Mi ez?

Mi ez? Korpa

2331

Csak öt százalékunk nem tapasztalja meg a korpa gyötrelmeit életünk során. Az orvosi szaknyelv seborrhoeának hívja ezt a látványos, de egyáltalán nem esztétikus jelenséget, ami leginkább a sötét ruháink vállán landol. A hajas fejbőr hámlása öröklődő betegség, viszont nagyon sok olyan opció van életünk során, amely előhozhatja. A stresszhatások, a zsíranyagcsere nem megfelelő működése, a faggyúmirigy sejtjeinek oszlási sebessége, és természetesen a táplálkozási tévedéseink mind-mind elősegítik a korpaképződést. Sajnos sok esetben a bőr felszínén található mikróflórának a zavara, a gombák, mikroorganizmusok elszaporodásai -ami esetenként a meggyengült immunrendszerünk következménye - okoznak korpát. Bőrgyógyászok szerint a korpásodásért egy Pityrosporum ovale nevű gomba felelős, amely mindenkinek a fejbőrén ott van, viszont különböző tényezők hatására elszaporodhat. Természetesen a nem megfelelő hajápolás is ezen tényezők egyike, a hajlakk, a zselék, a formázók, a hajsütés, vasalás túlzott mértékű használata mind-mind elszaporíthatják ezt a gombát, és lemezes hámlást okozhatnak. 

Normális?

Mivel bőrünk sejtjei - is - folyamatosan megújulnak, ezért az elhasználódottaknak távozniuk kell, s hogy másként tehetnék ezt meg, mint hámlás formájában? Akkor van gond, ha a hámsejtek kialakulása, érése és lelökődése felgyorsul, a hámsejtek plakkokat, vagyis egybefüggő hámsejteket képeznek és hullanak. Amennyiben ez gyulladással, fájdalommal jár, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert elképzelhető, hogy nem egyszerű korpásodásról van szó, hanem psoriasis-ról - pikkelysömörről - vagy egyéb betegségről, amelyek némelyike akár kopaszodáshoz is vezethet.

Ellene

Ha még nem küzdöttél korpával, el sem tudod képzelni, hogy milyen makacs teremtmény. A legjobb, ha megelőzöd. Próbáld meg a faggyúműködésedet kordában tartani, ne egyél zsíros és édes ételeket, ne moss minden nap hajat, és ne használj agyon kemikáliázott samponokat! A sampont alaposan öblítsd ki a hajadból, a legjobb módszer, ha a hajöblítővízbe teszel egy kupak ecetet, nem lesz büdös a hajad, mégis csillogóvá válik, és egészséges marad. Ha már beütött a krach, hát nem feltétlenül kell a legdrágább, agyonhypolt termékeket használnod, amelyek a legritkább esetben hatékonyak, elégedj meg az egyszerűen jóval, a kénes samponnal. Bár büdös és befeketíti az ékszereket, de ki mos fukszban hajat? A gyógyszertárban lehet kapni, nagyszerű, tényleg. Ha ragaszkodsz a természetességhez, akkor nedvesíts be egy marék durva sót, azzal dörzsizd be a hajadat, hagyd rajta néhány percig, majd alaposan öblítsd le, a legjobb a tengeri só, sőt még tengeri sós sampont is vehetsz.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások