Mi ez?

Mi ez? Fülzsír

2382

Nálunk családi hagyomány a fülpiszkálás. A tizennyolc évvel fiatalabb öcsémmel, ugyanazokkal a mozdulatokkal pisztergáljuk a fülünket, bambulva a nagyvilágba, csiklandozva a pálcával. Nem szabadna, igen, tudom. Volt már hallójárat-gyulladásom, kis sebek a fülemben, de mégsem tudok leszokni róla. Csiklandoz, érzem van ott valami, hát piszkálom.

A fülzsír - cerumen - a külső hallójárati mirigyek által termelt, sárgásbarnás váladék. Vízben oldódó anyag, amelyet elsősorban elhalt bőr és szőrdarabok, valamint a hallójárat nyirokmirigyei által kiválasztott váladék alkotnak. Feladata a hallójárati bőr puhán, nedvesen tartása, ezen kívül védelmet nyújt az egyéb fülbe kerülő idegen tárgyak, kisebb bogarak ellen is. A külső hallójárat öntisztuló mechanizmusa révén a fülzsír magától távozik a hallójáratból, normális esetben nem szükséges az eltávolítása. A fülzsír eltávolításának helytelen módja a fültisztító pálcikával történő tisztítás, ugyanis ez további problémákat okozhat, mert visszatunkoljuk csak a pálcával. Ha sokat rágózol vagy beszélsz, akkor az állkapocs mozgásától a zsír kifelé vándorol.

Érdekes, hogy a fehér ember fülzsírja eltér az ázsiai emberekétől. A mienk folyós, ragacsos, az övék száraz. Az öreg fülzsír sötétbarnás, a friss, egészséges mézszínű. Fogyasztása nem javallott, ráadásul keserű is. Ha mégis azt tapasztalnánk, hogy több a fülzsírunk a megszokottnál, esetleg eldugul, sípol a fülünk, netán ok nélkül szédülünk, akkor irány a fül-orr-gégész, ő majd fiziológiás sóoldattal kipucolja.

Lehet kapni fiziológiás sóoldatot gyógyszertárban, kifejezetten fültisztásra, egy kis cső van a végén, azt kell bevezetni a fülünkbe, spriccelni és kész. Tényleg le kell szokni a vattagombócos fülpálcikáról, mert csak a bajt tetőzzük vele. Nagyszerű eszköz a fülgyertya, ami nem csak a fül tisztán tartására, de a fül vérkeringésére is remek hatással van. Lenvászon alapanyagú, méhviasszal átitatott, húsz centi hosszú, üreges henger. A méhviasz a gyertya megnyújtásakor egyenletesen olvad, nem folyik le, cseppmentesen elég. A gyertya vékonyabb felét kell a fülbe dugni, oldalra hajtott, lehetőleg fekvő pozícióba. Mivel a gyertya cső alakú, az égő láng alatt légritka tér keletkezik, amely vákuumhatást eredményez. A szívóhatás következtében a kezelt zónák területén vérbőség keletkezik, nő a véráramlás sebessége. Ezáltal elszállítódnak a salakanyagok, megindul a váladékfolyás. A kéményhatás révén ezek egy része kijut a fülből, és a gyertya belsejében lerakódik. Korábban rengeteget küzdöttem középfülgyulladással, nem egyszer felszúrták a fülemet, nem mondom, hogy a fülgyertya megelőzi a bajt, de amint valami gyanúsat észlelek, már gyújtom is, így évek óta nem volt gennyedző fülgyulladásom. 

Japánban persze ezt másként gondolják. Egy külön üzletág alakult ki a fülbirizgálásra. Kimonót viselő, fiatal csajok kínálják térdüket párnának, a vendég ezt meg is teszi, a lányok pedig gyengéden kipiszkálják a zsírt a fülből. Az eredeti ötlet egy Jamamoto mimi kaki-ten nevű szolgáltatás volt, ahol a fiatal, szexi alkalmazottak egy szál jukatában térdeltek a padlón és úgy tisztogatták a vendégek hallójáratait. Tokióban már ezt is lehet.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások