Közösség

Szabadon szeretni

2173

Mindenkinek vannak kedvtelései, ezeket szuverén jogunknak tekintjük, így normális esetben nem okoznak konfliktust, egy párkapcsolatban sem. De mi van, akkor, ha ezt a hobbit, nem osztjuk meg a mellettünk lévővel vagy, ha túl költséges, esetleg nagyon időigényes? Egyáltalán mi van, ha a csávónk imád horgászni, de mi inkább a városban pörgünk, mint egy tóparton ülünk kussban? A hobbi közös tevékenység legyen vagy azért van, hogy a saját kedvedre tegyél nagyritkán?

Hasonló a hasonlót vonz

A nagyon szerencsések elmondhatják, hogy épp egy közös hobbi kapcsán ismerkedtek össze, mondjuk a golf klubban, vagy a táncparketten. Persze ez a az esetek nagy többségében nem így történik, viszont mindenkinek vannak kedvelt időtöltései. A kikapcsolódásainkat azonban nem minden esetben végezzük kedvesünkkel, főleg, ha a pasinak kifejezetten férfias hobbija van, mint a horgászat, a vitorlázás, az autóverseny, a foci esetleg a paintball. Kevés olyan fiú van, aki ezekbe a pihentető órákba, napokba, alkalmanként hetekbe bevonja a nőjét, így ilyenkor vagy úgy alakítjuk az életünket, hogy mi is hódolhassunk kedvteléseinknek, vagy sikítva hisztizünk, hogy már megint a közösen eltölthető időből lop el egy jó nagy adagot a kedves. 

Persze, hogy a kompromisszum

A kapcsolat elején még boldogan és odaadóan viselkedünk, persze, hogy kimegyünk a tópartra, előkapjuk a kedvenc könyvünket, vagy sürgünk-forgunk a piknikes kosárral és csacsogunk, hiszen együtt vagyunk. Igen ám, de ilyenkor jön a dörgedelmes leteremtés „Csitt, mert elijeszted a halakat!” Miután már jó ideje együtt vagyunk, ismerjük a másik kedvenc időtöltéseit, leszakadunk róla ezekre az órákra, hiszen minket nem tesz boldoggá, hogy hosszú, gyötrelmes, csendes órákat töltsünk el egy vízparton, esetleg szúnyogok, vagy épp szitáló esőcseppek között. És eljő a boldogtalanság. Lehet kompromisszumokat kötni, ezeket mindenki a saját kapcsolataihoz igazíthatja. A gond akkor következik be, amikor két ember, akik a hétköznapokban egy párt alkotnak, csak külön tudnak kikapcsolódni. Amennyiben a kapcsolat kezdetekor vannak közös elfoglaltságok, szinte kizárt, hogy ezek megszűnjenek, ritka, hogy csak színjáték lett volna a közös időtöltés, tehát ezeket kell erősíteni. Sajnos a kapcsolat óhatatlanul is pusztulni kezd, ha nincsenek közös programok és az ebből generálódó közös emlékek, élmények.

Túlzás

Vannak olyan tevékenységek, amelyek már kevésbé sorolhatóak a hobbik közé, inkább függőségnek lehetne nevezni. A hobbi tevékenységnek lehetnek jótékony  hatásai, hiszen kikapcsol, segít rendezni a gondolatainkat, pihentet, szórakoztat. Viszont az erős vágy kiélése el is fajulhat, kényszeres tevékenységgé vagy szenvedéllyé is válhat, már-már mániákusságba torkollhat. Egy kedves ismerősöm csávója iszonyú túlzásokba esett. Minden hétvégén pénteken és szombaton is paintballozni járt, amikor nem lődözött épp festéklabdával, akkor a számítógépébe bújva lődözött virtuálisan. Minden munkáján kívül lévő szabadidőt kizárólag olyan tevékenységgel kötötte le, amelyben a csajnak semmi keresni valója nem volt. Természetesen jöttek a veszekedések, súrlódások, majd a pasi rászokott a szvingerklubokra, és lőttek a szerelemnek, tök mindegy, hogy már öt-hat éve együtt tolták a hétköznapokat. Persze nem minden szenvedély végződik szvingerklubban, de itt talán nem is ez a lényeg.

Engedd szabadon! 

A szerelem nem a birtoklásról szól, éppen ellenkezőleg. A szerelemnek a szabadságot kell elhoznia. Nem csak annak kell benne lenni, hogy együtt jó, csak vele érzed magad boldognak, hanem téged magadat kell kiteljesedettnek tennie. Nem egy esetben fordul elő, hogy egy párkapcsolat új hobbit is hoz. A kölcsönösség a bizalom, talán a két legfontosabb jellemzője egy jól muzsikáló kapcsolatban. Amennyiben szeretnek és viszont szeretünk, nem akadályozzuk meg a szerető felet abban, hogy a boldogságát okozó dolognak hódoljon. Persze nem is kell ennek az árnyékában tengődnünk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások