Közösség

A húsevés és a globális vízhiány

2314

Mostanában elég gyakran lehet olvasni – akár itt a cotcot-on is – a környezetvédelemről, az emberiség ijesztő jövőjéről, a globális felmelegedésről és a vízhiányról. Arról, hogy ezeket a problémákat hogyan lehetne kiküszöbölni, orvosolni, kezelni, arra nincsenek egységes álláspontok világméretű szinten, általában csak tünetkezelések, mint például a modern orvostudomány módszereiben is, de az egy másik téma. A hozzáállásunk, az életmódunk változtatása adhatja meg a válaszot, a megoldást a problémákra, a tünetkezelések csak elodázni tudják a bekövetkező súlyos problémákat. Az emberiségnek ivóvízkészletei megőrzéséhez bizony változtatnia kellene táplálkozási szokásain – foglalják össze kutatási eredményeiket egy nemzetközi vízgazdálkodási intézet kutatói. „A világ hamarosan eddig példátlan méretű vízhiánnyal néz majd szembe” – áll az ENSZ által 2003-ban közzétett World Water Development Report című jelentésben.

Jelenleg a mezőgazdaság hasznosítja az édesvízkészletek 90 százalékát. Különösen vízigényes az állattartás, amely ötször több vizet használ, mint a növénytermesztés: 1 kilogramm búza megtermelése mintegy 1790 liter vizet igényel, míg ugyanennyi marhahús előállításához átlagosan 9680 liter vizet használnak fel. A következő húsz év alatt becslések szerint bolygónk lakossága további közel kétmilliárd fővel gyarapodik, az élelmiszertermeléshez szükséges víz mennyisége pedig jó ha a negyedével nő. Számos fejlődő ország nem tudja majd biztosítani lakossága élelmezését anélkül, hogy helyrehozhatatlan károkat ne okozna a környezetben – mutattak rá a Nemzetközi Vízkészlet-gazdálkodási Intézet (International Water Management Institute, IWMI) munkatársai.

A kiszáradó Aral-tó

A kutatók szerint a világ élelmezési gondjai csak úgy oldhatók meg, ha a szárazságtűrő növények elterjesztésével és takarékosabb öntözési technológiák révén lényegesen csökkentenék a mezőgazdaság vízigényét. A szakemberek úgy vélik, hogy azon országok esetében, amelyek korlátozott vízkészletekkel rendelkeznek, importálni kellene a gabonaféléket olyan régiókból, amelyek nem szűkölködnek a vízben. A mezőgazdaságban ezen kívül növelni kellene az öntözésre felhasznált városi szennyvíz hányadát is. Már jelenleg is az élelmiszereknek szükséges víz mintegy 10 százalékát a másodlagosan hasznosított víz révén nyerik. A jövőben a szennyvizek hasznosítása létkérdéssé válhat – vélik a kutatók.

A felvázolt kilátások gyakorlatilag azt jelentik, hogy az embereknek mindenképpen változtatniuk kellene étkezési szokásaikon – kevesebb húst fogyasztaniuk, s több zöldséget iktatni étrendjükbe – ez segítené komolyabb mértékben a víztakarékosságot – írja a jelentés. Tudományos adatok is alátámasztják, hogy bárki egyszerűen környezet-és természetvédővé válhat egyszerűen csupán azzal, ha tudatosan figyel a táplálkozási szokásaira, kiiktatja étrendjéből a húst, vagy legalábbis jóval kevesebbet eszik belőle.

5 érv a vegetarianizmus mellett:

1.Egészségesebb élet: A vegetáriánusok esélye a húsfogyasztókhoz képest a különböző érrendszeri, emésztőszervi megbetegedésekre és a magas vérnyomásra 30-70 %-kal kisebb.

2.Kisebb területen megtermelhető élelmiszermennyiség: Másfél hektáron, ahol egyetlen húsfogyasztó tápanyagszükséglete termelhető meg, 6 lakto-vegetáriánus tud megélni.

3.Az esőerdők irtásának mérsékelése: Az állattenyésztéshez legelőre és termőföldekre van szükség, ezért a világon mindenfelé folyamatosan irtják az erdőket. A húsmarha tenyésztés miatt például a dél-amerikai esőerdők helyén hatalmas sztyeppék alakulnak ki. Közép-Amerika esőerdeinek területe 25 év alatt több mint háromnegyedével csökkent.Minden ember, aki áttér a tisztán vegetáriánus étrendre, évente fél hektár erdőt ment meg.

4.A globális éghajlatváltozás mérsékelése: A húsevőket kiszolgáló mezőgazdasági állattartás több üvegházhatású-gázt bocsát ki, mint a világ összes közlekedési eszköze együttvéve!

5.Az ivóvízkészlet fogyásának mérséklése: A takarmánytermelés vízszükséglete miatt a húst is evő ember közvetve több mint háromszor annyi vizet használ el, mint aki lakto-vegetáriánus.

És végezetül néhány elszomorító adat: 

Nincs olyan felszíni vagy felszín alatti víz a Földön, amit ne érne el az emberi tevékenység okozta szennyeződés. 

A Föld 80 országában 2 milliárd ember szenved krónikus vízhiánytól. 

A következő 50 éven belül az emberek 40%-a vízhiánnyal fog küszködni. Az egész világ érintett.

Ha minden magyar polgár 1 éven keresztül naponta csak 1 liter vizet spórolna meg, akkor az egy éves vízszükséglet 3,79 millió m3-rel csökkenne.
A víz kincs. Értékelnünk kell, és takarékoskodni vele amennyire csak tudunk, hiszen nélküle nincs élet. Ha az emberiség, az egyén nem gondolkodik ezeken a fontos dolgokon, a világ előbb-utóbb az öngyilkosságba rohan. Tegyünk ellene, még ha mindössze napi egy liter vizet spórolunk is meg, vagy csupán azzal, ha tudatosan kevesebb húst eszünk, már akkor is tettünk valamit a földi ivóvízkészlet fogyásának mérséklése érdekében!


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások