Lélek

Előadások a lelkünknek

2292

Feldmár András Vancouverben élő pszichoterapeuta, akinek az előadásain, évente néhányszor, még a lépcsőn is ülnek, fiatalok, öregek. A hagyományos pszichiátriát teljesen elutasítja, a szeretetet tartja a legfőbb gyógyerőnek. Számára mellékes, hogy támadják vagy imádják, az a fontos, hogy lehet, mond neki valamit, amiről azelőtt még nem gondolkodott el. Megfogadhatjuk, azt a gondolatát, hogy van-e élet a halál előtt, többek között azon múlik, hogy valaki miképpen tud akkor is szabad maradni, ha pisztolyt tartanak a halántékához, vagy hogy képes-e átlátni, hogy a szeretet nem más, mint a másik ember másságának teljes elfogadása és a valódi párbeszéd. Mindehhez persze bátorság kell. A szeretet pedig munka, és a bátorság nem zárja ki a félelem nélküliséggel. Szakmai körökben kevésbé fogadják el, sőt felháborodást keltett, mivel szinte mindennek hátat fordított, ami "szentírásként" szerepel az egyetemi tankönyvekben: szerinte a hagyományos pszichiátriai kezelés rosszabb, mint a legszigorúbb börtön, a gyógyszer alkalmazása pedig még az olyan, másképp gyógyíthatatlannak tartott esetben is kimondottan káros, mint a skizofrénia. Közben azonban egy illegális szer mellett tört lándzsát, úgy véli, az LSD segít abban, hogy megismerjük önmagunkat, sőt bizonyos esetekben gyógyszerként használható.

Feldmár András 1992-ben tartott előadás-sorozatot Debrecenben, amit A tudatállapotok szivárványa címmel könyv alakban is kiadtak, majd sorra követte ezt a példát a többi előadása is. 2007-ben megalapította Feldmár Intézetet, amely egy szellemi műhely, s az Intézet keretében beindította a Feldmár Iskolái nevű programot. 2008 januárja óta a nők számára felépített iskola működik aktívan, de 2009-ben indulnak gyerekek, férfiak és párok számára is foglalkozások. A Feldmár Intézet azért dolgozik, hogy Magyarországon minél többen ismerhessék meg a feldmári gondolkodásmódot és lehessenek aktív részesei annak a szellemi élménynek, amit a szabad, őszinte, kötöttségek és szégyenérzet nélküli kommunikáció adhat az embernek. 

„Ha a szeretet önkényes rabszolgaság, hogyan lehet szabadon szeretni? Ha a "szex" a "sexus, seco" latin szavakból ered és azt jelenti, hogy "elvág, vagy elválaszt," akkor miért nem beszélünk "nex"-ről, ami a "nexus, nectere" gyümölcse lehetne, hiszen ez jelenti azt, hogy "összeköt?" Arról lesz szó, hogy milyen közel kerülhetünk egymáshoz és hogyan, anélkül, hogy bárkinek is szenvednie kellene ezért. Esettanulmányok fogják mutatni, hogy mennyire nem egyszerű a vágy és szeretet dialektikája ." (Feldmár András)

Erről és még sok más, a lelkünkben felfedezni valót hallgathattok meg az őszi Felmár előadássorozaton, amelyek október 11-én, 12-én, 13-án 18 órakor lesznek,  Budapesten, a II. kerületi, Tárogató út 2-4-ben. 

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások