Közösség

Végre! Hétvége

2249

Mivel filmőrültek vagyunk, nem hagyjuk ki idén sem a Moziünnepet! Idén hét premier film indul a Moziünnep alatt a mozikban olyan sztárokkal, mint Liv Tyler, Nick Nolte, Daniel Auteuil vagy Alec Baldwin, és minden eddiginél több, összesen tizennyolc film érkezik meg premier előtt a rendezvényre! Ezek közül kilenc művészfilm a Moziünneppel egy időben, a volt Szindbád mozi helyén nyíló Kino-ban fut majd. A Művész moziban a magyar filmek alkotóival beszélgethetnek majd a nézők, lesz Delta, Nyomozó és Márió, a varázsló-közönségtalálkozó is, míg a Corvin mozi sok más alkotás mellett egy exkluzív animét, a Death Note - Halállistát, valamint a 3D-s Az utazás a föld központja felé című filmet vetíti majd. A hétvégén Csillagok háborúja jelmezes felvonulás és lézerkardozás színesíti majd a programot. A Moziünnep szeptember 25-től 28-ig tart. Az ünnepi jegyár pedig most is rendkívül kedvező lesz, maximum 490 forint. Gyertek a moziba be!

Péntek éjszaka sport gyanánt táncolunk a Sportszelet 55. szülinapján. Ahhoz képest, hogy nem mai csoki, nagyon trendi zenészekkel ünnepelteti magát, a Gödör Klubban. 26-án este kilenckor kezdődik a zsúr, a zenét biztosítják: Irie Maffia, Zagar + Underground Divas, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Anima Sound System AV dj szettje, Vad Fruttik + DJ-k.

Mielőtt elmennénk táncolni, még józanul megnézzük a Kutatók Éjszakája rendezvényeit. Magyarország idén is részt vesz a Kutatók Éjszakája elnevezésű európai rendezvénysorozatban, melynek során szeptember 26-án délutántól kezdve egész éjjel nyitott laboratóriumok és egyetemek várnak országszerte kicsiket és nagyokat, hogy hétköznapi nyelvre lefordítva közelebb hozzák őket a tudomány világához. A fotópályázattal egybekötött fesztivál jellegű eseménysorozatban a több száz program között boszorkánykonyha, káosz és fraktálok, repülésszimuláció, fénycsapdázás és fogyatékosságtörténeti vándorkiállítás is várnak minket. Soprontól Debrecenig tizenöt városban kinyílnak a laboratóriumok ajtajai, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelvre fordítják le a mindennapi életet érintő tudományos kutatások és kísérletek eredményeit.

Oké, ha mégsem kellenek az undergruond dívák, hát ott van a PEP! Generation Party a Peppers!-be (K2), aho la belépőért megkapod az aktuális lapszámot is és az elektro-breakbeatet játszó „Én egy kutya vagyok” / I am un Chien !! nevű bandát. Franciahonban gyűjtöttek rajongótábort maga köré, de többször jártak már az USA-ban, ahol ha lehet ezt mondani, még jobban imádják őket. Nevüket a “Debaser” című Pixies szám ihlette, melyben Frank Black a refrénben azt énekli, hogy “ i am un chien andalusia”. Ahogy ők mondják: „Imádjuk a Pixiest, ebből is látszik, hogy a rock'n'roll elkötelezett hívei vagyunk.” Persze ez nem akadályozza meg őket abban, hogy elektrót játszanak, de legalább tudjuk, a gitár is keményen zúzni fog. A három huszonéves srác - David az énekes, Doug a gitáros és Mr. B azaz Bad Dog a keverőknél - szívesen kollaborál más zenekarokkal, ezért a szeptember 26-ai bulira sem jönnek „egyedül”. A nyári PEP! bulin bemutatkozott Stuck in the Sound frontembere, José Reis Fontao és a YOU! elnevezésű egyszemélyes formáció az este során többször színre lép, hiszen az éjfél utáni i-pod battle mellett a koncertnek is részesei lesznek. Ha pedig valaki hasonlóságot vél felfedezni David és JRF között, annak eláruljuk, hogy a két borostás, kócos fiú egy testvérpár. A PEP! lapbemutatón a francia előadók mellett a DJ pult mögött feltűnik még Dictator & Hussar és a We Plants Are Happy Plants live act-je, aki idén a budapesti Kavinsky/Fead buli alkalmával debütált.

Szombaton csak pihenünk, és várjuk az estét, hogy mehessünk Krafty Kutsra az A38-ra. A Balaton Sound-os produkciója után evidens, hogy ott a helyünk, a break beat istenkirályának a  buliján. Hagyjuk, hogy beüssön . Ha valaki egy DJ versenyen úgy indul el, hogy előtte még nem állt lemezjátszók mögött, és ennek ellenére döntőbe jut, akkor nyilvánvaló, hogy ez az a karrier amire született. Martin Reeves aka Krafty Kuts eddigi pályája ezt vitathatatlanul alá is támasztja. A számtalan díj és elismerés között olyanokat találhatunk, mint a breakspollon zsinórban 3 éven keresztül elnyert legjobb dj díj, és nem meglepő módon debütáló LP-jevel, a 'Freakshow-val' az év legjobb albuma díjat is hazavihette. Neve az elsők közt ugrik be, ha a breakbeatre terelődik a szó. Kihagyhatatlan.

Vasárnap nem lesz vásár nap, de lehet együtt érezni a budapesti Szabadság téren, ahol szeptember 28 - Október 12. között Paralel vándorkiállítás lesz. Az óriáskiállítás legfőbb célja, hogy a Paralimpia időszakában, a nyár második felén végighúzódó Pekingi Olimpia Játékokat övező hazai és nemzetközi figyelmet követően felkeltsék az érdeklődést a fogyatékossággal élők világa, szemléletmódja és kulturális tettei, aktivitása iránt. A kiállítás fókuszába épp ezért nem a fogyatékosok világának problémáit, hiányosságait helyezték, hanem a fotók, a plakátok és a látványos kultúrtörténeti tablóképek segítségével azt mutatják meg, milyen módon közelítenek a fogyatékkal élők világunk jelenségeihez, speciális látásmódjuk mennyiben és hol segítette őket abban, hogy hozzájáruljanak az emberi civilizáció történetéhez. A Paralel - A fogyatékossággal élők világa című mobil vándorkiállítás közel nyolcvan képe, felülete az alábbi három nagy képi fejezetet tartalmazza:„Beethoventől Rooseveltig" Ez huszonöt fotókból és háttérinformációkból álló illusztratív tablókép megmutatja, mely neves emberek - művészek, tudósok, politikusok - voltak fogyatékosok, akik meghatározó módon járultak hozzá civilizációnk egyetemes értékeihez. a másik téma a Párhuzamosok találkoznak elnevezésű, amely magyarországi fotóarchívumokból válogattak Kincses Károly fotótörténész irányításával az utóbbi 25-30 év fogyatékossággal kapcsolatos művész - és riportfotóiból. tizenhét neves fotóművész járult hozzá képi látásmódjával a tematika alakulásához: Bánkuti András, Bege Nóra, Dallos László, Hartyányi Norbert, Hornyák Dániel, Illyés Tibor, Kovács Zsófia, Markovics Ferenc, Pintér Márta, Simon Márk, Sopronyi Gyula, Szalmás Péter, Szebeni András, Teknős Miklós, Urbán Tamás, Velledits Éva, Wagner Margit fotói egyszerre megrázó és megkapó, sokak számára ismeretlen világot tárnak fel. A harmadik téma a Görbe tükör elnevezést kapta. Tavaly figyelemreméltóan kreatív plakáttervek születtek az „Egyenlő esélyek éve 2007" keretében az esélyegyenlőség, a diszkrimináció és a diverzitás témakörében az Európai Unió pályázata nyomán. A kiállítás azt a huszonöt vizuálisan és üzenetében legérdekesebb plakáttervet mutatja meg magyar nagyközönségnek, melyek szellemesen, fantáziadúsan járják körbe a fogyatékossággal élő csoportok elfogadásának problémáját. Ez nem lesz mindennapi!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások