Közösség

Minőség elérhető áron - A kárhozottak dala

2256

A bevásárlóközpontok kevéssé elegáns részein találhatóak általában az olyan lerakatok, ahová a marketingosztályok droidharcosai űzik az olcsó DVD-filmeket. Ezek többnyire kevéssé ismert B, C, vagy Zs kategóriás filmek, Disney-utánérzés rajzfilmek és ehhez hasonló kulturális melléktermékek. Mégis olykor kiemelkedik Marc Dacascos és Pamela Anderson közül egy-egy kifejezetten szórakoztató vagy netán igazán elgondolkodtató darab, ezért minden hónapban könyékig túrok egy olcsódévédés kupacba, hátha találok valamit, ami egy mozijegy áráért olcsó szórakozást nyújt a hűvös őszi éjszakákra.

A kárhozottak dala (Where the Buffalo Roam)

Majdhogynem a szó szoros értelmében leültem a meglepetéstől, mikor ezt a filmet felfedeztem az ömlesztett DVD-k között. Barátaimnak már évek óta mutogatom a gonoszmód illegálisan letöltött alkotást, ami eleddig nem jelent meg Magyarországon. Régi vesszőparipám, hogy nem a Félelem és reszketés Las Vegasban az első film Hunter S. Thompsonról, és ezt most végre bizonyíthatom is.

Úgy tűnik, a hazai forgalmazó meg szeretné lovagolni a Félelem és reszketés sikerét, erre utal a DVD-borítón található szöveg; kár, hogy a két filmnek a főszereplőkön kívül nincs köze egymáshoz. Elöljáróban csak annyit, velem még nem történt meg, hogy a szó szoros értelmében gurultam a röhögéstől egy filmen - eddig.

Az 1980-ban készült filmben Bill Murray játssza a gonzo újságírás atyját, partnerét, Dr. Oscar Zeta Acostát pedig az azóta többnyire joviális angol úriemberként tündöklő Peter Boyle alakítja. Bill második komoly filmszerepére nem lehet panasz, a Saturday Night Live fiatal sztárja megállja a helyét alkoholista deluzorikus drogosként. Az alakítás hitelességéhez nyilván hozzájárult, hogy Murray huzamosabb időre Hunterhez költözött életmódját tanulmányozandó. Ez az akció annyira jól sikerült, hogy egyes viselkedési elemeket beépített saját mindennapi életébe is, Saturday Night Live-os kollégái nem kis bánatára.

A film története - ha lehet így nevezni - Thompson életrajzi írásai alapján készült, ennek megfelelően elég töredékes és nem mentes a túlzásoktól. Elképesztő túlzásoktól. A tizennyolc évvel későbbi sikerfilmmel ellentétben a különböző kábítószerek hatását nem bonyolult számítógépes animációval, hanem színészi játékkal kellett bemutatni. Nos, sikerült. Mindehhez hozzátesz Neil Young kitűnő filmzenéje, ami nem csupán a korhű dalok gyűjteménye, hanem rengeteg saját, a filmhez készült szerzeményt tartalmaz. Szintén Young ötlete volt, hogy a filmzenealbumra átvezető párbeszédek is kerüljenek a filmből, tehát nem, ez nem Quentin Tarantino és még csak nem is Trent Reznor ötlete volt.

Sokadik nézésre mindössze ez a színészi teljesítmény és Hunter S. Thompson személye az, ami megkülönbözteti a filmet az egyéb középszerű vígjátékoktól. A történet megfelelően kaotikus, a karakterek kiszámíthatalanok, ebből kifolyólag a szituációk hihetetlenek, mégis, a szerző életét ismerve semmi sem lepi meg a nézőt. A Félelem és reszketéssel ellentétben itt rengeteg idézetet hallhatunk Hunter műveibõl, így arról is lehet képünk, mégis mire volt jó egy-egy ilyen narkós ámokfutás. Itt kell megemlítenünk a magyar fordítást és szinkront is, amire elsőre annyit lehetne mondani, hogy jaj. Amiért mégsem tudok elmenni szó nélkül a felirat és szinkron minősége mellett, azok éppen az idézetek. Elképesztő, hogyan lehet azt megcsinálni, hogy a cikkidézetek hihetetlen nyelvi leleményű, gondos fordításaival (ez csak egyetlen-egyszer bicsaklik meg) szemben a párbeszédek néhol kritikán aluliak. Azt is nehezményezem kissé, hogy a magyar kiadásra nem került fel az eredeti angol felirat, ami pedig néhol segítené a megértést.

Összességében legyen elég annyi, hogy aki szereti Hunter S. Thompsont, vagy szerette a Félelem és reszketés Las Vegasbant, az feltétlenül vegye meg, de egyébként is kellemes esti szórakozást nyújt addig, amíg elkészül a Rum Diary a főszerepben természetesen megint Johnny Deppel.

Ahol a bölény dübörög (Where the Buffalo Roam)
96 perc, forg.: Best Hollywood,
Fogy. ár. 990,-
Lelőhely: Tesco, Újpest

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások