Étel+Ital

Vega receptek

2201

A vegetáriánus étrend is tartogat finom meglepetéseket, ezért összeválogattunk pár ínycsiklandozó receptet, ami meghozhatja a kedvet a vega kajálásra. Ha nem is minden nap, de érdemes olykor kipróbálni valami húsmenteset, a szervezetünk fellélegzik egy-egy ilyen naptól.

Ma már nem kell otthon főzőcskéznünk, ha vega kaját szeretnénk enni, szinte minden kajaszállító étlapon megtaláljuk a V betűvel jegyzett húsmentes kajákat. Kifejezetten vegetáriánus éttermeket is találni, bár még mindig inkább külföldiek a vendégek, mint hazaiak. A legjobb, hogy ma már vega gyorsétterem is van, amit személyesen kipróbáltunk és bevált. 

Az otthon készült kaják a legfinomabbak, így ajánlunk pár házi vega kaját.

Zabpehely leves

Hozzávalók: 150g zabpehely, sárga- és fehérrépa, 2 evőkanál napraforgóolaj, petrezselyem, só, zellerlevél és borsikafű

A felvágott zöldségeket megfőzzük, mikor éppen megpuhultak hozzáadjuk a zabpelyhet, majd sót és borsikafűt adunk hozzá. Közben az olajjal összekeverjük a petrezselymet, amelyet csak akkor adunk hozzá, amikor az egész összefőtt.

Kölesleves

Hozzávalók: Köles, sütősök, hagyma, petrezselyem, kukoricacsíra-olaj, só

A hagymát olajban megpirítjuk, majd a megmosott kölest hozzáadva tovább pirítjuk, ez az egészet engedjük fel vízzel és sózzuk meg. Amikor puhára főtt a köles hozzáadjuk a már előtte durvára reszelt sütőtököt, majd főzzük még egy kicsit, a petrezselymet csak tálaláskor adjuk hozzá.

Gombasaláta

Hozzávalók: Gomba, citrom, olivaolaj, babérlevél, bors, koriander, só, petrezselyem, citromlé

A gombákat megmossuk, megtisztítjuk, majd forró olajban átforgatjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, a koriandert, egy kis sót és borsot, majd a citrom levét. Fedőt teszünk az egészre és valamivel kevesebb ideig, mint tíz perc közepes lángon pároljuk. Tálaláskor petrezselyemmel szórjuk meg.

Málnás tiramisu

Hozzávalók: 25 dkg mascarpone, 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 db babapiskóta, fahéj, 25 dkg málna

A tojások sárgáját a vaniláis cukorral és két evőkanál cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és a fahéjat is.A tojásfehérjéket egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a tojássárgás keverékbe. Az összeturmixolt málnába rövid ideig áztatjuk a babapsikótát. Fogunk egy tálat és a babapiskótákat belehelyezzük, a babapiskóta rétegek közé habot kenünk, ezután a tálat a hűtőbe tesszük.

Lehet, hogy észre sem veszitek, de rengeteg olyan ételt eszünk, amelyekben nincs hús. Szóval a lehetőség adott, csak ki kell használni. Nem mondjuk, hogy ne egyetek állatokat, de mindenképpen szeretnénk, ha elgondollkodnánk azon, vajon miért volt az, hogy a régi öregek hetente csak egyszer -vasárnap- ettek húst...?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások