Test

A halál természetes

2251

A TIME magazin lehozott egy interjút a minap, amelyben Dr. Sam Parnia-val beszélgetnek a halálról. Ő a New York-i Weill Cornell Medical Center kutatója és egy tudományos tanulmányt végzett a halálról. Pontosabban részt vett egy projektben, amelynek során ezerötszáz olyan embert vizsgáltak és interjúvoltak meg, akiknek leállt a szívük, majd újraindult. Ennek kapcsán merült fel bennünk, hogy végre átgondoljuk, mi is az a halál, pusztán biológiai értelemben.

A társadalom úgy fogja fel a halált, illetve annak a beálltát, hogy az egyik percben még élő a lény, a következőben már halott. Tehát nincs átmenet. Az orvostudományban ehhez képest vannak átmenetek. A halál beállta egy folyamat. Amikor megáll a szív, és nem pumpál tovább, az agy nem jut vérhez, ez pedig oda vezet, hogy az életjelenségek - keringés, légzés, agyműködés - szünetelnek. A szív leállását követően tizenöt-húsz másodpercig lehetünk tudatunknál legfeljebb. Ilyenkor még nagyon sok embert vissza lehet hozni az élők sorába, és büszkén elmondhatja majd, hogy ő bizony átesett a klinikai halálon. A keringés leállását követően még mintegy két-három percig van lehetőség visszatérni a halálból az agyfunkciók nagyobb mérvű sérülése nélkül. Öt percen túl már csak vegetatív állapotba lehet visszahozni az embert. Amennyiben a pupillák fényre már nem húzódnak össze, akkor beállt az agyhalál, hiszen az agytörzs és a szem szoros kapcsolatban állnak egymással, ettől kezdve pedig az agy többé nem képes a szervezet tudatos irányítására. Az utolsó stádium a biológiai halál, ebben az állapotban a szervezet életképessége visszavonhatatlanul megszűnik. A test rohamosan elkezd romlani, a sejtek bomlásnak indulnak és soha, de tényleg soha többé nem lesz élő. Az említett kutatás alapján sikerült olyan gyógyszert kikísérletezni, amely ezen folyamatokat lelassítja, így a biológiai halál egy teljes órával is kitolható.

Hogy a sorrendiségnél maradjunk, először van a szomatikus halál, majd a molekuláris, persze a kettő szervesen - szó szerint - kapcsolódik egymáshoz. A szomatikus halál során leáll az információ-, az anyag- és az energiaáramlás, tehát az agy, a légzés, a keringés, a szervek. Az anyagcsere megszűnését követően - ami a szív leállását követően tíz másodperccel bekövetkezik -, a sejtek rohamosan károsodnak, mivel nem kapnak oxigént. A felszaporodó anyagcseretermékek, a felhalmozódó szabadgyökök és a tejsavacidózis, a magas szöveti széndioxid-szint károsítják a sejtmembránokat, és ez már átvezet a sejt és molekuláris szintű halál fogalmához. A legérzékenyebbek az agykéreg sejtjei, amelyek legfeljebb öt perc után károsodnak, elhalnak. Ugyanakkor a bőr, a porc, a köröm és a haj, valamint a csontsejtek még hetek múltán is osztódhatnak, mivel ezen sejtek az életben is alacsony anyagcsere-igényűek, ezért van az, hogy a ravatalon sokszor látunk megnövekedett hajú, szőrzetű és körmű tetemeket.

Haláltöri

Az idők során úgy alakult a halál beálltának meghatározása, amilyen szinten épp az orvostudomány állt. Az ókorban amint kilehelte valaki a lelkét, meghalt. Ugye milyen szép a magyar nyelv? Amint valaki nem lélegzik - tehát meghalt -, azt mondjuk kilehelte a lelkét. Az idők során a lélek helye a szívbe került, és onnantól kezdve az utolsó szívdobbanást követően állt be a halál. Descartes De Homine című művében lefektette, hogy a lélek az agyban van, a tobozmirigy köti össze a testtel, ettől kezdve az agy működésének a megszűnte jelentette a halál beálltát. Az 1997. évi CLIV. törvény az Egészségügyről XII. fejezete szerint "halál: amikor a légzés, a keringés és az agyműködés teljes megszűnése miatt a szervezet visszafordíthatatlan felbomlása megindul". Mivel szerveink működését még sokáig életben lehet tartani modern orvosi eszközökkel, ezért a halálnak, mint azt fentebb már kifejtettem, több fázisa van.

Ismerd fel a halált

Amennyiben gyanú ébred benned, hogy egy hallott van a közeledben, a következőkről azonosíthatod be: a pulzus hiányából, a szívműködés megszűntéből lehet következtetni rá. Ez a klinikai halál állapota. Innen öt percig még károsodás nélkül "feltámasztható" a páciens. Amennyiben hullasápadt, rugalmatlan a bőre, amire ha nyomást gyakorolsz, bemélyedés marad a kezed nyoma után, szintén halott az illető. Mivel a vörösvérsejtek összecsapódnak és kisebb gócokat alkotnak, így bevérzések keletkezhetnek. Szintén a halál egy klasszikus jele a légzés leállása, de ez még lélegeztetéssel újraindítható. A kihűlt, libabőrös, hullafoltos emberi test már biztosan nem él. Rengeteg jel részletes leírását itt olvasd el!

És a lélek? 

A lélek és a test kapcsolatával, illetve azokkal elméletekkel, amelyek azt tárgyalják, hogy mi lesz az emberi energiával, a lelkeddel, a tudatottal legközelebb foglalkozunk, és most azt sem vehetjük végig, hogy mi van az élet és a halál között, illetve a halált követően. Most csak arra mertünk vállalkozni, hogy biológiailag meghatározzuk a halál fogalmát.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások