Közösség

Szemétláda lakótársak

2258

Lakótársnak sokszor csatlakoznak hozzánk olyan lények, akiket nem mi választottunk, bár ha nagyon buddhistán gondolkodunk, talán egy ezüstös pikkelykének is része lehet a karmánkban. A patkányok, csótányok, pikkelykék és fáraó hangyák megkeseríthetik mindennapjainkat, hacsak nem találjuk meg a legjobb megoldást.

A csótány

A csótány előfordulhat a legtisztább, legrendesebb házban is, emlékszem egyszer a tévé hátsó műanyag dobozában találtam egyet meghalva, azóta sem tudom, hogy került oda. A kis szemét és ocsmány rovarokat mi magunk visszük be a házba, ruhákon, csomagolt élelmiszereken és táskában. A csótány a csövek mellett él, főleg a panellakásokban található csövek segítik a közlekedésüket, bár belvárosi lakásunkba is a csatornán keresztül jöttek fől, kiváltképp, ha megemelkedett a Duna szintje. Főleg a konyhában élnek, mert egyrészt nagy a vízigényük, másrészt imádják a szénhidrátot, ám ha nem találnak ínyükre való élelmet, képesek megenni egymás ürülékét is. Ezért maradtak fenn olyan régóta a világon. Ellenük profi csótányirtó cégek lépnek fel, de mi is tehetünk azért, hogy ne telepedjen le a konyhába. Elég ha tisztán tartjuk a lakást, és eltesszük a kajamaradékokat, a nyílásokat amiken közlekedhetnek pedig eltömítjük. Ha mégis találunk egy pár csótányt, akkor beszerzünk egy sprayt, és hívjuk a szakit.

Patkány

London utcáin ötven centis patkányok élnek, és ugyan nálunk nem őshonos, ráadásul profin irtják őket, de azért is élnek patkányok. Minden állatka magában hordozza a lehetséges fertőzéseket, sokszor nem is kell velük érintkezünk ahhoz, hogy valamit elkapjunk. Orvosok kimutatták, hogy a patkányok és egerek több mint száz betegséget is ránk ragaszthatnak közvetlen kapcsolat nélkül, a tífusz is köztük van. Ami a kaját illeti, a patkányok a proteinnel dúsított élelmeket szeretik, s főleg hulladékokból táplálkoznak. Ezért fordulnak elő a nagyvárosokban. Irtásuk nem egyszerű, az alapoknál kell kezdenünk. A rágcsálók behatolását a lakásba meg kell akadályoznunk - a csatornákban közlekednek ezért fontos, hogy a csatornanyílásokat zárjuk le, a pinceablakot rácsozzuk le, és kerüljük el, hogy lyukak legyenek a falakban vagy a padlóban. Nem mérgező és olcsó irtószer a rozsliszt és a gipsz keveréke ánizsolajjal és cukorral, amit ha kirakunk egy tálba, a patkányka el fog fogyasztani, és csúnyán elpusztul. A patkányfogó is hatásos, de a kutya és a vadászgörény is elintézheti helyettünk a szörnyet. Az a baj, hogy ahol egy patkány van, ott több is lesz, mert tömegesen élnek körülöttünk, így ha többet észlelünk a házban, forduljunk szakemberhez. Ügyeljünk a mérgező irtószerekre, mert mindenkire balesetveszélyes lehet.

Hangya

A hangyák faján belül a legbosszantóbbak a fáraóhangyák, akik trópusi rovarok, ám a hetvenes években valahogyan eljutottak hozzánk. Elsősorban fűtő- és melegvíz vezetékekben élnek főleg panellakásokban, ugyanis a lárvák fejlődéséhez 26 fok és 80%-os páratartalom az optimális. Olykor különféle berendezési tárgyakban, szekrényben, ágyneműben vagy hosszú ideig tárolt élelmiszerekben is bolyt alakítanak ki, szaporodnak, éldegélnek. Rendkívül vékony, akár tű vékonyságú járatokban, csempefúgában konnektordobozokban, csővezetékek áttörési járatain közlekednek. Mindenevők, bármilyen élelmiszert elfogyasztanak. A fáraóhangya az épületbe passzívan jut be, a berendezési tárgyakkal vagy az élelmiszerrel visszük be, amikben akár egy egész boly is található. Jelenlétüket már csak akkor vesszük észre, amikor jelentősen elszaporodtak. Egyszerű csótányok és hangyák irtására készült aeroszolos spray használatával két-hat hét alatt teljesen kiirthatóak. A fokhagyma nem működik, próbáltuk.

Pikkelyke

A konyhában és fürdőhelységben felfedezhető ezüstös pikkelykék ősrovarok, több mint háromszáz millió éve élnek a bolygón. A maximum tíz milliméteres lény éjszaka tevékenykedik, testét fedő ezüstös pikkelyekről kapta a nevét. Keményítőt, szénhidrátot kedvel igazán, de megeszi a bőrárukat, papírt, ragasztót, fényképeket, cukrot és lisztet is. Ha világosban megzavarják, akkor úgy mozog, hogy egy időre ledermed, majd gyorsan továbbszalad, ismét ledermed, ismét szalad. Igen kártékony lehet hosszú távon, és könnyen elszaporodhat, ha nem figyelünk oda. A pikkelyke akár egy évig is kibírja élelem nélkül. A hangyák és csótányok ellen használatos spray-vel kiirthatjuk őket, érdemes havonta megismételni a feltételezett járataikat, hogy ne jöjjenek vissza a lakásba.

Pók

A pókoknak számtalan fajtájuk létezik, és ahogy beköszönt a hűvösebb idő, beköltöznek a lakásainkba. Ők azok, akiket babonából nem ölünk meg, akik számtalan mitológiai történet szerepelői, és akiktől rettegtünk már a horrorfilmekben látottak miatt is. A pók nem olyan vészes, mint gondoljuk, kevésbé kártékony, mint a felsorolt élőlények, pusztán hálót sző és az oda beeső áldozatokkal falatozik - például pikkelykével vagy léggyel, szóval még hasznuk is lehet. Humánusabb eltávolítás az, ha kirakjuk a természetbe, ám irtásuk egyszerűen papuccsal vagy könyvvel - kinek mi esik kézre - is történhet, garantáltan nem jönnek vissza többet. Mivel nem élnek bolyokban, ezért egy-egy kósza pókkal kell megbirkóznunk az év során.

Atkák

A mütyür lények legviccesebb nevű fajtái a takácsatkák akik szűznemzéssel szaporodnak, rajtuk kívül még számtalan fajtájuk van az atkáknak. Ők vannak a porban, miattuk is lehetünk allergiások, megtalálhatóak a párnáinkban, a tészták közt, gyümölcsökben, a lisztben, akár a kenyéren is. A fertőzött liszt nyirkos tapintású, összetapadt állagú, melytől a kenyér kesernyés ízű lesz. A legkülönfélébb növényi és állati eredetű anyagokban élnek, sajnos igen szaporák, így tömeges elszaporodásuk esetén a károsított anyagon porszerű bevonatot képeznek, amik letörlés után újra megjelennek.  Az egyik legundorítóbb szokásuk, hogy megeszik az emberi bőrmaradékokat: másfél gramm bőrpikkellyel kereken egymillió atka eheti tele magát! Hasznos, ha az atkák ellen sűrűn takarítunk, ágyneműinket sűrűn tisztítjuk és szellőztetjük, ha nedves ronggyal törölgetünk és gyakran szellőztetjük a lakást télen is, mert az atkák nem szeretik, ha 18 fok alatt kell lenniük. 

Zsizsikek

A zsizsikek valójában bogarak, pontosabban vannak gabonazsizsikek, borsózsizsikek és babzsizsikek, akik mindenféle gabonát, növényi őrleményt, hüvelyeseket és olajos magvakat szívesen rágcsálnak. A lárvájuk és az úgynevezett imágójuk is károsít. E bogarak fejlődése lassú, ott szaporodnak el, ahol már legalább három hónapja élnek, ez valamilyen élelmiszer vagy termény lesz a szekrényben. A zsizsikek ellen nem találtunk megoldást, profi rovarirtók több helyen is hirdetik, hogy a csótányokkal és a tetűvel együtt kiirtják a zsizsikeket is, ha kell.

Te kikkel élsz együtt és hogyan írtod őket?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások