt
20
lindus írta:
jajj, az a kép... a pipike kis tenyere....
16:36
28
okt
22
madrid86 válaszadonci írására:
uhh...ettől durván éhes leszek! :)

Nem vagyok húsleveses, de anyukám is így csinálja, ahogy Henci írta és nagyon finom így tényleg. Nálunk cérnametélttel és mindig valamilyen más tésztával is van (pl. zabszem, eperlevél, csiga) mert apummal mi az utóbbival szeretjük. Szinte állandó vasárnapi kaja, mert apum kedvenc levese, de az én kedvenceim a gulyásleves és a bajai halászlé, meg anyum borsólevese is.

Egyszer főztem eddig szégyenszemre a páromnak húslevest, viszont azt nagyon megdicsérte, és ezen a cikken felbuzdulva kijelentem, hogy nemsoká megint fogok!
18:59
29
okt
22
Paloma írta:
Nálunk minden vasárnap van ilyen családi ebéd dolog.
De attól még nem eszem húslevest, az szerintem nemfinom.
23:51
30
okt
24
donci válaszaPaloma írására:
nagyon szépen fogalmaztad....
08:53
31
okt
31
neeskens írta:
Elég régen nem lakom már a szüleimmel, de azért a legtöbb vasárnap nálunk húsleves van, természetesen. Szeretem, meg az egész hangulatot, a legjobb persze az volt, amikor még éltek a nagyszülők és náluk jöttek össze a gyerekek, unokák. Nagyapám az asztalfőn, finom aranyló leves, ízes ételek, sütik utána kávé sokáig beszélgetés. Nagyon jó volt.
15:54
32
dec
04
Mariner írta:
:S
Na az a fénykép nem volt a legjobb választás.
09:26
33
dec
04
Mariner írta:
A habját ált. mindenki leszedi és semmilyen pluszt nem ad a levesnek, főleg nem az "erejét". :) Pont a habtól lesz zavaros, mert a főzés közben leváló apró darabok, az esetleg benne maradó kosz vagy föld (hiába mossuk meg az "alkatrészeket") összegyűlik a leves tetején és azok adják azt a szürkés habot. Ha kuktában főzöl, akkor a hab kifő a kukta oldalára, peremére és odaszárad. Ebben az esetben ilyen probléma nincs.
Abban viszont 1millió százalékban egyetértek, hogy bűn, már-már szentségtörés leveskockát használni.
Magam részéről azt gondolom, hogy aki vegetát és/vagy leveskockát használ (egy kutya), az vagy nem ismeri a fűszereket és az ízeket -Uram bocsá' nem tud főzni - vagy nem bízik magában. Hagyjuk el nyugodtan a sok "E vitamint" és tartósítót.
09:42
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés