Divat

Mennyit ér egy gyerek?

2168

Ahol anyu vagy a nővér vásárol, már vásárolhat a gyerek, a húgica is, pontosabban a szülők vásárolhatnak neki, amennyiben nem sajnálják a pénzt a trendi darabokra, és a legutolsó divat szerint szeretnék öltöztetni a gyermeket. A H&M, a C&A, a Zara de még a Mexx is kínál divatos szereléseket a legkisebbeknek. Természetesen az első kettő valamennyivel olcsóbb árfekvésben, míg az utolsó kettő kicsit drágábban árulja gyermek kollekciójának a darabjait.

Gyerekdivat

Már kis csöppségünkkel vagy sokkal fiatalabb húgicánkkal is öltözködhetünk egyformán, például a H&M-ben számos kísértetiesen hasonló ruha található a felnőtt és a gyerek osztályon. Tény, hogy nagyon trendik és divatosak az üzletek által kínált gyerekruhák, de nem kellene mindenkinek a korának megfelelően öltözni? Nem is olyan régen váltak el a korosztályok öltözködési stílusai, gondoljunk csak vissza a századfordulóra, ahol még a gyerekruhák csak kis méretű felnőtt ruhák voltak. Ugyanabban kellett elfogyasztani az édesanyának a délutáni teát, mint amiben a gyermek babázott és szaladgált. Szörnyen kényelmetlen lehetett, egyáltalán nem volt praktikus. Aztán jött a XIX. század és a fiatalok öltözködése lázadásból és különbözni akarástól kezdett elütni a felnőtt korosztályétól, hiszen ők már egy új generáció, és ezt az öltözködésben is érzékeltetni akarták. Ekkor  a gyerekek ruhatára is megváltozott, idomult a korosztály igényeihez. Most meg, itt a XXI. század elején kezdünk visszatérni oda, ahonnan nem is olyan régen elindultunk?

Persze ez csak a szülőn múlik, hiszen a kínálat nagyon széles palettán mozog. A szülő felelőssége, hogy felfogja-e, ami anyunak és a nővérnek kényelmes, nem biztos, hogy a gyerkőcnek/húgicának is praktikus viselet lesz. Egyáltalán nem biztos, hogy a divatos ceruzandrágban a legkisebbek ugyanolyan jót homokoznak vagy játszanak a játszótéren, mintha egy nem annyira divatos, de lazább nadrág lenne rajtuk.  Bizonyára nehéz megtalálni és megtartani az egyensúlyt a divatosság és a kényelem, praktikusság között, és ez a szülő feladata, hiszen a gyerek helyett ekkor még tényleg ők döntenek.

A kényelemi szempontok mellett a ruhák ára sem elhanyagolható. Bár a gyerekruhák valamennyivel olcsóbbak, mint a felnőtt kiadásuk - röhejes is lenne, ha egy tizedakkora anyagszükségletű kisnadrág, ugyanannyiba kerülne, mint a felnőtt párja -, de az áruk azért így is elég borsos, főleg ami a Zara-t és a Mexx-et illeti. Maga az ár még nem is olyan vészes, hiszen magunkra is kiadunk annyit, sőt még jóval többet is, akkor miért sajnálnánk gyerekünktől? De míg mi egy újonnan beszerzett farmert évekig hordunk, addig a csöppségek hónapok alatt kinövik vagy még hamarabb kilyukasztják, elkoptatják. Van értelme így vagyonokat kiadni? Ugyanez a helyzet a kis márkás sportcipőkkel is, hát persze, hogy tündériek, de egy tizenezer forintos csuka is ugyanolyan hamar kilyukad a lábbal hajtós kisbiciklitől, mint a pár ezer forintos, akkor meg minek? Csak azért, hogy márkásan öltözzenek a gyerekek is? Kinek akarunk ezzel kérkedni, hisz a gyerekek még fel sem fogják, mi is az, ami a lábukon van a babakocsiban. Ez is csak a cégek fogása, így kiskoruktól kezdve beléjük égetik a divatot, a márkaneveket, így kapnak később márkahű felnőtteket és már önálló keresettel rendelkező vásárlókat. (De persze előbb egymás előtt divatozó kamaszokat.)

Ideális és kompromisszumos megoldás lehet, ha a H&M-ben vagy a C&A-ban vásárolunk, ugyanis itt még viszonylag jutányosak az árak, így ha valaki ragaszkodik az újhoz, érdemes itt futni az első köröket. A H&M gyerekruhái szuperek, és mindenféle mesefigura megtalálható a kínálatukban, tetszés szerint lehet Hello Kitty, Disney-figura vagy egyszerűen cuki minták közül választani. A C&A kollekciói már hagynak némi kívánnivalót maguk után, de egy kis ötletességgel nagyszerű szetteket állíthatunk össze innen is a legkisebbeknek.

Másik, valóban megfizethető és jó alternatívát jelentenek a bababörzék, melyekről az interneten könnyen informálódhatunk, a börzefigyelőn rengeteg időpont és helyszín található összefoglalva. Ezekre a börzékre még a trendi anyukáknak sem szégyen elmenni, hiszen a márkás és gyorsan kinőtt gyerekruhák között egy rakás divatos és szép darabot találhatnak. A bababörzék fő vásárlóközönsége a tudatos, középosztálybeli anyukákból áll, akik bár megtehetnék, de fölöslegesnek tartják, hogy súlyos összegeket adjanak ki a gyerekek öltöztetésére. A bababörzéken az árak körül-belül a felei a boltiaknak, egy bébiknek szánt body-t háromszáz-hatszáz forint közötti áron kaphatunk, de egy két évesre való nadrágot is ezer-kétezer forint között megszerezhetünk. Az ilyen börzén árusítók egy része ebből él, ezzel foglalkozik, de az is megoldható, ha egy anyuka a saját gyerekei kinőtt ruháit szeretné továbbadni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások