Közösség

Egyszerűség szépen

2404

Szervita téri irodaház. Biztos sokan látták már, része a belvárosnak, talán épp a szíve közepe. Sokan nem értik, hogy lehet része a városrésznek, de egyszerűen beleillik, funkciója is megvolt, irodisták dolgoztak itt évtizedekig. Ma egy ingatlankezelő kezében van, hol kiállítások, hol bulik helyszíne, de mindenkit megfog valahogyan a hangulata.

Most a Kaposvári Egyetem fotós diákjai kaptak lehetőséget, hogy az épület szellemét a maguk vizuális nyelvezetére fordítsák le. Minden lesz: installációk, fotók, élő tipográfia. Hogy mi is az az élő tipográfia? Olyan helyspecifikus betűkompozíciók, melyek ennek a régi irodaháznak a szellemében készültek, és kihasználják a rendelkezésre álló tereket. Betűkbe lépten-nyomon belefutunk, ott van minden hirdetőtáblán, épületen, az utcát beborítják. Viszont a betűk művészi felhasználásával ritkábban találkozhatunk. Ez a kiállítás betekintést enged a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karának fotográfiai és tipográfiai képzésébe, melyet Major Lajos koordinál. Az esemény a egyszerűség irányelvére épül, melynek lényegét legjobban John Maeda fogalmazta meg: “Ez egy olyan komplex téma, amelynek nincs egyszerű és egyértelmű magyarázata. Egy egyre komplexebb technológián alapuló világban élünk, ahol semmi nem működik úgy, ahogy feltételezzük, és a nap végére már mindannyian vágyódunk és ki vagyunk éhezve valamiféle egyszerűségre. Mégis ironikus, hogy amikor többé-kevésbé alkalmunk nyílik választani, akkor genetikailag arra vagyunk programozva, hogy a nagyobbat válasszuk. „A nagyobb sütit szeretnéd vagy a kisebbet?” vagy „A tíz processzoros számítógépet szeretnéd, vagy azt, amelyiknek csak egy van?”Helyszín: KÉK (Szervita tér 8.), a megnyitó: 2008.október 20., 19.00

Persze, hogy nagyobbat, a többet! Ide nekem mindent, most azonnal és a legjobbat! Erről vizualizálnak a kiállítók, érdemes lesz elmenni és elgondolkodni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások