Divat

Combot ki!

2299

A miniszoknyát elvileg a hatvanas években találta fel Mary Quant, de következőkből kiderül, hogy ennél sokkal, de sokkal régebbre nyúlik vissza a régóta népszerű ruhadarab története. Összegyűjtöttük a legfontosabb számokat és évszámokat ezzel az aprócska szoknyával kapcsolatban.

1998-ban tíz pont levonást kaphatott azért egy bangkoki egyetem diáklánya, ha a miniszoknya viselésével megszegte a ruházatra vonatkozó előírásokat.

A hatvanas évek modellje, Twiggy, tizenöt éves volt, mikor a vékony testalkatot, a hatalmas szemeket és az ultrarövid miniszoknya stílusát London után Amerikában is népszerűvé tette.

Egy felmérés szerint a nők huszonnyolc éves korukban hagyják abba a miniszoknya viselését.

1987-ben egy butikban az ultraminiszoknyák hossza épphogy csak elérte a 38 centimétert.

1993-ban negyven munkaórát vett igénybe egy Hervé lycra miniruha elkészítése, amely háromezer-ötszáz dollárért talált gazdára.

A hatvanas években Anglia húsz év alatti lakosságának harminchárom százaléka hordott miniszoknyát, ugyanez az akkori amerikai lakosság ötven százalékára volt igaz.

Huszonhárom éves volt Lynn Redgrave színésznő, mikor 1966-ban a Georgy Girls című filmért jelölést kapott az Akademy Award-on, és a következőket mondta: "Ez a legvadabb dolog, amely a miniszoknya óta sújtotta a világot!"

1967-ben New York polgármestere a következőket mondta az újságíróknak a miniszoknya népszerűségéről: " képessé teszi a nőket, hogy gyorsan fussanak, ezért van rá szükségük"

1986-ban Karl Lagerfeld újraalkotta a híres Chanel kosztümöt miniszoknyával. A történethez hozzátartozik, hogy a divatház alapítója, Coco Chanel híresen utálta a miniszoknyát.

2002-ben a litván parlament kitiltotta a miniszoknyát az épületéből.

A Pink nevű tévécsatornán - amely Franciaország első meleg tévé adója - 2004-ben viseltek először transzvesztiták magassarkút és miniszoknyát.

Egy lengyel politikus követelte 2007-ben egy a miniszoknyák viselésére vonatkozó törvény megalkotását, természetesen a prostitúció visszaszorítása céljából.

I.e. 5300-ből való szobrokat találtak az archeológusok Szibériában, amiken a nők már miniszoknyát viselnek!

A 15 000 kifejezést tartalmazó modern latin szótárban - amelyet 1997-ben adott ki a Vatikán - is megtalálható a "tunicula minima" (miniszoknya) kifejezés.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások