Divat

Lábadra tapadva

2227

Itt a rossz idő, itt az ősz és lassan (látszólag nem is olyan lassan) a tél is, akik pedig szeretnek szoknyában járni, most őrült tempóban szereznek be pár új harisnyát. A most divatos csizmák mellé kiválóan passzolnak, szinte kiegészítőként funkcionálnak a harisnyák, akár szoknyával, ruhával vagy rövidnadrággal hordjuk őket. Választék az van bőven, a testszínű korszaknak már rég leáldozott - szerencsére -, csak legyen merszünk felvenni a vadabbnál-vadabb mintás darabokat. És tényleg legyen.

Harisnya történelem

Hosszú utat tett meg ez a ruhadarab, mire elérte mai formáját, anyagát és ezt a hatalmas kínálatot. Az első harisnyanadrágok a reneszánsz korban jelentek meg, a XIV. században még inkább a férfiak viselték a csizma és a zekéjük vagy a zimmara - egyfajta felső kabát - mellé. A reneszánsz harisnyák alapanyaga selyem volt, később pamutból, gyapjúból és angórából is készültek harisnyákEbben az időben jellemző volt a felsőruházat, de a harisnyanadrágok terén is az úgynevezett miparti megoldás, amely különböző színű bal és jobb oldalt jelentett - most biztos mindenkinek beugrik egy képkocka valamelyik középkorban játszódó filmből. Kezdetben természetesen kézzel kötötték a harisnyákat, de a XVII. században, az első ipari forradalomnak köszönhetően egyre nagyobb teret hódított a gépi harisnyagyártás is.

Később mellőzött ruhadarabbá vált szegény, igazán újra divatos csak a húszas években lett. A XX. század elején a női emancipációnak köszönhetően a ruhák egyre csak rövidültek, így a harisnya mind nagyobb szerepet kapott. A húszas évek közepétől vált divatossá az úgynevezett melírozott harisnya, amely azsúros harisnya volt, selyemmel átszőve. A piacon ekkor jelentek meg a selyem, a műselyem és a nylon harisnyák, amelyeket géppel gyártottak, hiszen a keresletet szorgos kezek már nem tudták volna kielégíteni.

A második világháború környékén a nők harisnyaimádata fokozódott, mindannyian ismerjük a szemceruzás trükköt, amelyet előszeretettel alkalmaztak a nők abban az időben, hiszen hiány volt az akkor oly divatos, hátul varrással díszített fazonokból. A nagy áttörés a hatvanas években következett be az anyagok és a technika fejlődésével, azóta ível felfelé a harisnya népszerűsége.

Minták, fazonok

A harisnya feladata a láb kiemelése, hangsúlyozása, és persze, hogy egyedivé tegye megjelenésünket. Viselése nehéz feladat. Ki kell választani a megfelelő mintát, a megfelelő színt és azt olyan szabású ruhadarabbak kell párosítani, hogy a lábunk legelőnyösebb oldalát mutassa, hiszen a nők közül kevés tökéletesen hosszú combú rohangál az utcán. Ha túl sok mintát és színt keverünk összeállításunkban, vagy egy szexi csipkeharisnyához aprócska, nem sok mindent takaró szoknyát húzunk, könnyen közönségessé válhatunk, tessék, erre is lehet figyelni.

Választhatunk harisnyanadrágot (ebben inkább ne vetkőzzünk), combfixet vagy a ma nagyon divatos talp nélküli megoldást is, a leggingset - ez azért jó télen, mert hordhatod pamutzoknival, és nem izzad bele a lábad. A színek terén is bő a választék - a testszínűtől kezdve,a tetkós harisnyákon át mindenféle színben pompázó darabokig terjed a skála. A színes és bohókás mintájú darabok bármilyen szerelést feldobnak, és némi játékosságot visznek a borús évszakba.

Hol vásároljunk harisnyát?

Henci a nagy harisnyabolond, így őt kérdeztem meg, hogy honnan is szerzi be a szebbnél-szebb darabjait. Megtudtam, hogy elég nagy a választék a különböző márkás harisnyaüzletekben is, de ott az árak is borsosabbak, és lehet, hogy egy-két napon belül ugyanúgy elszakadnak, mint az olcsóbb árkategóriások. Érdemes körülnézni kisebb harisnyaboltokban vagy az interneten, ahol feleannyiért is kifoghatunk jó darabokat. Jó lelőhely lehet a Keleti környéke, ahol két kisebb harisnyaüzlet is van, vagy bármelyik aluljáró. Henci esküszik még a Józsefvárosi piacra, ahol a török árusoknál jó minőségű és gyönyörű harisnyákat kaphatunk.

Néhány tipp

Első viselés előtt érdemes langyos vízbe áztatni az új szerzeményt, így a szálak rugalmasabbá válnak. A harisnyákat hasznos, ha mosózsákban mossuk, így a mosógép okozta a sérülések elkerülhetőek. A felvételt pedig nagyban megkönnyíti, ha vizes vagy krémes kézzel szépen görgetjük a lábunkra, nem pedig cibálva- ráncigálva próbáljuk felhúzni. Na persze ezek az elvek, amiket nem tartunk be...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
Sep
23
orsi írta:
gyönyörű harisnyák:
http://stockingirl.com/
10:49
2
Sep
23
ismeretlen írta:
milyen szemceruzás trükk? én nem ismerem.
11:05
3
Sep
23
SelleiLilla válasza írására:
Amikor nagyon drága volt, vagy hiány volt a hátul fekete varrással díszített harisnyákból, akkor a varrás helyett egy csíkot húztak egész hosszában a labuk hátuljára a nők, így az távolról ugyanúgy hatott, mintha az akkor divatos fekete varrásos harisnya lenne rajtuk. Kirészletezhettem volna, de azt hittem ezt mindenki vágja, én egy csomó filmben láttam már ezt a trükköt! :)
11:53
4
Sep
23
Juliette írta:
Egyébként én sem ismertem. Köszönjük a felvilágosítást. ^^

Hüü most rajtam is harisnya van - lila - fekete csíkos -, egy mellalól bövülõ, hátul megkötõs ruhával, ami pedig fekete. Kicsit kismamás, de azért annyira nem. xD
De ha meglátna a divatrendõrség, akkor egy hét közmunkáraítélnének.... fekete, keskeny - ezért is vállaltam be -sportcipõvel van rajtam most. Így sportosan elegánsá varázsoltam a szettem a lila kiegészítõkkel. xD
12:35
5
Sep
23
fruzsina23 írta:
Én ezt imádom az őszben a legjobban: harisnya:)
Egyébként én a Calzedoniaba járok, szeretem, és szerintem nem is drága.
12:35
6
Sep
23
Juliette írta:
Az lemaradt hogy harisnya mániám élem, pedig hogy utáltam kiskoromban... úgy iritált.
12:36
7
Sep
23
ismeretlen válaszaSelleiLilla írására:
ahha, már értem, köszi :)
12:40
8
Sep
23
fruzsina23 válaszaJuliette írására:
én is utáltam. Emlékszem, oviban mindig piros vagy kék vastag, bordás harisnyát kellett hordani, kék vagy piros rövidnacival, meg tornacipővel (nem tudom hol volt anyukám stílusérzéke akkoriban:)
De mióta a párom mondogatja, hogy mennyire nőiesnek találja, azóta bolondulok érte.
13:00
9
Sep
23
zsofi válaszafruzsina23 írására:
nem anyaink stiluserzekevel volt a baj, hanem azzal, hogy a bakfis osztalyon ezt lehetett kapni :)
volt szandal - egyféle, harisnya egyféle, őszi cipő egyféle
13:17
10
Sep
23
Memento írta:
Sosem felejtem el én sem az ovis korszakom amikor pamut bordás harisnyában voltam (volt többféle színű) és amikor jöttek értem délután, akkorra már szépen filctollal ki voltak emelve a harisnyámon a csíkok:))) Irtóra tetszett, hogy a bordák közti résznél a filccel szépen csíkokat lehet rajzolni (ovónéni nem vette észre, csak amikor már elkészültem vele), anyám nagyon örült neki! Vagy amikor begyűjtöttem a harisnyámmal a létező összes bogáncsot, toklászt...

Neylon harisnya: először kb. úgy éreztem magam benne, mint Huncutka amikor fetrengett a földön,mert úgy viszketett tőle:))

Nagyon szép, ötletesen elkészített harisnyák vannak valóban. A legjobban a hátul varrt tetszik...
13:38
11
Sep
23
whitetulip írta:
a képen látható harisnyanadrágot kéremszépen..:)
amúgy ha lehet én csak harisnyát(vagyis combfixet, kinek hogy tetszik) hordok..:)
14:28
12
Sep
23
pipitanc írta:
én évek óta rá vagyok kattanva a színes darabokra. ne szürküljünk már be télen se.

de mindig látom az emberek (főleg a csajok) arcán a megrökönyödést az "ez meg hogy néz ki"tekintetet. pedig csak úgy hordom őket,hogy passzoljon a többi ruhám színeihez. nem értem...
15:02
13
Sep
23
Anouchka válaszapipitanc írására:
én is hordok rövidnadrággal színes harisnyát és úgy megbámulnak, de nem értem én se...az csak egy fránya harisnya, nincs ki semmim...:P


a török harisnyák tényleg a legjobbak
nekem nagyon sok harisnyám van, egy időben igaza fanatikus voltam, még egy olyan borzasztó fehér, leggingset is vettem aminek csipkés az alja xD...egyszer volt csak rajtam, legyen ez mentségemre :P
viszont elég sokszínű van: kék, mustársárga, rózsaszín, narancssárga, bordó, piros, szürke, fekete, fehér
van köztük leggings (habár már nem iagzán hordom, inkább csak úgy, h nem is látszik rajta, hogy leggings), vékonyabb, vasatagabb, mintás (virágos, nyilas, kockás)
16:05
14
Sep
23
mug írta:
Calzedonia a GL outletben. Az egyszínű jóminőségű harisnyákat már 250Ft-tól lehet kapni. A harisnyáim nagy része onnan való.
16:10
15
Sep
23
katusbabus2 írta:
utálom a bordás harisnyát!!egyszer összesaraztam magam az oviban,és az ovis készletből kaptam egy bordás harisnyát nadrág helyett,de nem mertem szólni,aznap elég sok rossz fát tettem a tűzre,így maradt délutánig a piros harisnya.az összes óvodás csúfolt egész nap,az óvónénimnek pedig csak nap végén esett le,hogy min röhögnek a többiek.KÖSZI INCIKE ÓVÓNÉNI!!
egyébként ha nincs nagyon hideg ,akkor combfixet hordok,a pasiknak nem tetszik az,ami derékig ér.Télen pedig nincs más választás,jön a josszú harisnya,jól felhúzva melltartó aljáig ér:)de nem fázok fel...
16:30
16
Sep
23
donci írta:
én a vastagszövésübb matt harisnyàkat szeretem. a klasszikus testszinüt utàlom! csak télen nadràg alà,ha nagyon hideg van.... ; )
17:07
17
Sep
23
Adriana válaszaAnouchka írására:
Rövidnaci + harisnya + magassarkú csizma! Legtutibb!
17:29
18
Sep
23
ismeretlen írta:
50-100 denesek is vannak ott, vagy csak a vékonyabbak?
19:33
19
Sep
23
ree írta:
Imádom ezeket a harisnyákat: www.veneziana.hu
20:04
20
Sep
23
Yndre írta:
Húúú. de szép ez a színes harisnya a képen. Kár, hogy én akármilyen harisnyát veszek fel, 2-3 óra múlva viszketek benne és piros pöttyök jelennek meg a combomon. Sajnos néha pedig elkerülhetetlen a harisnya. ( A cobfixet utálom, úgyhogy az szóba sem jöhet) Ez valami allergia lehet nálam...
21:06
21
Sep
23
microtus írta:
Én is harisnyamániás vagyok, szinte már túlnőttek rajtam, egy egész komódom tele van velük...Sose találom amit épp keresek:) A legjobban én is a színeseket szeretem, engem is megbámulnak, de nem érzem negatívnak, inkább elismerésnek veszem, a környezetemben is mindenkinek tetszenek.
A combfixeket is jöhetnek, csak már hideg van hozzá.
Viszont idén a Calzedoniában és máshol sem nagyon láttam szép színeseket, inkább csak feketét-szürkét-barnát:((
21:42
22
Sep
23
Memento válaszaAdriana írására:
Ja, az tuti lehet! Jó ízlésed van:)
21:51
23
Sep
23
Memento írta:
Soha nem volt még rajtam combfix gyerekek. Az ugye az a fehérneműhöz csatolható? Arra gondoltok? Az irtó szexi. Mennyibe kerülhet egy olyan? Bár naponta nem hordanék olyat, de feldobhatja az együttléteket időnként..
21:53
24
Sep
23
ismeretlen válaszaMemento írására:
van harisnyatartos is, meg van olyan, aminek a csipke részébe szilikoncsikokat raknak, amitöl a lábhoz tapad, és nem csuszik le (ez az elterjetdtebb már asszem). 1000-1500ért már lehet kapni
22:01
25
Sep
23
Memento válasza írására:
Köszönöm válaszod!
22:58
26
Sep
24
banyamancs írta:
Emlekszem en is az ovis bordas harisnyakra...:) Aztan kb. 3-os 4-es koromban a lasztex-nadrag volt nagyon meno. Nekem volt egy turkizkek es egy barna-narancs-fekete mintas. A rovid valtozata pedig a biciklis-nadrag volt... minel szinesebb annal jobb:D
05:04
27
Sep
24
Adriana válaszaMemento írására:
Én is szilikonosat hordok alkalmanként. Ahhoz nem kell harisnyatartó. Tényleg irtó szexi, de szerintem a harisnyatartós dögösebb. Olyanom még nincs, de ami késik...
06:55
28
Sep
24
Maminti válaszaAdriana írására:
Nekem van harisnyatartóm, de nem túl praktikus. Szűk ruha vagy szoknya alá nem vehetem fel, mert látszanak a pántok, így marad a szilikonos harisnya. A harisnyatartó nálam inkább "hálószobai viselet". :)))
07:54
29
Sep
24
fruzsina23 írta:
Na és lányok azt hogy oldjátok meg, hogy a combfix ne csússzon le? Nekem volt pár kalandom vele, nem épp kellemesek :), hiába a szilikon, de lecsúszott.
07:59
30
Sep
24
Maminti válaszafruzsina23 írására:
Én sem vagyok nagydarab, vékonyak a lábaim, de rám a legkisebb méret pont jó, sosem csúszik le. Nem lehet, hogy nem a megfelelő méretet választottad?
08:12
31
Sep
24
fruzsina23 válaszaMaminti írására:
meglehet...:)
08:14
32
Sep
24
whitetulip írta:
a combfix a legtutibb, harisnyatartóval nagyon szexi, de tényleg csak a hálószobában, mert amúgy kényelmetlen, átlátszik a ruha alatt..azt az elméletet, hogy feldobja az együttléteket, csak alátámasztani tudom, lehet ma fel is veszek egyet(vagyis egy párat)...:D
10:06
33
Sep
24
pipitanc válaszaAnouchka írására:
akkor nem vagyok egyedül. ilyenkor mosolyogva a szemükbe nézek egy "jó a harisnyám mi" tekintettel:)

na jó rosszabb napjaimon forrok magamban,hogy miért kell bámulni:P
17:07
34
Sep
24
Adriana válaszaMaminti írására:
Azt hiszem, én is hálószobába venném fel. Mert szerintem ennek a ruhadarabnak célja van, és az a cél általában a háló felé vezet... :-)))
17:10
35
Sep
24
darksecret írta:
Győrben hol lehet jó harisnyákat kapni, ami nem méregdrága?
18:42
36
Sep
24
Anouchka válaszapipitanc írására:
pontosan én is midnig rájuknézek, hogy ugye ÉN milyen jól nézek ki? :P persze van amikor idegesít :S :)
18:47
37
Sep
27
majtika32 írta:
Mostanában én is elég harisnyamániás vagyok. Most, h egyre jobban nőiesedek, kezdek combfixet venni. Csak egy baj van, nálam mindig kiszakadnak, ezért inkább sok deneset választok, de néha az is felszakad. Ha harisnyáról van szó, akkor nekem ezek jutnak eszembe: calzedonia, transparenze, gatta ; milyen márkák vannak még?
21:00
38
Sep
29
whitetulip válaszadarksecret írására:
jó kérdés, amire én is keresem a választ! a Baross úti fehérnemű üzletben néha vannak akciók, találtam már szépeket, de hát..
14:42
39
Sep
30
balgab válaszaree írására:
Szia

Én is szeretem a www.veneziana.hu oldalon található harisnyákat.
Igen jó minőségűek.
Fehérváron vásároltam ezekből.
Pesten hol lehet kapni ezeket?
Vajon neten lehet rendelni belőle?

Segítséget előre is köszönöm.
17:29
40
Sep
30
ree válaszabalgab írására:
Azt nem tudom, hogy Pesten hol lehet kapni, sajna, de én a boltomban tartok ilyet és imááádom! :)
21:20
41
Sep
30
balgab válaszaree írására:
szia ree!

Hol van a boltod!
Jó nagyon az anyaga a www.veneziana.hu oldalon található harisnyáknak.
Szerintem még jobb az anyaga mint pl. calzedonia harisnyáknak.
Elég tartósak is.
Nem szúr mikor viselem.
Mert vannak más termékek amik eddig szúrtak.
22:21
42
Oct
05
ree válaszabalgab írására:
60 km-re Pesttől... :) De most láttam a honlapjukon, hogy a Budagyöngyében van márkaboltjuk.
20:42
43
Oct
06
balgab válaszaree írására:
Szia Ree!

Köszi a segítséget.
Én is Megnéztem a www.veneziana.hu oldalt jobban.
A hétvégén bementem a Budagyöngye Veneziana márkaboltba és vásároltam.
Választékuk és áraik elég jók. Vásároltam is pár darabot.
Ha megmondod pontosan merre is van a boltod akkor ha arra járok szivesen benéznék oda. Hátha találok valami mást is.

Köszi előre is

12:57
44
Oct
07
ree válaszabalgab írására:
Nagykáta. Van sok jó dolog. ;)
18:59
45
Oct
08
balgab válaszaree írására:
Nagykáta elég nagy a nevében is benne van. ;)
Mégis merre?
17:35
46
Dec
05
Twindy írta:
Lehet, hogy bunkó dolog, de nagy ritkán én is meg szoktam nézni 1-1 harisnyát másokon. Leginkább azért, mert
1. tetszik
2. nem tudom kinézni a mintát
3. vonzza a tekintetet

De sajna az én méretemben ritka az ilyen harisnya :(
12:09
47
Sep
07
Agnes25 írta:
Sziasztok!
Én is nagy harisnyarajongó vagyok, sok harisnya lapul a szekrényemben. Tapasztalatom szerint a pasik imádják a szépen feszülő harisnyákat, a csábítás egyik elengedhetetlen eszköze :). Általában olasz harisnyákat vásárolok, nagyon jó minőségűek, igaz nem a legolcsóbbak.
10:54
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés