Test

Megjött, megvan, megvolt

2334

Van, aki alig várja, hogy megjöjjön, hiszen ettől válunk nagylánnyá, aztán amikor megjön, tiszta ciki az egész, vagy épp az egész család minket ünnepel, s már kezdődik is a fejtörés: tampon vagy betét? Mini vagy szuper? Mi lesz a szűzhártyával? És különben sem szeretünk nyúlkálni. Átázás, tesi óra előtti és közbeni kellemetlenségek, felmentés kérés, mert görcsölünk és az egész osztály tudja, hogy vérengzünk. Borzasztó. Persze van, aki szereti kihasználni ezt a havonta jelentkező tüneményt, de összességében kellemetlen. A ragyásodás, ingerlékenység okát tini fejjel fel sem fogjuk, akárcsak azt, hogy miért vagyunk hisztisek, és miért nem tudunk rendesen teljesíteni. Persze izgalmas mindez egy nő egész életét tekintve, de vegyük hozzá, hogy először drukkolunk, jöjjön már meg, majd egy életen át imádkozunk, hogy jöjjön vagy épp ne jöjjön, közben fájunk mint az állat, és végül mindezt megfejeljük egy jókora klimaxszal, ami nemhogy felszabadulást hoz, hanem inkább minden rosszabb lesz, mint volt. Egész életünket uralja ez, miközben a nőgyógyász állandó kérdésére nehezen válaszolunk, miszerint: "Mikor volt az utolsó menstruációja?" zavartan hallgatunk, majd sebesen elkezdünk agyalni, hogy mi is volt épp akkor? Ja, igen Petra akkor vette a tűsarkúját és utána bementünk a drogériába tamponért, akkor az mikor is volt? Ja, a filmes buli előtt, ami 7-e, akkor: "Hetedikén jött meg doktor úr."  De ezek még mindig a jobbik dolgok. A vérzéssel vagy éppen annak megszűnésével járó idegi és fizikai megterheléseket jelen társadalmunkban félre kell tennünk, legrosszabb napjainkon ugyanúgy helyt kell állnunk, mint mikor csúcson vagyunk. Persze nem volt ez mindig így.

Kulturális szokások

Hagyományosan számos kultúrában elválasztották a menstruáló nőt a csoporttól, minek okát sokan abban látják, hogy egy vérszagot árasztó személy komoly veszélyt hozhat egy egész közösségre, ám ezen jóval túlmutató okai is vannak a gyakorlatnak. A megtisztulás, félrevonulás a nő igényeivel is nagyban összecsenghet, de az elkülönülésnek egészségügyi szempontjai is lehetnek, a menstruáló nő ugyanis alkalmas ugyan a szexuális együttlétre, sok esetben kifejezetten vágyik is rá a nő, de számos kutatás eredménye mutatja, a fertőzés veszélye ekkor különösen magas. Új-Guineában egyes törzseknél a menstruáló nőket külön kunyhóba költöztetik, ahova férfiak soha nem léphetnek be. Az elkülönülés ideje alatt a nő külön tűzhelyt használ, csak nőneműnek tekintett növényeket fogyaszthat, nem ehet vadhúst, kutyát és egyéb csemegéket, csak disznót.

Az ötödik napon, tisztálkodás után előjön, fehér vonallal megjelöli magát, hogy jelezze, immár megtisztult. A hiedelem szerint a vérző nő veszélyes, megpillantása a férfit nemzőképtelenné teheti, megbetegítheti. Hasonló szokások a természeti népek többségénél megfigyelhetőek, s egyes vallások, mint amilyen a zsidó is, alapvető követelménynek tekintik a nők vérzés alatti elkülönülését és a vérzés utáni tisztulást, ami egyértelműen egészségügyi szempontokat vesz figyelembe. Az egyik legszigorúbb tilalom alá a nők menstruációs ciklusa alatti nemi élet esik a zsidó vallásban. A nidá törvénye szerint a ciklus öt napjára (akinek hosszabb a ciklusa, további napokra) és az azt követő hét napra külön kell válniuk a házastársaknak, az ezt szabályozó törvények az elkülönülési törvények. Ezt az időszakot a szigorú szexuális absztinencia jellemzi, ami mellőz minden olyan érintkezést a házastársak között, ami szexuális gerjedelmet válthatna ki.

Ennek értelmében tilos egymás megérintése, de még az egymásnak való italtöltés, tálalás, tárgyak átadása vagy a másik ágyának bevetése is. A különválás lezárásaként a vallásos zsidó asszonyok a tisztaságról való megbizonyosodás után, gondos előkészületet követően a mikvében, a rituális fürdőmedencében merítik alá magukat, hogy tiszták legyenek. Az elkülönülés valódi értelme - mint oly sok esetben - valójában egészségügyi okokkal magyarázható, a vérzés alatti házasélet mellőzése komoly női betegségeket előz meg. Fontosságát az is mutatja, hogy a törvény megszegése olyan súlyos büntetést von maga után, mint ami a jómkipur böjtjének megszegése vagy a vérfertőzés esetében szabható ki, azaz a lelkek elkárhozása. A valós ok-okozati összefüggések a szokások kialakulásának idején valószínűleg még nem voltak ismertek az emberek előtt, de megfigyeléseikre hagyatkozva alakították ki a legjobbnak vélt gyakorlatot, amit észrevétlenül ruháztak fel rituális szokásokkal. 

Mi van még?

A női ciklust azonban nem csupán biológiai és vallási szempontok szerint vizsgálhatjuk, bár kétségkívül ez a legkönnyebben befogadható magyarázata mindannak, ami történik, ennél sokkal komplexebb jelenségről beszélünk, ami az következő szinteken is értelmezhető. A lunáris vagy Hold-alapú értelmezés figyelembe veszi a Hold élettani hatásait, az égitest ugyanis hasonlóképp, 28 napos ciklus alatt járja végig az újholdtól a teliholdig vezető utat. Ezen perspektíva szerint a Hold az, ami a női testtel és lélekkel kapcsolatban áll, így a Hold felelős a termékenységért és az érzelmi állapotért. A modern tudományok és a hormonok ismerete előtt általánosan elfogadott nézet volt, hogy a női ciklus a Holdat követi. Mai napig ismert, hogy a termékenységi időszakon kívül is terhesség jön létre, amit sokan szintén a Holddal magyaráznak. Ennek értelmében születésünk napján lévő Holdállás egész életünkben termékennyé teheti az azonos Holdállású napokat. Az emberek hangulatára nyilvánvalóan befolyással bír az égitest, gondoljunk csak a teliholdas éjszakákra, de erős hatásának köszönhető az ár-apály jelenség is, befolyása tehát megkérdőjelezhetetlen.

E mellett ott van aztán az értelmezési magyarázatok között a spirituális szint is, ezen a síkon a női ciklus szakaszai egy úgynevezett női energiakör állomásainak felelnek meg, s a négy alapvető női archetípust éli meg minden nő, minden hónapban. Ezek a szűz, az anya (vagy királynő), a varászlónő és a vénasszony, s nem mellesleg felfedezhetjük benne a Hold négy fő állását is, s sok mindent megmagyarázhat a női szeszélyességről is.

A szűz

Sok fajta szűz létezik, de közös archetipikus tulajdonságuk értelmében tiszták, függetlenek, önbizalommal teliek, nyíltan kifejezik vágyaikat, lendületesek és általában partner nélküliek. Természetesen a vérzés utáni első fázisról beszélünk. Azt hihetnénk, a szűz állapot szüziességgel, aszexualitással társul, de nem feltétlenül van ez így. Sok szűz nyíltan kifejezi szexuaéitását, büszkén és szégyen nélkül vállalja, azzal a magabiztossággal, hogy mindezt nem befolyáolja más, se partner, se házastárs, ez pusztán belőlük fakad.

Az anya

Ebben a szakaszban a gondoskodás, önfeláldozás, teherbírás, a kreatív energiák kiteljesedése a jellemző. Az anya az, aki életet ad - vagy néha elvesz. A nő ekkor társat, egyesülést keres, a szexualitás megélhető, s nagyban érzelmi és kreatív is. Minden szinten a kreatív energiákat, a vonzerőt és a termékenységet sugározza magából. Az ovuláció ideje is ekkorra esik, az archetípus egyik oldala szerint ekkor nő alapvető mozgatórugója, hogy utódot akar MOST, a saját kiteljesedésére, míg a másik típus, a férfi továbbörökítése miatt teszi ugyanezt.

A varázslónő

Az ovuláció után a nő elkezd magába fordulni, a hormonális változások is egész más irányt vesznek a ciklus közepén. Sok esetben ez a visszavonulás időszaka, a hangulatváltozások, ingerlékenység ideje, nevezhetjük akár premenstruációs időszaknak is. Ezen időszak alatt sok nő elkezd elégedetlenkedni életével, és változásokra, megkönnyebbülésre, szabadulásra vágyik. Fogékonnyá válik a nagy, spirituális gondolatkörökre, valahol a valós világ és az univerzális tudás közti birodalomban mozog, naív és befolyásolható, de bölcs és beavatott is egyben. Sokan bizonytalanná válnak magukban, és a környezetük visszajelzéseit tévesen ítélik meg.

A boszorkány

Ez a vérzés ideje, s az archetípus nem épp a legbarátságosabb képeket idézi fel. A vénasszony- boszorkány hagyományosan aszott banya formájában mutatkozik meg, kinek kiszáradtak az életnedvei, aki féltékeny a fiatalokra, terméketlen, nem vonzó, de ezeken túllépve bölcsességgel is társul. A boszorkány tudja, hogy halál nélkül nincs újjászületés, hogy megtisztulás nélkül nincs tisztaság. Tudja, hogy el kell engedni ahhoz, hogy újra feltöltődhessünk, és egyfajta szabadságot is átél, mert időlegesen mentes azoktól a nyomásoktól, amik a fiatal nőket érik, nem kell szépnek, vonzónak, alkalmazkodónak, gondoskodónak lennie. Ez a megtisztulás, a bölcs elvonulás időszaka.

Ha egészséges mentális és szexuális életünk van, akkor mindez könnyen értelmezhető, még élvezhető is nőiességünk ezen misztikus oldala, ám előfordul, hogy a havi ciklusunk kimarad. Ennek nem pusztán fiziológiai tényezője van, hanem lelki okokat is fel lehet sorakoztatni szép számmal.

Menszis zavarok lelki okai

A lelki életünk nagyban kihat havi ciklusunkra. Elég, ha stresszesek vagyunk, vagy épp olyan megrázkódtatás, esetleg haláleset ért minket, hogy felborul testünk belső rendje, s ez egyértelműen meglátszik a cikluson. Ez persze nem zárja ki azt, hogyha menstruációnkban problémáink vannak, annak fizikai tényezők nem tehetőek felelőssé. Nem. Minden ilyen esetben orvoshoz kell fordulnunk. A menszi ciklusa 21-35 nap közé esik, tehát ha három hétre jön meg, akkor sincs semmi baj. Minden nő maga tapasztalaja meg az évek során azt, hogy teste hogyan reagál a menstruációra. Sokaknak fájnak az ízületeik, térdük, olyan görcseik vannak, amik miatt talán dolgozni sem tudnak. Minden olyan fájdalom vagy addig nem észlelt tünet fellépése során azonban orvoshoz kell fordulnunk. Igen ám, csak a baj az, hogy amíg a zavarok vannak, addig a vérzés is van, tehát az orvos már csak utólag tudja megállapítani, mi lehetett a baj. Az erős, szabálytalan vérzést (első két nap leszakad minden, aztán meg semmi, vagy épp nagyon sokáig tartó vérzés is fennállhat) daganat is okozhatja, ennek lelki oka az is lehet, hogy nem akarunk gyereket és tudat alatt így védekezünk ellene.

A menszi teljes kimaradásának oka pedig az lehet, hogy teljesen elutasítjuk nőiességünket, és akár a szexuális partner cselekedeteiből származó bűntudat, vagy akár egy régebbi vérzés során megélt érzelmi hullámvölgy is felelős lehet ezért. A kellemetlenség, félelem vagy bűntudat megélése menstruáció kimaradásához vezethet, és belül talán elutasítjuk a nemzést, a szülést és az agyunk leállítja a vérzést. Ez esetben érdemes lelki tanácsadóhoz fordulni, és megvizsgálni a párkapcsolatunkat és más emberi kapcsolatainkat, hiszen lehet, hogy a másikba vetett bizalom rendült meg annyira, hogy ez kihat a havi ciklusra. Sokszor el kell fogadnunk érzéseinket és nem kell szőnyeg alá söpörni hiszen a mentális életünk fejlődéséhez elengedhetetlenek a negatív érzelmek megélése.

Mindezek ismerete és nyomonkövetése magunkban hónapról hónapra, segíthet megérteni a bennünk lakó nőt, a változásokat, segít kiegyensúlyozottabbá válni, és felismerni, nem vagyunk futóbolondok, egyetemes törvényszerűségek csapódnak csak le rajtunk. Önmagunk megfigyelésével fejlődik önismeretünk, közelebb kerülünk saját nőiességünkhöz, s felismerhetjük még termékenységi időszakainkat is. Nőiségünk megértése nem csak a felismerésben segít, de önbizalmat is ad, szellemi és lelki fejlődésünket ugyanúgy előmozdíthatja, mint szexuális életünk fejlődését és értelmezését.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások