Étel+Ital

A Juli suli felszerel

2291

Tanultunk már az energiatakarékos háztartásról , a környezettudatos tisztításról, a biomosásról, itt az ideje, hogy néhány instrukcióval álljunk elő a konyhai eszközök tekintetében.

Bádog

Ha főzésre adjuk a fejünket, nem árt beszerezni néhány edényt. Kelleni fog pár lábas - egy- két, és három literes is -, egy nagyobb fazék, mondjuk a csülök vagy épp egy nagyobb adag tészta főzéséhez, és persze fedőkre is szükséged lesz, hiszen fedővel a főzés ideje csökkenthető, ezáltal energiát takarítasz meg. Vigyázat! Tej melegítéshez, sodók, illetve bármilyen tejes cucc készítéséhez nem használhatsz olyan edényt, amiben mást is szoktál főzni, mert rossz ízű lesz a tej, és oda is kap. Szóval a tejforraláshoz, külön kell edény. A húsok kisütéséhez serpenyő, kisebb, nagyobb, mélyebb, laposabb. Egy wok, nagyon jó szolga a konyhában, süthetsz benne húst, zöldséget, piríthatsz benne magvakat, szóval pöpec, és multifunkcionális. Ha már serpenyő, akkor mindenképpen teflon, borzalmas, amikor letapad a kaja, főleg mosogatni. A palacsinta sütéséhez nagy átmérőjű, lapos dukál, persze, hogy teflon. Aztán semmiképpen nem maradhatunk tepsi nélkül, ez lehet hőálló üveg, esetleg fém, persze rozsdamentes, én nem szeretem a zománcozott cuccokat. Az üveg azért is előnyős, mert  tálalni is lehet benne, máris kevesebb a mosogatni való. 

Üveg

Poharak is kellenek. A legegyszerűbb, ha egyszerre vásárolod meg mind, egy helyen, így hasonló stílusúak lehetnek. Ne vegyetek olyan poharat, ami belülről recés, vagy peremes, illetve aminek szűk a keresztmetszete, mert nehéz mosogatni. Kezdetben a boros és a pezsgők poharak lehetnek ugyanazon szett tagjai, majd később beszerzel az etikettnek megfelelőeket. Én nagyon szeretem az IKEA piacon vásárolni a konyhai kiegészítőket, mert olcsók és szépek, nem feltétlen kell szettben vásárolni azokat, külön-külön is megvásárolhatod a készlet darabjait, ajánlott plusz egy-két darabot venni, mivel ezek a törékeny portékák fogyóeszköznek számítanak. Ugyanígy vagyok a tányérokkal is, lapos, mély és leveses, sosem veszek készletet, mindig darabra, mert havonta töröm szét azokat. 

Ez-az

Mindenképpen szerezz be olyan eszközöket is, amelyek megkönnyítik a mindennapi főzőcskét, illetve az előkészületeket. Gondolok itt a hámozókra, a fokhagymanyomóra, a reszelőkre, szeletelőkre, dugóhúzóra és a sörnyitóra. Érdemes beszerezni egy konzervnyitót is, de persze nem kell elektromos. Mindenképpen legyen a fiókodban még konyhai olló is, amilyet csak az ételekhez használsz, mondjuk csirke bontására vagy bármi ilyesmire, amit ollóval lehet vágni. Én még a szeletelt bacont is ollóval vágom fel. Teatojás, kis, közepes és nagy szűrő, citromfacsaró, almamagozó, derelyevágó, pogácsaszaggató - mind-mind olyan kütyük, amelyek könnyen helyettesíthetők, némi kreativitással. Ugyanez vonatkozik a gyúródeszkára – nagy vágódeszka, vagy egy tisztára pucolt pult kiválthatja -, és a sodrófára – a borosüveg is alkalmas – is. Az evőeszközöket úgy válaszd ki, hogy a kényelmi szempontokat is vedd figyelembe, én utálom a nagy és nehéz kanalakat. Ugyanez vonatkozzon a merőkanalakra, a tésztaszedőre, a húscsipeszre és egyebekre.

Törölj, csomagolj, tárolj!

Nélkülözhetetlen a műanyag edények tárháza a konyhai tároláshoz. Kell majd kicsi, közepes - ebből sokszor egy tucat is kevés – és nagyobb, amiben salátákat is össze tudsz keverni. Ha már saláta, akkor olyan tésztaszűrőd legyen, ami nagy és gömbölyded, abban a salátának valót, a gyümiket is le tudod mosni, de akár a kipattogtatott kukoricát is beleteheted. Alufóliát, folpackot, konyharuhát, papírtörlőt, szivacsot, dörzsit stb, mindenki a saját vérmérséklete szerint szerezzen be. Ezek nélkülözhetetlenek a hűtőben, kamrában való tároláshoz. Ha már tárolás, akkor mindenképpen kelleni fog néhány fűszertartó, tészta, liszt, rizs tárolására alkalmas nagyobb doboz. Aztán, amiben a kávét, teát tartod, legyen szigetelten zárható, mert fontos, hogy a benne levő cuccok megőrizzék az aromájukat. A kenyér tárolására sok mindent használnak az emberek, a nylon zacsitól kezdve a kenyeres zsákon át az ultra dizájnos kenyértartóig mindent. Én kombinálom. Egy nagy fedeles műanyag tárolóban tartom, vászonzacskóban. Így nem párásodik, de nem is keményedik.

Stílus

Sokszor elveszünk a polcok között, és megveszünk olyan tárgyakat is, amelyeknek a külleme gyönyörű, de praktikusnak éppen nem nevezhető, viszont baromi drága. Egy kezdő háztartásban kevésbé fontos a külcsín, mint a belbecs. Ha találsz egy magas, háromlábú, krómozott citromfacsarót, lehet, hogy jobban jársz, ha olyat veszel, aminek tálcája is van, és csak száz forintba kerül, tízezer helyett. 

Neked mi nélkülözhetetlen a konyhában?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások