Közösség

Vallásos húsok

2203

Ma, amikor már az ateizmus diktál és igazán rendszer sincs, amibe belesimuljunk, a vallás adhat támpontot az életben felbukkanó problémákra és életvitelre. A táplálkozás szorosan összefügg mentális egészségünkkel, tudjuk jól, hogy ép testben ép lélek, és ezt minden vallásban alapként kezelik, milliószor bizonyították már be táplálkozáskutatók, hogy minden vallásbeli étkezési tiltásnak vagy szabálynak helyes élettani alapjai vannak.

Zsidók

A zsidók csakis kóser ételeket fogyasztanak, konyhájukban elkülönítik a tejes és húsos kajákat. A vallási törvényük szerint a húst csakis vértelenítve, jól kisózva fogyaszthatják és úgy ölik meg az állatot, hogy az ne szenvedjen, miközben az összes vér távozik az állat húsából - ez az említett negatív rezgéseket is megelőzni hivatott, amolyan stresszmentes vágás ez.. Mózes tiltólistáján a nem kérődző, nem hasított patás emlősök is rajta vannak, így tehát a zsidó vallásúak mellőzik a sertéshúst. A pikkellyel és uszonnyal nem rendelkező állatokat sem fogyaszthatják a vallás hívei, a Tóra szerint ezek tisztátalanná teszik az embert. Sokan úgy veszik, hogy aki zsidó, különválasztja a tejest és a húsost a konyhájában illetve nem eszik sertéshúst, de aki igazán vallásos, az kóser húst eszik, tehát kóser hentestől szerzi be a húst, és a kóser háztartás valóban komoly figyelmet és dupla felszerelést igényel. Számos előírás vonatkozik arra is, mit mivel lehet együtt enni, például a hús és a tejtermékek együttes fogyasztása tilos, s valóban, a kettő együtt nem emészthető, toxinok szabadulnak fel a keveredés során.

Keresztények

A keresztény vallás étkezési szokásait az ünnepeken keresztül ismerhetjük meg a legjobban, a hússal kapcsolatban ez a hit is tartalmaz szabályokat. Az egyházi év az adventtel kezdődik, bár ez az időszak egyházi szempontból nem böjt, mégis a karácsonyt megelőző heteket a szegényesebb böjtös ételek jellemzik. A böjt tisztulás, természetes méregtelenítés, ami elengedhetetlen fontosságú. December 24-én ebédre sok helyen bablevest készítenek hús nélkül vagy tojáslevest, mákosgubát, szóval bármit, amiben nincs hús. A szenteste menüjét gondolom sokan jól ismerik, a halászlé és a rántott hal biztosan rengeteg helyen kerül az ünnepi asztalra, a borleves tradíciója mára eléggé kihalóban van. Nálunk a nagymamám minden szenteste elkészíti a borlevest, amelyből természetesen senki nem eszik, de a hagyomány az hagyomány, el kell készíteni nincs mese. Szenteste a keresztények halat esznek és nem mást, baromfihúsból készült ételek csak 25-én Karácsony első napján kerülnek az asztalra - sok helyen disznótorost fogyasztanak ilyenkor. 

A következő húsevésben gazdag időszak a farsang, majd a farsang utolsó napján, húshagyó kedden éjfélkor elkezdődik a nagy böjt, tehát már hamvazószerdán nem lehet húst fogyasztani egészen Húsvétig, ez egy negyven napos időszak. Valójában a negyvennapos böjtöt illetően már a hamvazószerda után következő csütörtökön vannak engedmények. Ezt a csütörtököt torkos csütörtöknek nevezik, mikor is elfogyasztják a farsangi időszakból megmaradt ételeket. Régen a nagyböjtnek nagyon szigorú szabályai voltak, tényleg semmiféle húst nem lehetett enni, és napjában csak egyszer étkezhettek a keresztények. Később ezek a szigorú szabályok főleg a nyugati kereszténységnél enyhültek, a hústilalom már csak a pénteki napokra vonatkozik és lehet többször enni, csak napjában egyetlen egyszer lehet jóllakni. Húsvétkor nagyszombaton nagy a sütés főzés, elkészítik a sonkát, amely nélkül nem múlhat el ez a keresztény ünnep és bárányhúst fogyasztanak.

Buddhisták

A húsevés és az ölés közvetett vagy közvetlen kapcsolatban állnak egymással, így a buddhisták egy része az erőszakmentesség miatt nem fogyaszt húst. Állandó vita tárgya egyébként, hogy aki ezen vallás híve ehet-e húst, mert Buddha annak idején nem tiltotta meg a kolduló papoknak az idegenektől kapott hús fogyasztását. Ha valaki erről megkérdezte őt, annyit mondott, hogyha az ételt nem neki készítették, ha nem látta, nembiztos benne, hogy az állatot miatta ölték le, akkor a nem vega kajákat nyugodtan fogyaszthatják. A háztartásban élőknek Buddha azt javasolja, hogy az erőszakot kerüljék az ételükben, ezért ne egyenek húst, hisz az öléssel kapcsolódik. Javasolja, nem megtiltja, így tehát sok buddhista húsevő. A buddhizmus egyébként is csak javasol, soha nem tilt. A tojás kérdése a buddhistáknál egyszerű: a tojásban nincs élet, amíg nincs kikeltetve, addig nem nyilvánul meg benne az élet. Sok buddhista azt gondolja, hogy halat ér ennie, miközben a vallást szeretők a halat is érző lénynek tekintik, tehát az is hús és az is erőszakot vonz maga után, kivéve, ha a hal önként hajtja fejét a kés alá...

Iszlám

A muzulmánok az ételt Isten legfőbb ajándékának tartják, éppen ezért megengedett a jó ételek élvezete, de a rossz, bűnös ételeket tiltják. Ilyen tiltás vonatkozik a sertéshúsra, a vérre, a vaddisznóra, de az alkoholtartalmú italokra is. Főleg birkahúst fogyasztanak, de esznek baromfit és marhahúst is. Zarándoklat idején például tilos vadászni, viszont a tengeri halászat ekkor is engedélyezve van. Az iszlám vallásban körülbelül a mi szeptemberi hónapunkkal egy időben veszi kezdetét a nagyböjt, amely a ramadám névet viseli és egy hónapig tart. Ez a nagyböjt jóval szigorúbb, mint a keresztények böjtje, ekkor ugyanis az iszlám vallásúak nem ehetnek és nem is fürödhetnek napkeltétől napnyugtáig, sőt egy igazi muszlim ilyenkor nappal a saját nyálát sem nyeli le. Természetesen, amit lemegy a nap, kinyitnak a piacok és az emberek egész éjjel esznek-isznak, hiszen reggel újból keződik az egész előről, de ez már a mai, elkorcsosult változat. Igazi muzulmán nem dőzsöl napnyugta után sem, hisz megtartóztatását Allah csak akkor fogadja el, ha az testileg, lelkileg is tisztító, jó szándékú volt, ekkor nem csak táplálkozásban kell mértéktartónak lenni, úgy kell ezek alatt a hetek alatt élni, ahogy egy igazán jó muzulmán él. A vallás előírásai szerint a ramadam abban is fontos szerepet tölt be, hogy a gazdagok megtapasztalják milyen szegénynek lenni, milyen nélkülözni, milyen éhesnek lenni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások