Divat

Menj New York-ba ingyen!

2352

New York messze van, így kevesen juthatnak el a Metropolitan Múzeumba, pedig sok szép kiállításnak és értékes gyűjteménynek ad helyet. A modern technika segít legyőzni a távolságokat ezen a téren is, az internet közelebb hozhatja a New York-i kiállításokat hozzánk is, hiszen virtuálisan a múzeum honlapján megtekinthetjük a tárlatok egy részét.

Jó hír, hogy az online elérhető gyűjtemények száma egyre bővül, és mostantól ezek közé tartozik a múzeum értékes ruhatörténeti kiállítása is. A tárlat finoman szólva értékes, hiszen a Metropolitan Múzeum rendelkezik a legnagyobb viselet és kiegészítő gyűjteménnyel az egész világon. A Costume Institute nevű tárlat körülbelül harmincezer darabból áll, de a gyűjteménynek nem csak a mennyisége az, amely elismerésre méltó, hanem az is, hogy öt földrész több száz éves viseletét mutatja be . A hagyományos darabok mellett, olyan korszakalkotó tervezők ruháit is láthatjuk, mint Christian Dior, Yves Saint Laurent, Lanvin vagy Salvatore Ferragamo.

Az itt megtekinthető virtuális tárlat első darabja az 1600-as évek közepéből való, az utolsó, kilencvenkilencedik darab pedig egy gyönyörű bézs színű Alexander McQueen estélyi ruha a tervező 2003-as tavasz-nyári kollekciójából. A honlapon a gyűjteményből megtekinthető kilencvenkilenc ruha 1600-tól napjainkig mutatja be az egyes korszakok, stílusok ruháit és kiegészítőit.

A virtuális tárlatvezetés azért nem pótolhatja teljes mértékben a valódi élményt, már csak azért sem, mert a múzeum több időszaki kiállításnak is otthont ad divat témában. 2001-ben például Jacqueline Kennedy - The White House Years című időszaki kiállításban mutatta be az elnökfeleség ruháit. 2006-ban pedig az AngloMania - Tradition and Transgression in British Fashion nevű tárlattal az angol divatot hozta közelebb a látogatókhoz. Ha New Yorkban jártok, ne hagyjátok ki a Metropolitan Múzeumot, addig pedig gyönyörködjetek a gyűjtemény neten elérhető részében.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások