Lélek

Szex nélküli szerelem

2231

A plátói szerelem igencsak megfoghatatlan dolog, sokan összekeverik a reménytelen érzelmekkel - tehát az egyoldalúval -, és még többet csak legyintenek rá, hogy ilyen pedig nincs. Egészen addig ezt el is lehet hinni, amíg valaki menthetetlenül bele nem esik valakibe, akivel nem szexel. De miről is van szó, és hogyan jön létre ez a fajta érzelemtenger?

A meghatározás

A plátói szerelem alatt a csak lelki és szellemi szinten létező érzelmeket értjük. Ez nem is takar minden esetben kapcsolatot. Sőt a legtöbbször, a közhiedelem szerint ez egyoldalú érzelmi túlburjánzás. Holott tény, van olyan kapcsolat két ember között, amikor a fizikai vágy nem teljesedik ki, és marad a lélek élete, a szerelem. A fogalom Platónhoz kapcsolódik, bár az ő szerelem felfogásában teljesen más szerephez jutott a plátói szerelem. Ő egy eszményi érzelmi kötődést értett alatta, fiatalok, idősek, de leginkább férfiak között. A plátói szerelem nem teljesedik ki. Nem cselekszünk, csak tudjuk, hogy van. Tulajdonképpen passzív állapot, igyekszünk semmit sem tenni. De azért mégiscsak ott mocorog bennünk, marcangol az érzés, és olykor bizony meg kell érinteni a másikat, akár egyértelműen, akár lopva. Függően a plátói szerelem típusától. Mert van neki. 

Tiltott gyümölcs

Vannak olyan élethelyzetek, amikor az ember nem lép. Mert épp boldog. Boldog egy nővel, egy férfival, akivel már talán hosszú évek óta él, tiszteli, szereti, vele akar lenni, amíg lehet. És akkor beütne a krach. Jön valaki, aki felborzolja az állóvizet, a boldog szívekbe tüskéket szór, és elindítana egy lavinát. Ilyenkor vagy félre megy a kapcsolat és óriási botrányok közepette elválnak az addigi szerelmesek, az újban keresve továbbá a boldogságot. Esetleg elkezdődik egy tragikomédia, egy szerelmi háromszögben. Ezek sem érzelmileg - sem erkölcsileg - nem kivitelezhetőek úgy, hogy az ember ép maradjon lelkileg és senki ne sérüljön. Ekkor jön képbe az elfojtás. A plátói érzelmek begyűrüzése a mindennapokba. Együtt kelünk és együtt fekszünk gondolatban azzal az emberrel, a lelkével és vágyakozva a testére. De nem teszünk semmit, mert minden gondolatunk tiltakozik ellene. Nem hagyjuk el, azt akivel boldogok vagyunk, nem megyünk bele bizonytalanba, hiszen már egy jól felépített élettervünk van egy másik emberrel. És ezernyi oka van, még annak, hogy plátói lesz egy szerelem, ami nem kér, nem ad, csak szeret, békésen, tartalmatlanul. 

Rajongás, barátság

Sokan összekeverik a plátói szerelem fogalmát a rajongáséval. Pszichológusok szerint az első plátói szerelmeket tinédzserkorban éljük át, és ezek a kimondatlan, be nem teljesedett szerelmek, készítenek fel bennünket a felnőtt kor érzelmekkel teli életére, nélkülözhetetlen az érzelmi fejlődéshez. Tehát a tinik sztárok iránti rajongása nem plátói szerelem, de egy osztálytárs iránti kimondatlan, és óriásiként megélt vonzalom, igen! A plátói szerelem a romantikus-szexuális kapcsolattal összehasonlítva leginkább a barátság eredeti mély jelentésével egyezik. Vannak olyan mély barátságok, amelyek már-már a szerelemhez hasonlíthatóak leginkább. Óriás beszélgetések, egymás szemében való elmélyülés, nevetés, sírás, összhang és leginkább feltétel nélküliség. És talán ez az igaz szerelem. Ami nem követelőzik, nem egóból mozog, egyszerűen csak van és jó!

Szex? 

Ha végigböngésszük a plátói szerelem meghatározását, akkor mindből leszűrhető, hogy a szerelem kiteljesedése a szex? Nem, de csak ez hiányzik belőlük. A szerelmesek nem kerülnek valóságos fizikai kapcsolatba, csak távolról, szenvedve, vívódva vágyódnak a másik után. Milyen vágy ez, ha nem nemi? És mi történik, ha ez a vágy tárgyiasul? A szerelem beteljesedik és eltűnik a varázs. Csak egy érintés, bár fizikailag mély és a hatásai is. Eltűnik minden. Mert az elérhetetlen, tiltott, akadályozott dolgok mindig sokkal izgalmasabbak a valóságnál. És, ha valami valóra válik, az már nem álom.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások