Étel+Ital

Mérgező tengeri halak

2255

Azt tudjuk, hogy tengeri halat fogyasztani javallott, hiszen a bennük található omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a megfelelő szív- és érrendszer egészséges működésében, illetve ezek megbetegedéseinek megelőzésében. Dietetikusok szerint heti két-három alkalommal érdemes táplálkozásunk részévé tenni a tengeri halakat.

Ostoba ember

Mivel a tengerek vizének szennyezése az utóbbi évtizedekben brutális méreteket öltött, ezért a túlzott mértékű hal, illetve egyéb tengeri herkentyűk fogyasztását nem javasolják az orvosok. A halak szervezete a tengerek szennyezettségének „köszönhetően” gyakran tartalmaz különféle nehézfémeket és más toxikus anyagokat, így többek között metilhiganyt, kadmiumot, ólmot, arzént, cianidot, dioxinokat. Már az ötvenes években felütötte a fejét egy olyan betegség, amely a tengervíz szennyezettségének, a halak szervezetében felgyülemlett mérgező anyagoknak, illetve ezeknek a táplálékláncon keresztül az emberi szervezetbe jutása miatt alakult ki. Ez volt a  Minamata-ügy. 

A Japánban található Minamata-öbölben a szennyezés miatt megnőtt a higany mennyisége, amit az algák megkötöttek, és így az őket evő halak húsában koncentrálódott a cucc. A halakat meg az ember ette meg a higannyal együtt. Ez több mint ezer ember életet követelte, és közel nyolcszázan súlyosan megbetegedtek. De még ez sem volt elég! A mérgezés következtében sok gyerek született horrorisztikus torzulásokkal, szörnyű emléket állítva az emberi figyelmetlenségnek és a környezetszennyezésnek. Azóta negyven év telt el, és a japán szakemberek csak most nyilvánították tisztának a Minamata-öböl környékét, és ehetőnek az ott kifogott halakat. Ezért hamarosan elkezdik felszedni azt a védőhálót, amely 1974 óta lezárta a mérgezett vizű öblöt a halak elől. 

Együk vagy ne együk?

Összességében elmondható, hogy a tengeri halak fogyasztásának több az előnye, mint a hátránya, annak ellenére, hogy a szennyezett vizekből kihalászott halakon keresztül higany és egyéb mérgező anyag kerülhet a szervezetünkbe. Érdemes azonban elgondolkodni azon is, hogy 2050-re a világ lakosságának a fele nem fog tengeri táplálékhoz jutni. A közel száz éve tartó, ipari jellegű halászat ugyanis ökológiai katasztrófát okozott, és szétrombolta a biológiai táplálékláncot. Az észak-atlanti halállomány alaposan megcsappant az elmúlt évszázad során. A halászati rekordok 1920-tól folyamatosan azt mutatják, hogy a technika óriási léptékű fejlődésének ellenére az Atlanti-óceánban fogott halfajok mennyisége csökken.

Itthon

Egyre több élelmiszeráruház kínál tengeri herkentyűket, és manapság az sem meglepő, ha egy étterem kajakínálatában szerepel a cápa. A növekvő mennyiségű metilhigany szennyezés miatt ajánlott elkerülni ezeket az ételeket, mert ha csak kis mennyiségben kerül is be a szervezetbe, tanulási nehézségeket okoz, emellett lassul, illetve tökéletlen lesz a gyermek szívének, érrendszerének, idegrendszerének és veséjének fejlődése, illetve felnőttek esetében e szervek károsodást is szenvedhetnek. Rengeteg édesvízi halunk van, együk inkább azokat!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások