Test

Arcvakság

2392

Fura betegségre bukkantunk rá egy könyvben, melynek neve: arcvakság. Utánajárva kiderült, hogy családról családra jár az a gén, ami felelőssé tehető azért, hogy az ember nem emlékszik más emberek arcára. Pusztán ruházkodásból és hangból tudja, ki lehet az, akivel beszél. A színvakság és farkasvakság után kapta ez a betegség az arcvakság nevet. 

Ismerős vagy nem?

A betegségben szenvedőknek nem áll össze a szembejövő személyek arca ismerősként, s bár különbséget tudnak tenni férfi és nő között, azt azonban nem tudják, hogy az illető ismerős-e vagy sem. Ez komoly félreértésekhez és sértődésekhez vezethet akár már gyerekkorban, hiszen mindenki fenyegetheti a gyereket azzal, miért nem köszön ennek vagy annak az utcán. A fel nem ismert arcú ember hangját és ruháit azonban felismerik az arcvakságban szenvedők, és így az azonosítás már könnyen megy, feltéve, hogy soha senki nem öltözik át.

Génhiba

A kutatók sokáig értetlenül álltak e betegség előtt, majd egy olyan orvos, aki maga is arcvakságtól szenved komoly vizsgálatot indított. Tavaly látott napvilágot a tény, hogy Németországban másfél millióan szenvednek ettől a betegségtől, melyet egyetlen domináns génnek köszönhetnek. A nagyagy egy része felelős azért, hogy felismerjük az arcokat, ez válik aktívvá, ha a szemünk megpillant egy arcot. Az újrafelismerési mechanizmust - az evolúciót vizsgálva - a bárányok fejlesztették tökéletesre, akik képesek arra, hogy akár ötven rokonuk arcát felismerjék, megkülönböztessék, és ezt az agyuk akár két évig is tárolja. A bárányokon túl feltételezhető, hogy más szociális állatok is rendelkeznek e központtal az agyban, ám ezt kutatások eddig még nem támasztották alá. 

Az arcvakságban szenvedő gyerekeket viselkedésük alapján tévesen autistának hiszik, mert betegségük miatt nehezen szereznek barátokat, és nehezen illeszkednek be a környezetükbe, főleg, ha addig nem ismert közegbe kerülnek.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások