Divat

Kortárs kifutó - USE

2370

A Design Héten megrendezett Kortárs kifutón láthattuk az erre a szezonra szánt darabokat a USE-tól. Mint ígértük, külön is foglalkozunk az eseményen részt vevő tervezőkkel, elsőként a USE-zal.

A USE márkanév mögött három, az Iparművészeti Egyetemen megismerkedett tervező áll, Füzes Eszter, Godena-Juhász Attila és Tóth András. Két alkalommal, 2004-ben és 2005-ben is triójuk nyerte el az Év Fiatal Divattervezője címet. Az egyetemi évek alatt fél évet Párizsban tanulhattak, ahol rengeteg inspirációt kaptak, ma pedig már saját showroommal rendelkeznek, és tíz kollekció megálmodásán vannak túl. Kollekcióikat a harmónia és a minimalizmus jellemzi, valamit a különleges szabások és vállmegoldások.

USE - unused

Az első férfikollekció

Ebben a szezonban jutott el a USE oda, hogy tíz kollekcióval és egy napszemüveg vonallal a hátuk mögött piacra dobják első férfiaknak szánt kapszula-kollekciójukat is. A férfi kollekció húsz, egymással könnyen variálható, párosítható darabból áll. A letisztult formavilág, a szűk és bő szabásvonal váltakozása és a könnyen kezelhető anyagok teszik praktikussá a ruhákat. Az első USE-os férfikollekció kampányképeit Perlaki Márton fotós készítette, a modell pedig nem más volt, mint Fogarasi László, alias Yonderboi. A tervezők azzal, hogy nem egy profi modellt kértek fel a feladatra, szerették volna erősíteni a kollekció és a ruhák hordhatóságának üzenetét, hétköznapiságát. "A USE férfi nem kíván kilógni a tömegből hivalkodó, extrém öltözékével, sokkal inkább az intellektuális divat és a finom részletek iránti elkötelezettségét szeretné kifejezni öltözködésével." Az első USE férfi kollekció csak a budapesti üzletben lesz elérhető egyedi megrendelésre.

2008/2009-es őszi-téli kollekció

A USE által az erre a szezonra megálmodott darabok is a különleges szabás és a visszafogott elegancia, valamint a nem túl harsány színek jegyében készültek. A kollekció uralkodó színe a fekete volt többnyire barnával, szürkével és lilával párosítva, valamint két összeállításban is láthattunk harsány, neonos narancssárgát, természetesen csak a női szetteknél. A kiegészítők is a visszafogottság és a minimalizmus szellemében készültek, a puha fejre húzható, olykor a teljes arcot takaró kalapok minden összeállításnak kötelező elemei voltak. A formabontó szabás, amely még a szokásos kis feketét is különlegessé teszi, jelen volt a blézereknél, a kabátoknál és az ingeknél is, főleg a gallérok, a vállrészek és az ujjak terén. Az anyaghasználat is innovatív volt az egész kollekcióban, főleg az utolsó kabát esetében, amelyet Vámosi Viki mutatott be, és amelyet a Design Héten a Code Decode bemutatóteremben megrendezett különleges kabátkiállításra terveztek a USE-osok bútortextilekből.

Alapvetően az egész kollekció tökéletesen volt összerakva, minden harmonizált mindennel, és érződött, hogy minden egyes összeállítás ugyanazt a gondolatot akarja közvetíteni. De valahogyan mégis csak két darabra formáltunk vágyat - az egyik a filckalap, olyat mindenképpen szereznünk kell, de elfogadnánk a formabontó ujjakkal készült szürke kabátkát is!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások