Közösség

Etess!

2306

A városi teremtmények ritkán tapasztalják meg a madárvilágot, így az sem sokszor jut eszükbe, hogy bizony rengeteg madár van körülöttük, és még télen is itt vannak, tehát ennivaló kéne nekik. Mivel ilyenkor már nem hemzsegnek a rovarok a levegőben, emberi segítségre szorulnak. Akik kertes házban élnek, szerencsésnek érezhetik magukat, hiszen az ilyen portákon rengeteg madár repdes, fészkel és pusztítja a kártevőket, tehát hasznukra vannak.

Madarkák

Madáretetésre buzdítunk!

A madár a kertész barátja. Nem csipegeti le a leveleket, ha van elég rovar az éttermében, tehát a te kertedben. Télen viszont, amikor elbújnak a rovarok, a madarak akkor is éheznek, szóval etesd őket! Persze nem mindegy, hogy mit adsz nekik és mikor. Az etetéshez legjobb a napraforgó mag, ezt a legtöbb madár szívesen megeszi. Néhány madárfaj, pl. a sármányok és a pintyfélék inkább a földön keresik a táplálékukat, ezért hómentes helyre érdemes kiszórni számukra üzletekben kapható pinty eleséget, rostaalját, búzát stb. A feketerigó, a vörösbegy a konyhai hulladékot is szívesen átböngészi. Aki a ház körüli szerves hulladékot komposztálja, az előbb-utóbb felfedezi a komposztdomb környékén tanyázó feketerigót, vörösbegyet. A madarak részére ki lehet helyezni néhány szem félbe tört diót is. A fenyőrigók szívesen lakmároznak a gyümölcsfákon maradt almákból. A faágakra marhafaggyút is lehet akasztani

Kalácsot a madárnak!

Olvasztott marhafaggyúba keverj napraforgót, diót, mogyoródarabokat. A lényeg a marhafaggyú, mint kötőanyag, a magvak arányán lehet változtatni. Ha nincs más, a napraforgó mag is elég hozzá. A hidegben megszilárdult, megdermedt madárkalácsot akaszd ki egy fa ágára, mielőtt megdermedne, lógass bele egy madzagot, úgy tudod felakasztani. A zsiradék jó, de nem úgy, ahogy anyám tette. Egyik évben egy jókora szalonnadarabot akasztott az egyik bokorra, amire nagy ívben tettek a madarak, így tavasz eljövetelével a cucc elkezdett izzadni. Júniusra csak egy pertli és egy földig nyúló zsírnyom maradt belőle. Abban az évben volt ez, mikor anyám minden konyhai hulladékot kivágott a kertbe lendületből, főzés közben: egész krumplit, zsömlét, kolbászvéget.

Etető

Madáretetőt vásárolhatsz is, de mi inkább arra buzdítunk, hogy készíts egyet, akár gumicsizmából is. Persze, ha már természetesek vagyunk, jobb lenne valami oköcucc a fára a műanyag helyett. Te is elkészítheted vagy épp megkérheted a pasidat, hogy barkácsoljon neked egyet, akár a legmodernebb pecókhoz is lehet illő madáretetőt készíteni. Akár fák odvaiba is rejthetünk némi magot, de arra figyeljünk, hogy ne éppen egy madárlak legyen az. 

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások