Étel+Ital

Juli csomagol

2377

A minap vettem egy műanyag tálcás, fóliázott gombasereget. Betoltam a hűtőbe, gondoltam másnap összedobok egy pörit, aztán a többit lefagyasztom. A másnapom nem éppen úgy alakult, hogy lett volna időm gombapucolásra, így csúsztam egy napot, kedvezve ezzel a penésznek. Az történt ugyanis, hogy a fél kiló gombám harmadnapra szép kis penésztelepet alkotott. Anyósom nagy okosan beszólt, hogy a gombát papírba kell csomagolni. Mi van? Akkor miért nem eleve abba teszik?

Húsok

Hentes barátunk azt mondja, otthon ne fagyasszunk húst, hanem eleve fagyasztva vegyük meg. Az ipari mélyfagyasztás során ugyanis a jégkristályok gömböt alkotnak, míg a mi otthoni fagyasztónkba tett húsok esetében, a lassú dermesztés során szúrós jégkristályokat jönnek létre, amelyek átdöfik a hús szerkezetét, így az olvadás során kifolyik az összes értékes cucc, a hús levén keresztül. Persze ettől függetlenül mindenki fagyaszt otthon húst, mert nincs időnk hetente többször benézni a henteshez, így nagy tételben vásárolunk, amit nem tudunk egyszerre elfogyasztani, tehát tartósítanunk kell, ha nem akarunk rohasztani, és ételt kidobni. 

Felvágottak, kolbászkák

Ha nincs kamránk, ahova fellógathatnánk a sonkát, a kolbászt, a füstölt cuccokat, akkor bizony ezeket is csomagolni, fridzsiderképessé kell tenni. Amikor először jöttem rá a műanyag dobozok praktikusságára, nagy felindultságomban a kolbászt is beletettem. Persze, hogy berohadt. Szép kis penészfoltok jelentek meg rajta. A kolbászt is papírba kell csomagolni. A szagát nem tartja féken, viszont nem is pállik be. Persze megkérdeztem a szakembert, hogy mi a véleménye a papírba csomagolásról. A hentes szerint a füstöltárukat nem kell becsomagolni, csomagolás nélkül mehetnek a hűtőbe, ha nincs kamránk vagy egy hűvös szegletünk a lakásba, ahova fel tudunk lógatni. Persze, akkor a frigó szaglani fog rendesen, de hentesünk szerint a hűtőben étel illat van, nem szag. A felvágottakat simán lehet műanyag dobozban tárolni néhány napig, de semmiképpen ne fagyasszuk le, mert a lassú fagyasztás szintén jégkristályokat generál, amelyek átlyukasztják a cucc sejtfalait, így élvezhetetlen, íztelen és pocsék lesz olvasztás után.

Zöldek

A zöldségeket a hűtőben tároljuk, nem kell külön csomagolni, ha még nem vágtuk fel, eláll az alsó dobozok valamelyikében vagy simán a rácson. Ha már felvágtuk, de nem ettük meg, akkor folpack. Egyébként én szeretem a műanyag fóliát, mert praktikus, akkora helyet foglal, amekkora az étel, és nem engedi ki a szagokat. Ha marad egy kis reszelt sajt, azt is ebbe teszem, de a felbontott, műanyag fedő nélküli tejfölt is le folpackozom.

Fűszerek

Persze a legjobb a természetes, de én azért bevallom, hogy nincs kis zöldségesem a stúdiólakásomban. Néha veszek egy-egy cserép fűszernövényt, de leginkább szárítottal vacakolok. Sokáig egy cipős dobozban tároltam a fűszernövényeket, úgy zacsiban, ahogy azt a boltban meg lehet venni. Azon kívül, hogy állandóan összekeveredtek, kiborultak és elillant az illatuk, még áttekintethetetlenek is voltak, és cseppet sem nyújtottak esztétikus látványt. Aztán az egyik ikeás túrám során többé nem álltam ellen, beszereztem egy tucat fűszertartót, és rendszeresen veszek újabbakat. A címkéket megtervezte a pasim, aki grafikus, és most szépek, ráadásul légmentesen záródnak, így nem illan el belőlük a spiritusz.

Csomagolunk még

Száraz bab, lencse, burgonya, hagyma. Nos, ezek azok a tartós élelmiszerek, amelyek a legnehezebben tárolhatóak egy kamra, pince és kert nélküli lakásban. A babot és a lencsét nagyanyám vászonzsákban tartotta a kamrában, én lefagyasztom, mert félek a zsizsiktől. A burgonya jól eláll a pincében, de ha nincs, akkor zsákban a kamrában is jó tárolni, ha az sincs, akkor maximum egy-két kilót tudok elcsomagolni a hűtőbe, takarás nélkül a hűtő alsó dobozába. Nekem ezeknek a cuccoknak az elcsomagolása igazán nagy problémát okoz... ti mit hova pakoltok, és mibe csomagoltok?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások