Lélek

Elvesztettem a munkám, mi lesz most?

2375

Sokan álltunk már az életben azon a ponton, hogy elvesztettük munkahelyünket, és azon agyaltunk, hogyan oldjuk meg az életünket. Bármi történjen is, a számlák jönnek, enni kell, a felvett hiteleket pedig fizetni kell. A bevételünk egyelőre bizonytalan, és a rendelkezésre álló anyagiak csak ideig-óráig elegendőek. A legfontosabb az, hogy higgyünk magunkban, és abban, hogy minden okkal történik. Talán épp itt volt az ideje váltani. Ahhoz, hogy tiszta fejjel nekikezdjünk a jövő tervezgetésének, érdemes elmenni egy hétre pihenni, és távolról szemlélni a helyzetet. Pihenés után jót tesz, ha pontosítjuk vágyainkat, ha leírjuk, mi volt az előnye és hátránya a régi munkánknak, és mi az, amit a következőtől remélünk.

Kirúgás, felmondás ellehetetlenedés

Az ok bármi lehet, vagy a cégen belüli átalakulás okozott zavart, vagy olyan helyzetek, nyomasztó emberi viszonyok, megélhetési gondok gördítettek akadályt az életünkbe, hogy mi váltunk meg munkahelyünktől. Sokszor a főnökök már érzik, ha lépnénk, de nem tudunk hova, és ezt kihasználva kirúgnak. Vigaszdíj nincs, és még a felmondási időt is el kell töltenünk, ha be voltunk jelentve, ha nem. A segítség lelki úton a barátoktól jöhet, egy kiadós lerészegedés és nevetgélés segíthet a lélek gátjainak feloldásában. Másrészt soha nem lehet tudni, hogy akivel épp egy asztalhoz kerülünk, tud-e éppen egy jó állást.

Álláskeresés, interjúk

Ha összevetjük, mit adtunk bele a munkánkba és mit vártak tőlünk, pontos képet kaphatunk magunkról, és ennek tükrében céltudatosan keresgélhetünk meló után. Lehet, hogy otthoni munka lenne megfelelő, de könnyen megeshet, hogy saját vállalkozásba fogunk, ha felfedjük magunkban, mit is végeznénk szívesen. Talán már el is felejtettük, milyen volt, amikor állást kellett keresnünk, ezért nem árt, ha felfrissítjük az agyunkat egy internetes böngészéssel, és tájékozódunk arról, hol érdemes keresgélni, és mik az aktuális elvárások. A neten a profession.hu, jobline.hu, allas.origo.hu és egyéb gyűjtőoldalak segíthetnek, érdemes megkeresni a szakmai álláskereső oldalakat (mint például a kreativ.hu-t) és a hrportal.hu oldalon végigolvashatunk számtalan cikket az aktuális munkaerőpiaci helyzetről.

Számlák fizetése, egyéb bajok

Sajnos nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, hogy az állás elvesztése súlyos anyagi problémákat generál. A baj nem jár egyedül, és még száz szép mondást mondhatnánk arra a helyzetre, amikor csőstül jönnek a kifizetni valók. Biztos, hogy épp ebben az időszakban kell olyan kiadásokkal szembenéznünk, amiket a hátunk közepére nem kívánunk. Ezekre jobb, ha nem görcsölünk rá, és átmeneti kölcsönökkel, okoskodással, szülői segítséggel megoldjuk azokat. Tartsuk szem előtt, hogy ez egy átmeneti időszak, és két hónapon belül már biztosan minden rendben lesz. 

A munkavadászat egy utazás, olyan, mint amikor utazás előtt beülsz az autóba, megnézed hova mész, és kiválasztod a legjobb utat, amin biztonságosan a célba érhetsz. Megnézed minden rendben van-e a járművel, és elindulsz.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások