Divat

Lábadra tapadva

2227

Itt a rossz idő, itt az ősz és lassan (látszólag nem is olyan lassan) a tél is, akik pedig szeretnek szoknyában járni, most őrült tempóban szereznek be pár új harisnyát. A most divatos csizmák mellé kiválóan passzolnak, szinte kiegészítőként funkcionálnak a harisnyák, akár szoknyával, ruhával vagy rövidnadrággal hordjuk őket. Választék az van bőven, a testszínű korszaknak már rég leáldozott - szerencsére -, csak legyen merszünk felvenni a vadabbnál-vadabb mintás darabokat. És tényleg legyen.

Harisnya történelem

Hosszú utat tett meg ez a ruhadarab, mire elérte mai formáját, anyagát és ezt a hatalmas kínálatot. Az első harisnyanadrágok a reneszánsz korban jelentek meg, a XIV. században még inkább a férfiak viselték a csizma és a zekéjük vagy a zimmara - egyfajta felső kabát - mellé. A reneszánsz harisnyák alapanyaga selyem volt, később pamutból, gyapjúból és angórából is készültek harisnyákEbben az időben jellemző volt a felsőruházat, de a harisnyanadrágok terén is az úgynevezett miparti megoldás, amely különböző színű bal és jobb oldalt jelentett - most biztos mindenkinek beugrik egy képkocka valamelyik középkorban játszódó filmből. Kezdetben természetesen kézzel kötötték a harisnyákat, de a XVII. században, az első ipari forradalomnak köszönhetően egyre nagyobb teret hódított a gépi harisnyagyártás is.

Később mellőzött ruhadarabbá vált szegény, igazán újra divatos csak a húszas években lett. A XX. század elején a női emancipációnak köszönhetően a ruhák egyre csak rövidültek, így a harisnya mind nagyobb szerepet kapott. A húszas évek közepétől vált divatossá az úgynevezett melírozott harisnya, amely azsúros harisnya volt, selyemmel átszőve. A piacon ekkor jelentek meg a selyem, a műselyem és a nylon harisnyák, amelyeket géppel gyártottak, hiszen a keresletet szorgos kezek már nem tudták volna kielégíteni.

A második világháború környékén a nők harisnyaimádata fokozódott, mindannyian ismerjük a szemceruzás trükköt, amelyet előszeretettel alkalmaztak a nők abban az időben, hiszen hiány volt az akkor oly divatos, hátul varrással díszített fazonokból. A nagy áttörés a hatvanas években következett be az anyagok és a technika fejlődésével, azóta ível felfelé a harisnya népszerűsége.

Minták, fazonok

A harisnya feladata a láb kiemelése, hangsúlyozása, és persze, hogy egyedivé tegye megjelenésünket. Viselése nehéz feladat. Ki kell választani a megfelelő mintát, a megfelelő színt és azt olyan szabású ruhadarabbak kell párosítani, hogy a lábunk legelőnyösebb oldalát mutassa, hiszen a nők közül kevés tökéletesen hosszú combú rohangál az utcán. Ha túl sok mintát és színt keverünk összeállításunkban, vagy egy szexi csipkeharisnyához aprócska, nem sok mindent takaró szoknyát húzunk, könnyen közönségessé válhatunk, tessék, erre is lehet figyelni.

Választhatunk harisnyanadrágot (ebben inkább ne vetkőzzünk), combfixet vagy a ma nagyon divatos talp nélküli megoldást is, a leggingset - ez azért jó télen, mert hordhatod pamutzoknival, és nem izzad bele a lábad. A színek terén is bő a választék - a testszínűtől kezdve,a tetkós harisnyákon át mindenféle színben pompázó darabokig terjed a skála. A színes és bohókás mintájú darabok bármilyen szerelést feldobnak, és némi játékosságot visznek a borús évszakba.

Hol vásároljunk harisnyát?

Henci a nagy harisnyabolond, így őt kérdeztem meg, hogy honnan is szerzi be a szebbnél-szebb darabjait. Megtudtam, hogy elég nagy a választék a különböző márkás harisnyaüzletekben is, de ott az árak is borsosabbak, és lehet, hogy egy-két napon belül ugyanúgy elszakadnak, mint az olcsóbb árkategóriások. Érdemes körülnézni kisebb harisnyaboltokban vagy az interneten, ahol feleannyiért is kifoghatunk jó darabokat. Jó lelőhely lehet a Keleti környéke, ahol két kisebb harisnyaüzlet is van, vagy bármelyik aluljáró. Henci esküszik még a Józsefvárosi piacra, ahol a török árusoknál jó minőségű és gyönyörű harisnyákat kaphatunk.

Néhány tipp

Első viselés előtt érdemes langyos vízbe áztatni az új szerzeményt, így a szálak rugalmasabbá válnak. A harisnyákat hasznos, ha mosózsákban mossuk, így a mosógép okozta a sérülések elkerülhetőek. A felvételt pedig nagyban megkönnyíti, ha vizes vagy krémes kézzel szépen görgetjük a lábunkra, nem pedig cibálva- ráncigálva próbáljuk felhúzni. Na persze ezek az elvek, amiket nem tartunk be...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások