Lélek

Fű vagy pia?

2178

Kultúránk szerves részét képezik a különböző tudatmódosítók. Kár tagadni, hisz mindannyiunknak – respektáljuk a kivételek – van addiktív szokása. Legyen az a reggeli kávé és cigi kombó, akár cigi nélkül, a délutáni sörözés, fröccsözés a haverokkal, egy jó joint az este sűrűjében, vagy egy-két kemikália betolása a hétvégi óriásbuli alatt, akár egy herbáleki. Melyik a jobb? Ez eldönthetetlen, így azt vesszük sorra, hogy melyiknek milyen a hatása az emberre és a társas érintkezésekre.

Kávé és cigaretta

Aki elképzelni sem tudja a reggeli újrabootolást kávé nélkül, vele igen csak sok lesz a problémája annak a társnak, akinek minden reggel szagolni kell azt az illatkavalkádot. Mindkettő tipikus illattal rendelkezik, legyen az kávé vagy cigi, együtt a kettő pedig még inkább üt. Talán elképzelhetetlen, de van, aki ki nem állhatja a kávé illatát és a cigiből sem a dohány édeskés illatát érzi meg, hanem az orrfacsaró bűzét. Néha megsajnálom a páromat, és igyekszem nem kávézni otthon, cigizni meg pláne nem. Talán egyik cucc káros hatásairól sem kell hosszasan értekeznem, mindannyian tudjuk, hogy a kávé miért rossz, és a cigi miért halálosan kellemes. Amennyiben a párunk dohányzik, vagy/és kávézik nem okoz akkora konfliktusokat, mint az alábbiak... 

Nyuszi ül a fűben

Ki tudja, hogy ez a dalocska, hogy született. Lehet, hogy egy masszívan marihuánát fogyasztó szösszentette, mert ugye ők baromi kreatívak. És tényleg mindig alszanak. Nos, ez lehet, hogy túlzás, de mindannyian tapasztaltuk már, hogy a füvezők aluszékonyak. Bármikor képesek elpunnyadni és nem menni sehova, nem csinálni semmit, csak betenni egy DVD-t és a főcím alatt elaludni. Persze ez így nagyon sarkos. Embere válogatja, hogy mit ad elő bódult állapotban. Előfordul, hogy nagy és mély beszélgetéseket lehet abszolválni vele, sőt tervezni, csak épp ezekből a tervekből nem valósul meg semmi. Korábban már kiveséztük, hogy milyen az, ha füvezik a kedvesünk, az alapján mindenki eldöntheti, aki még nem tapasztalta, hogy milyen. Örömteli ugyanakkor, hogy a THC az alkohollal ellentétben nem pusztítja az agysejteket. A kapcsolat jórészt abból áll, hogy fekszik betépve egy kanapén félig nyílt szemekkel, vagy épp a haverokkal idétlenkednek hülye poénokon betépve. Ugye ismerős? Eleinte választhatod azt, hogy vele együtt teszed, elvégre is felerősíti azt az érzést, amiben vagytok, így ha szeretkeztek, az sokkal intenzívebb és hosszabb lesz. Van a másik variáció, hogy nem mész ebbe bele, de akkor meg kirekesztve érzed magad, mert egy betépett emberrel nemigen van mit beszélgetni. Sem a hétköznapi komoly dolgok, sem pedig a csacsogás nem működik úgy, ahogyan kellene. Egy idétlen vigyor vagy egy túlzottan filozofikus, bölcs válasz jön ezekre. Vagy leginkább semmi.

Mérgezett egér

Talán nem mindennapos, de eléggé általános gebaszt tud okozni a partydrogok használata a párkapcsolatokban. Főleg, ha az egyik fél egyáltalán nincs rajta, a másik meg hétközben teljesen normális, hétvégén pedig pörög, mint a mérgezett egér. Nos, ezt hosszú távon tolerálni, szinte képtelenség, főleg a vasárnapokat, amiket minden partydrog élvező végigszundít, így képtelenség bármit is kezdeni velük. Aztán ott van a folyamatos aggodalom, ami péntek este kezdődik és véget sem ér, míg vasárnap haza nem érkezik a kedves. Folyamatosan kattoghatunk azon, hogy nem lesz-e valami gond? Mikor áll le a veséje? Mikor kap szívrohamot? Nem szárad-e ki? Vigyáz-e rá valaki? Figyelnek-e rá a haverok? Nehéz dió. Lejönni még nehezebb, nem lehet függőségként kezelni, hiszen a hétköznapok teljesen normálisak, de pont a közös szabadidő az, ami elvész a kemikáliák kötései között.

Kemény csávók

Nem hanyagolható el a kokain és heroin fogyasztók ékes társasága. Nos, tapasztalat hiányában a herkásokról nincs túl sok mondanivalónk, ez a legalja. A kokainos párkapcsolatokban az őrület a legmeghatározóbb jelző. Nagyon lelkesek, nagyon pörgősek tudnak lenni, ugyanakkor szinte nem is lehet észrevenni rajtuk a cuccot, hacsak nem marad némi por a nózijukon, vagy némi rög az orrlyukban. Leszokásra ösztökélni lehet, de elérni szinte képtelenség. Ezek már olyan fokú elcsúszások, amik vagy elfogadásra vagy továbbállásra ösztökélnek. Ha szerelem van, az utóbbi szinte képtelenség, és akkor bizony vagy megszokja az ember az állandó nagyvilági létet, vagy szenved, mint a kutya.

Alkeszok

A legelfogadottabb butítószer a pia, szinte mindenki él vele, ki így, ki úgy. Nehéz meghatározni azt a pontot, amikor beüt a krach. Akkor minősül alkoholizmusnak a rendszeres alkoholfogyasztás, ha testi, lelki és szociális káros tünetei kézzelfoghatóvá válnak. A még biztonságos, elfogadható ivás felső határa férfiaknál 21 egység/hét (1 egység = 10 ml alkohol = 1 pohár sör = 1dl bor = 3 cl tömény ital), nőknél 14 egység/hét, amennyiben két teljesen alkoholmentes nap is előfordul. Tény, hogy alkoholistával vagy nagyivóval együtt élni borzalmas. Sok év után, mikor már az alkoholista elvesztette minden megbecsülését, konfliktusai vannak az élet minden területén, de még a saját alkoholizmusával kapcsolatban is, akkor a család széthullik, és sajnos a legritkább esetben lesz happy end, terápia, száraz alkoholizmus.

Ha alkesz a szerelmed, kevés, hogy simogatod a hátát, hátrafogod a haját miközben hány a piától, vagy hazakíséred, mert azt sem tudja, hogy most melyik bolygó ez. Kapj el egy tiszta pillanatot, és határozottan beszélj vele, adj tanácsot, keress pszichológust, terápiázzatok. Ez legális drog, amitől csak Magyarországon több mint egy millióan szenvednek - és ők csak a betegek, a családtagokat, szerelmeket, barátokat még nem számolták. Nyisd ki a szád, fordulj felé, és ne kussolj, az nem vezet sehova.

Az amerikai nemzeti drogkutató intézet munkatársa, Jack Henningfield hatos skálán ábrázolta a drogok elvonási tüneteinek intenzitását. A marihuána 1-es, az alkohol 3-as, a heroin 5-ös, a nikotin 6-os értéket mutat. Érdemes ezen elgondolkodni, főleg, ha azt nézzük melyik a legális és melyik az illegális drog.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások