Mi ez?

Árnika – az instant gyógyerejű napsugár

2359

A Lázár Ervin jóvoltából Szegény Dzsoni kedveseként ismertté vált bájos virágnév eredeti viselője meglepően hiányzik a köztudatból minden jótékony hatásával együtt. Én szerencsés vagyok: mióta eszemet tudom, használtuk otthon, gyerekkori ágyamon egy nagy barna folt őrzi emlékét, mikor véletlenül kidöntöttem a gargalizáláshoz odakészített oldatot. Az üvegbe avagy tubusba zárt univerzális elixír mellett nem lehet elmenni szó – azaz ismertető cikk – nélkül.

A titkos fegyver

Boldogult végzős gimis koromban közszeretetnek örvendő idős tanárnőnket csúf baleset érte. Leesett a lépcsőn, és arccal a falnak ütődött. Borzalmasan feldagadt, a szivárvány minden színét felvonultató arccal jött be dolgozni pár nap otthoni pihenő után. Az évfolyam kétségbeesett. Két héttel későbbre tűzték ki a tablófotózás időpontját, és mivel abban az évben minden osztály más háttérszínű fotókat akart, nem mutatott volna jól, ha betesznek a képek közé egy semleges hátterű tavalyi vagy azelőtti képet a tisztelt tanerőről. De láss csodát! A daganatok napról napra csökkentek, s mire a várva várt nap elérkezett, már csak néhány halványpiros csík jelezte a korábbi rút vértolulások helyét. Tolongva faggattuk a tanárnőt: Hogy csinálta? Ő mosolyogva ennyit mondott: Árnika tinktúra. Hát persze!

Száraz tények a csodaszerről

Az árnika (Arnica montana, népies nevein „anyagyökér” vagy „olaszútifű”) a fészkesvirágzatúak családjába tartozik, akár a százszorszép vagy a napraforgó. Magashegyi élőhelyén a tiszta levegőt és a tömény fertőtlenítő UV-sugárzást konzerválja sárga szirmaiban. Hazánkban ma már fokozottan védett, nem gyűjthető, ritka vendég. Századok óta ismert a gyógyászatban, különféle kivonatokat készítve belőle számos betegség gyógyszereként használták.

Gyógyhatása

Személyes tapasztalataim alapján jótékony hatásának sokoldalúságában a ginszenggyökér után nem sokkal következik, a pattanástól a torokfájáson át a szilánkos törésig mindent meggyógyít. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, vérkeringés-serkentő hatása rendkívül nagyfokú. Híg oldatával gargalizálva kisöpri a torokból a bacikat; dunsztkötésben alkalmazva mindenfajta gyulladást lehúz az átlagnál jóval rövidebb idő alatt; borogatásként a véraláfutások kezelésében is felülmúlhatatlan. A Gyógynövénytár szerint:

„Hatásos gyulladás- és fájdalomcsökkentőként ismeretes, külsőleg fertőtlenítő, sebgyógyító hatású, továbbá kelések, vérömlenyek, csonttörések okozta ödémák, zúzódások, rándulások kezelésére ajánlott. Enyhíti a rovarcsípések okozta viszketéseket, ismeretes fertőtlenítő hatása is. Reumatikus panaszokra is kiváló gyógyír. A homeopátia a túlerőltetés okozta izomfájdalmak kezelésére alkalmazza. A belőle készült homeopátiás szer sebgyógyító hatású. Az árnika segít a felületi visszérgyulladás gyógyulási folyamatában.”

Mint minden nagy erejű fegyver, ez is kétélű: alkalmazása – mint az erős illóolajokat tartalmazó termékeké általában – óvatosságot kíván, allergiás reakciót, túlérzékeny bőrűeknél viszketést, ekcéma-szerű tüneteket okozhat. Belsőleges alkalmazása nem javasolt, mert szívmegálláshoz vezethet.

Beszerzése nehéz: a patikákban külön rendelésre kapható barna üvegben alkoholos kivonata, a tinktúra. Lemosható emulziós krém formájában általánosan hozzáférhető, de ilyen kiszerelésben hatása is csekélyebb, és kevésbé használható. Gargalizálni például krémmel eléggé problémás… Érdemes utánajárni és nagy mennyiségben beépíteni a házipatikába, mert szinte minden közkeletű kis balesetnél utánanyúlhatunk. Hűtve tárolandó!


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások