Közösség

Vérehulló fecskék

2221

Halott fecskék terítik be a balatoni kikötőket. Annyira súlyos a helyzet, hogy rendszeresen össze kell szedni az elhullott állatokat. Miután fotósunk felhívta figyelmünket erre, gyors felhívtuk a Magyar Madártani és Természetvédő Egyesületet, hogy mégis mit tehetünk, ha tehetünk valamit.

Mi történt?

Berényi Zsombornak, az MME munkatársa megerősítette feltételezésünket, hogy mi okozza a drámai elhullást. Természetesen a gyorsan betört hideg. Ezt mi, emberek is nagyon nehezen viseljük, hát még egy olyan kicsi élőlény, mint egy fecske. Ezzel a komor, hideg és esős időjárással együtt jár, hogy a fecskék táplálékául szolgáló repülő rovarok eltűnnek, így a madarak éhen maradnak. Mivel a fecskéknek nagyon nagy az anyagcseréjük, ezért gyakorlatilag egyfolytában esznek - most azonban nem tudnak, így pillanatok alatt legyengülnek. A hideg miatt lehűlnek, ledermednek, és képtelenek a repülésre. Jogosan merül fel a kérdés: a madarak érzékeny szenzorai nem érzik előre az időjárás negatív változását? A szakember szerint nagyon is érzékelik, viszont az a fecskepopuláció, amely most áldozatul esett a magyarországi időjárásnak, nem Magyarországon nyaraló fecskékből áll, hanem valószínűleg Észak-Európából tartanak a melegebb kontinensek felé, hazánkon keresztül.

A fecskék nagyon érzékenyek a viharokra, sokszor előfordul, hogy több száz kilométert repülnek táplálékért, csak hogy elkerüljenek egy-egy viharzónát. Sajnos most belekeveredtek ebbe a hideg időjárási ciklonba, és ezért hullanak tömegesen. A magyar fecskepopuláció – a füstifecskék, a sarlós fecskék – már augusztus végén, szeptember elején elhagyták az országot, így ők nagy valószínűséggel, megúszták ezt a jelentős lehűlést. Félve kérdeztük meg Berényi Zsombort, hogy a jövőben számolhatunk-e jelentős fecskeállomány csökkenéssel, de ő szerencsére megnyugtató választ adott. Az elmúlt években többször kaptak olyan jellegű bejelentést, miszerint látványosan csökkent bizonyos településeken, azok környékén a fecskék száma, viszont a szakemberek, akik sokat vannak terepek, ezt nem tapasztalták. Hazánkban a fecskepopuláció számottevően nem csökkent. Természetesen, amennyiben periodikus lesz ez a hirtelen lehűlés szeptember elején, elképzelhető, hogy számolnunk kell némi pusztulással a fecskék körében. Érdekes, hogy tavasszal az Afrikából visszatérő madarak közel hatvan százaléka elpusztul. Tehát az idén elröppent fecskéknek csak a negyven százaléka tér vissza jövő tavasszal, de ez természetes népességcsökkenés a körükben.

Mit tehetsz te?

Ahogy Berényi zsombor elmondta, egy civil nagyon keveset tud tenni annak érdekében, hogy egy legyengült madarat megmentsen, de természetesen van rá lehetőség. Az egyik, hogy valamelyik állatkertbe, gyűrűző állomásra kell szállítani az állatot, ahol gondját viselik. Ez a gondviselés nagyon időigényes és megterhelő, hiszen folyamatosan melegen, szárazon kell tartani a madarat és óránként kell etetni. A madár táplálása nagyon bonyolult, mert a fecske röptében szokta elkapni eledelét, így az elé letett lisztkukacot, más eledelt nem eszi meg, mert nem tudja, hogy mi az - így sajnos tömni kell, hogy életben maradjon. Ha valaki mégis arra az elhatározásra jutna, hogy szeretné megmenteni a talált állatot, ezzel mindenképpen számolnia kell. Egész napos elfoglaltságot jelent, pirkadattól alkonyatig etetni, éjszakára száraz, meleg helyre kell tenni, és ezt akár napokig is folytatni, egészen addig, míg újra képes lesz a röpülésre, illetve amíg enyhül az időjárás, és nem esik már az eső. Amennyiben nincs erre időnk, mégis találunk legyengült madarakat, azokat bevihetjük állatkertekbe, illetve a gyűrűzőállomásokra. Ilyen állomások vannak: Fenékpusztán, Ócsán, Izsákon, a hortobágyi madárkórházban, Baranyában, a sumonyi halastavaknál.

Berényi Zsombor végül elmondta, nagyszabású madármentési akcióra készülnek a légitársaságok együttműködésével, ugyanis arról folynak tárgyalások, hogy menetrend szerinti járatokkal, Törökországba illetve Tunéziába szállítják a befogott fecskéket. A kíváncsiság megmaradt bennünk, arra nézve, hogy vajon a fecskék hogy viszonyulnak majd ahhoz, hogy nem saját erejükből szelték át a kontinenseket, hogy melegebb éghajlaton kössenek ki.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások