Közösség

Personal Jesus

2179

A Depeche Mode egykori slágere is hosszú utat járt be első megjelenése óta. Mivel a szövegben Jézust emlegetik, boldog-boldogtalan elővette, hogy vallásos tartalommal töltse meg - vagy ellenkezőleg, kifejezze ellenérzéseit az egyházzal, hittel szemben. Ennek megfelelően Personal Jesusból számtalan verzió létezik a gospeltól a death metálig - ahány a személy, annyi a jézus. Szögezzük le, az eredeti szerzeménynek semmi köze egyházhoz vagy valláshoz, annál inkább köze van a királyhoz, hisz a Depeche Mode-ot Priscilla Presely Elvis-ről írt könyve ihlette meg, ahol Priscilla így nevezte egykori szerelmét.


Ehhez nyúlt hozzá öreg fejjel Johnny Cash, Nashville legjobbja, aki hajlott korában szintén feldolgozáslemezzel szórakoztatta magát és rajongóit. Johnnynak persze nem volt szüksége a visszatérésre, ezek a dalok csak bónuszként szolgálnak egyébként is terjedelmes hagyatékához. Természetesen Cash olvasatában a dal vallási töltetű, teljesen lecsupaszítva, akusztikusan jelenik meg. Ebben az előadásban valami elképesztően más kicsengése van az opusznak, Johnny Cash hangjától - vagy ahogy zenésztársai hívták, a freight traintől - szabályosan borsódzik az ember háta.


Mi sem természetesebb, hogy Jézust a punkok is szájukra veszik változatos körítésekben. Az orosz Tarakani, a poszt-szovjet időszak legelső punkbandája is ezzel kívánt nagyobb népszerűséget szerezni. Elemi düh, kétséges zenei és énektudás, gagyi klip, minden ami a punkhoz kell. Különösebb tartalommal ugyan nem töltik meg a számot, mégis érdekesen hülyén hangzik, nyilván ezért is döntöttek a producerek úgy, hogy a próbatermi tréfából teljesjogú feldolgozás lesz. A célt mindenesetre elérték, a szórakozás garantált.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások