Közösség

Onlányok

2276

Amióta a legtöbbünknek munkahelyén is elérhető a világháló, rohamosan megnövekedett a számítógépet és internetet használók száma. A nemek szerinti kiegyenlítődés még nem történt meg Magyarországon, de érdekes az eloszlásuk és netezési szokásaik. A férfiak és a nők megoszlása munkanapokon 51%-49%, míg a munkaszüneti napokon 53%-47%. A két számadatból is látható, hogy a nők munkaidőben, a munkahelyről aktívabbak, mint a férfiak, míg az otthoni internetezésben a férfiak erősebb jelenléte mutatható ki. Ennek az okait talán nem is kell különösebben firtatni. Azok a sztereotípiák, miszerint a nők képesek több felé osztani a figyelmüket - itt ugye munka közben -, illetve, hogy a csajok otthon inkább házimunkáznak, az internetezési szokásokban érvényesülni látszanak.

Tíz éve még nem is sejtettük, de bekövetkezett az, hogy online élünk az offline világban. Az internetet használjuk kapcsolatteremtésre, tanulásra, munkához, szórakozásra, információgyűjtésre, szolgáltatások igénybevételére, vásárlásra, mindenre. Nincs olyan szegmense az életünknek, melynek ne lenne online része. Kár tagadni, te is belementél már csetes flörtbe a pároddal, ami megfelelően formába hozott, majd élőben örömmel vetetted rá magad! És minden bizonnyal cseteltél már a melletted ülővel, ha számítógéppel dolgozol...

Olyannyira beleitta magát az életünkbe a számítógép, az internet, hogy már a képtelenebbnél képtelenebb dolgokra is próbáljuk használni ezeket. A mellettem ülőnek néhány hete rászállt egy légy a monitorjára, fogta az egerét és elkezdte őrült módon mozgatni, bízva abban, hogy majd a kurzor elhessegeti a legyet. Aztán a másik, gépre gyógyult csaj vonattal utazott a világ vége irányába, ahol már nincs is internet, majd megállva egy kicsi vasútállomáson, azt a feliratot látta: "Böngésző" . Rögtön az jutott eszébe, milyen jó, hogy még egy ilyen kis faluban is van internetkávézó. Jobban megnézve a Böngésző név alatt az állt, hogy használt ruha bolt, nem netcafé. A Kernnelből a Kern Andrással helyett simán a kernel pánikra asszociálunk először. Ezek egyedi esetek, de vannak olyanok, amiket szinte mindannyian félregondoltunk már.

Számtalan ember fejében megfordult legalább egyszer az, milyen jó lenne egy ctrl+F-et nyomni a könyveinkben, jegyzeteinkben, hogy hamarabb megtaláljuk amit keresünk. Ha valami szépet látunk, akár egy gyönyörű naplementét vagy eső utáni szivárványt, legszívesebben prt scr-t, azaz print screent nyomnánk, hogy mindig elő tudjuk hívni a memóriánkból. Egy-egy lakást látva gyakran elképzeljük, milyen jó lenne ha más környezetbe helyezhetnénk a világ legegyszerűbb kódjaival, a ctrlx ctrlv-vel, azaz kivágás beillesztéssel. Ha már control, akkor a jó öreg ctrlc, ctrlv-t se felejtsük el, amivel bármit szívesen lemásolnánk a mindennapi nem online életünkben is.

Nem tudni, mindez jó vagy rossz. Áldásos hatását és negatívumait egyaránt tapasztaljuk annak, hogy egy gépre vagyunk kötve egész nap, és a másfél méterre ülő partnerünkkel, kollégáinkkal még munka ügyben is cseten beszélünk, instruálunk, kérünk, puszilunk. A szóbeli kommunikációnkat ez torzítja-e vagy sem, nem tudni, feltehetően hosszú távon meg fogjuk ezt tapasztalni, az biztos. Annak már vannak jelei, amikor egész napos csetelés után hazaérve már szinte mindent megbeszéltünk partnerünkkel, és csak gügyögni vagyunk képesek, mert a nagy veszekedéseken, vitákon és megbeszéléseken átestünk csetelés közben.

Neked milyen kattanásaid voltak már, amik a komputeredhez, vagy a nethez voltak köthetőek?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások