Divat

Comme des Garçons

2267

Már korábban írtunk egy rövid cikket arról, hogy Stella Mcartney, Viktor and Rolf, Marimekko, Cavalli, Karl Lagerfeld és Madonna után sokak egyik kedvenc ruházati üzletlánca, a H&M most a Comme des Garcons-nal  együttműködve dob piacra idén egy őszi-téli kollekciót. A legújabb hírek szerint a ruhák először Tokióban - november elsején - kerülnek a boltokba, majd világszerte várhatóan tizenharmadikán kerülnek az üzletekbe. A H&M-nek tervezett darabok semmiben nem szakítanak a Reitől megszokottakkal, lesznek pöttyök, fodrok és természetesen laza, buggyos szabások. A női ruhák mellett férfi és gyermek kollekció is kapható lesz, valamint egy unisex parfüm is előkerül. Ha szereted a különleges, kissé avantgard ruhákat, mindenképpen be kell az ősszel szerezned egy-két darabot ebből a kollekcióból!

Mi is a Comme des Garcons?

Sokak számára ismeretlen ez a japán márka, úgyhogy tessél tanulni! A márkanév egy francia kifejezésből ered, ami körülbelül annyit tesz, hogy "mint a fiúk". A név mögött pedig egy Rei Kawakubo nevű japán divattervező áll, aki képzőművészetet és irodalmat tanult az egyik tokiói egyetemen, majd tervezőként kezdett dolgozni 1967-ben. Állítása szerint mindent, amit készít, ugyanaz a szellem hatja át, és valóban, ruháit nézve egyből rávágjuk, hogy ő az alkotó, ha már találkoztunk egyéb munkáival.

1973-ban alapította saját márkáját, a Comme des Garcons-t, két évvel később pedig megnyitotta első üzletét a Japán fővárosban. Kezdetben női ruhákat tervezett, de 1978-ban megálmodta első férfi kollekcióját is. A 80-as években meghódította a párizsi kifutókat, és üzletet is nyitott a divat fővárosában. Az ekkor bemutatott ruhák főleg feketék voltak, és az asszimetria, valamint a lyukak, fodrok kavalkádja jellemezte - francia újságírók a "Hirosima-sikk" kifejezéssel jellemezték. Mára Tokió és Párizs mellett például Londonban és Hong Kongban is rendelkezik üzlettel a tervezőnő. A H&M előtt olyan márkákkal működött együtt, mint Fred Perry, a Levi's, a Speedo, a Nike, a Lacoste és a Louis Vuitton.

Rei divatszakmában elért sikereit jól jellemzi, hogy 2005-ben a legbefolyásosabb divattervezők listáján az előkelő negyedik helyen szerepelt olyanok mögött, mint a Christopher Bailey a Burberry tervezője, Manolo Blahnik a cipőkirály és Dolce & Gabbana, de leelőzte sokak mellett például Karl Lagerfeldet is. Izgi.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások