Divat

Hazai kifutón

2351

Korábban már írtunk a Design Hetes programajánlóban erről a Kortárs kifutó elnevezésű programról, ahol többek között Nanushka, Je Suis Belle és USE 2008/2009-es őszi-téli kollekcióját láthatta a közönség. Show volt héttől és kilenctől, mi a másodikra értünk oda, az érdeklődés és a tömeg, akkor is hatalmas volt.

A bemutató magyar viszonylatban valóban színvonalas volt, de ezen nem is csodálkoztunk különösebben, hiszen a legelismertebb fiatal tervezők őszi-téli szezonra szánt darabjaik kerültek bemutatásra, így az érdeklődés mind a szakmai, mind civil részről igen élénk volt. Nekünk a Je Suis Belle és a Nanushka kollekció jött be a legjobban, de a USE-nál, az Artistánál és Anh Tuan ruhái között is találtunk szívünkhöz közel álló darabokat, a legkevésbbé Konsánszky Dóra öltözékei nyerték el tetszésünket.

Kattints a képre!

Nanushka

Az elmúlt években nagyrészt külföldi sikereik után ezek a tervezők szerencsére ma már itthon is érvényesülni tudnak. Nanushkának például Budapest mellett Los Angeles-ben is van showroomja, külföldön hamarabb ismerték a nevét, mint itthon. Nanushka, alias Sándor Szandra karrierjét nagyban befolyásolta, hogy tizennyolc évesen a London College of Fashion-ön kezdett  divattervezést tanulni, 2006-ban pedig itthon elnyerte az Év Fiatal Divattervezője díjat.

Je Suis Belle

A Je Suis Belle első kollekciója  Retrock Deluxe-ban volt megvásárolható, majd 2006-ban saját bemutatótremet nyitottak Budapesten, innen datálható az is, hogy kaphatóak Londonban is ruháik. A külföldi elismerések az ő esetükben is hamarabb jöttek, mint az itthoniak. 2007-ben a Je Suis Belle tervezőpárosa, Dévényi Dalma és Kiss Tibor kapták a Fashion Awardson az Év Fiatal Divattervezője díjat, amely itthon komoly szakmai elismerésnek számít.

USE

A USE márkanév mögött három tervező, Füzes Eszter, Godena-Juhász Attila és Tóth András állnak, ők még 2002-ben, az Iparművészeti Egyetemen kezdtek el együtt dolgozni egy pályázatra készülve. Két évvel később, 2004-ben és rá egy évre, 2005-ben is egymás után kétszer nyerték el az Év Fiatal Divattervezője címet, ami talán annak is köszönhető, hogy fél évet Párizsban tanulhattak, ahol rengeteg inspirációt kaptak. Kezdetben az ő ruháikat is a Retrock Deluxeban lehetett megvásárolni, majd külföldön is árulni kezdték őket. Innentől pedig nem volt megállás, 2007-ben már harmadszor mutatták be ruháikat egy showroomban a párizsi divathéten.

Ezek a fiatal tervezők szélesebb nyilvánosságot először talán a The Room magazinban kaptak - a The Room alapító tagjai egyébként a USE tervezői -  a magazin kreatív projektjeiben azóta is közreműködnek, de ma már inkább a Mono Fashion fogja össze ezeket a tehetséges fiatalokat. Népszerűségük és sikereik titka talán abban rejlik, hogy különleges szabásvonallal, kreatív ötletekkel, kényelmes anyaghasználatukkal hordható, de újító öltözékeket kínálnak igényes kivitelezésben. A galériában egy kis ízelítőt láthattok a fiatal tervezők kollekcióiból, de hamarosan külön-külön is beszámolunk kollekcióikról, természetesen képekkel illusztrálva.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások