Étel+Ital

Vasárnapi ebéd

2403

Kellemes nosztalgiával emlékszem vissza azokra az évekre, amikor minden áldott - igen, az volt - vasárnap összejött a család a nagyinál, ebédre. Körbeültük a nagy ovális asztalt, ami kiegészíthető volt még egy betéttel, és ettünk, beszélgettünk, koccintottunk, beszélgettünk, sütiztünk, beszélgettünk, vinnyogva röhögtünk. Imádtam. Ilyenkor a menü mindig hasonló volt: csodaszép, aranyló húsleves cérnametélttel, főtt hús paradicsommártással, pöri, nokedli, uborkasaláta vagy épp rántott hús, krumplipüré, káposzta sali vagy valami ilyesmi. A húsleves volt az egyetlen biztos pont. A húsleves elkészítése nem bonyolult, de könnyen el lehet rontani, legalábbis a kinézetét. Én a következőképpen szeretem a vasárnapi húslevest:

Ezeket így

Tyúkhús kell majd, lába, nyaka, feje, háta - minden ami nem megy a pöribe -, mája, zúzája, szíve. Aztán jöhetnek az ízesítők: só, egész bors, petrezselyem, vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika - mármint a nyers - és egy húsleves kocka vagy némi vegeta, fehérrépa, sárgarépa, gyökerek, egy közepes burgonya, megpucolva. Kell még egy nagy fazék, ötliteres, egy teatojás vagy géz. Fogod a fazekat, beleteszed a húst, háromnegyedéig teletöltöd hideg vízzel, raksz bele egy teáskanál sót és elkezded főzni, maximumon, fedő alatt. Mivel tyúkról van szó, ezért legalább két órát kell főzni a húst, ha mindezt csirkéből csinálod, elegendő a fele. Amikor elérsz a fele főzési időhöz, vedd le a lángot, vagy a hőt a felére, a víz tetején lévő szürkés habot szűrővel szedd le. Ez fontos lépés, mert így lesz szép átlátszó a leves. Már teheted is bele a zöldségeket és a fűszereket. Én a petrezselymet hanyagul össze szoktam vágni, az egész borsot - nyolc-tíz szemet - a fokhagymát a teatojásba teszem be, mert így nem úszkál össze-vissza és nem zavarosítja a csillogó lét. Nekem tényleg nagyon fontos, hogy a  húsleves aranysárga legyen és átlátszó. Ha a zöldségek benne vannak, fedjük le, maradjon a takarék, és főzzük, főzzük kifulladásig. Pontosan addig, amíg a csirke/tyúk lába le nem válik a lábszáráról és a répa nem lesz összenyomhatóan puha. Amikor elkészült, vegyük le a forró tűzhelyről, öntsünk rá két deci jéghideg vizet, és gyorsan takarjuk le a fedővel. Ezzel a zavar leülepszik, ha esetleg volt. Tizenöt-húsz perc állás után,húscsipesszel óvatosan emeljük ki a husikát, a zöldséget és szűrjük le a levest. 

Tészta

Cérnametélttel szeretem a húslevest, van aki májgombóccal, megint mások grízgombóccal és ismerek betűtésztás fanokat is. Csak annyi a lényeg, hogy miként főzöd meg. Én nem szeretem az elázott tésztát, így annyit főzök be, amennyit egyszerre megeszünk, és szigorúan a levesben főzöm, nem külön vízben. Kimerek annyi levest, amennyiről azt gondolom el fog fogyni, felforralom, és abba teszem. A tészta akkor jó, ha feljön a leves tetejére.

Grízgombócot ritkán csinálok, de ha igen, akkor így: búzadara, tojás, só, összegyurmázom, beleszaggatom, a májgombóc ugyanez, csak kevesebb a dara és több benne a máj. Attól függően, hogy puhán vagy keményen szereted, kell bele tenni a búzadarát. 

Nyami.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások