Test

Orális kefélés

2169

Legalább napi kétszer - ajánlott a főétkezések után is - kellene fogat mosnunk. Elméletileg minél kisebb feje van a fogkefének, annál jobb a fogainknak, mert a hátsó fogakat is elérjük, ráadásul hasznos, ha erősek a sörtéi. A helyes fogmosás technikája az, hogy minden fogfelszínt körkörösen, az íny felől a fogak éle felé vezetve, nem túl erősen végzett mozdulatokkal, közepes vagy lágy szálerősségű fogkefével kell megtisztítani. Hatékonyabban lehet fogat mosni az elektromos fogkefével, mert kiküszöböli a helytelen fogmosási technikát. Jó lenne, ha három négy havonta lecserélnénk a fogkeféket. Nemcsak fogainkat, hanem a nyelvünket is tisztítanunk kell, hiszen azon is megtapadnak a baktériumok. A fogmosás minimum három-négy percig kell, hogy tartson, és ez után következhet a fogselyem, ami a bennragadt ételmaradékokat tökéletesen eltávolítja.

Te tudod, hányszor kell és hogyan fogat mosni, ahhoz hogy az valóban ápolja és védje a fogainkat?

Mikor mosol fogat?

Zsófi: Reggel zuhanyzás közben, délután, ha hazaérek és újra elmegyek valahova, (egyáltalán mindig, mielőtt elmegyek valahova) és lefekvés előtt mindenképpen. Ha lehet, fürdés közben, egyébként a kádba hajolva, mert idestova három éve lakom olyan helyen, ahol nem működik a mosdó, így már el sem tudom képzelni, milyen mosdóba köpni.

Henci: Reggel, közvetlenül pisilés után. Van, hogy elfelejtem, olyankor berohanok a Blahán a DM-be és veszek fogkefét - ezért már 10-15 alsó kategóriás fogkefém van -, hogy a munkahelyemen fogat tudjak mosni. tudom, sokkal egyszerűbb és hatékonyabb lenne egy munkahelyi fogkefét bevezetni. Zuhanyzás közben csak akkor mosok fogat, ha nagyon sietek, ugyanis a mentol nagyon hűsít....

Timi: Reggeli kávé után, a smink és arcápolás előtt közvetlenül; délután, ha hazaérek melóból és este lefekvés előtt közvetlenül.

Lilla: Reggeli és tea után, fogmosás után már délig nem eszem. És közvetlenül lefekvés előtt.

Milyen a jó fogkefe?

Zsófi: Apró fejű és mindenképpen puha sörtés - amit nehéz beszerezni, többnyire a drágákból van csak ilyen, és simán lehet, hogy a patikák felvásárolják a softokat, mert a drogériákban alig van belőlük. Nem kell, hogy dőljön a feje jobbra balra, meg reszelje a nyelvemet, és gumikerítés legyen a közepén. Oral-B!

Henci: Multifunkcionális, és mindenképpen Oral-B. Már tíz éve is lehet annak, hogy a tesztmagazinban olvastam, hogy a legjobb fogkefe az Oral-B. Azóta nem olvastam erről, de én következetesen orálozom. És mindenképpen nyelvpucolós!

Timi: Oral-b, nyilván, közepén gumisörtékkel.

Lilla: A jó fogkefe puha, mivel idegből mosok fogat, ha kemény a sörtéje, akkor fáj.

Fogkrém?

Zsófi: Váltogatom őket, de többnyire nem a méregdrágákat veszem. A Dontodent, a dm saját márkája teljesen jó, olcsó és kiadós, és a fogorvosom szerint valójában mindegyik ugyanolyan. Ha fáj a fognyakam, mert kilógnak az idegeim, akkor Sensodyne, és ha homeopátiás kezelés alatt állok, akkor az Elmexnek az erre szakosodott pasztája. Hetente párszor ásványi fogpor, ami ugyanolyan hatásos, mint a fogfehérítő krémek, és a fogkő ellen is jó.

Henci: Signal White Now. Előtte csillámzseléset használtam. De van, hogy gyerekfogrémet, mert néha nagyon nem bírom a mentholt. De a Signal White Now, baromi jó! Kicsit elborzaszt ugyan, hogy újrahasznosított műanyagból készült a fogkrém, és az valójában festék, azért fehéríti a fogat, de imádom. Ja és homeopátiásat is szoktam alkalmanként használni. Fogpor, hetente!
Timi: Sensodyne sensitive-re esküszöm, bár szokatlan az íze, mégis jó. A fluoridos fogkrémeket igyekszem kerülni, Amerikában már tiltott a károssága miatt, nem értem, itthon miért van még fluorid.

Timi: Sensodyne sensitive-re esküszöm, bár szokatlan az íze, mégis jó. A fluoridos fogkrémeket igyekszem kerülni, Amerikában már tiltott a károssága miatt, nem értem, itthon miért van még fluorid.

Lilla: Valami természetes, Vadenecum, abból szerintem tök fincsi a mézes, bár kicsit extrém.

Sepregetsz vagy sikálsz?

Henci: Én sepregetek. Mert, amit a Zsófi is mond, hogy érzékeny a fognyaka, az pont a helytelen fogmosási technika miatt alakul ki. Sepregetni kell, lentről fel, kis körkörös mozdulattal, pontosabban félkörkörös, így a fognyakról is lejön a cucc.

Zsófi: Nem a helytelen fogmosás miatt lett olyan, hanem családi örökség, mindenkinek húzódik le nálunk a fogínye. Egyébként sikálok és sepregetek vegyesen.

Timi: Bevallom, e két kifejezés még sosem volt a fejemben, szóval nem tudom, hogyan mosok fogat. Körkörösen, egyenletesen finom mozdulatokkal. Ez a sepregetés?

Lilla: Idegből sikálok, utálok fogat mosni, mert nem lehet közben dumálni.

Fogselyem?

Zsófi: Soha. Nem tudom használni, és amikor végre áthatol a két fogam között - és nem szakad el - akkor odacsapódik az ínyemhez és ez szemét dolog.

Henci: Amióta a fogdokim leszedte a fogkövemet és megkért, hogy használjam, azóta mindennap, amikor fogat mosok.

Timi: Kéthetente egyszer, vagy ha olyat eszem, akkor használom.

Lilla: Nem

Szájvíz?

Zsófi: Nem.

Henci: Csak, ha vérzik az ínyem és nagyon muszáj.

Timi: Használtam szájvizet, de ahogy abbahagytam, háromszor olyan sárga lett a fogam és megfogadtam, hogy soha többet ilyet nem használok.

Lilla: Ha fáj a torkom, akkor ilyen természetes mentás izével.

Eletromos fogkefe vagy normál?

Zsófi: Normál.

Henci: Normál. Bár régebben használtam elektromosat, de nagyon csikizett.

Lilla: normál. Az exemnek vettem elektromosat, de utálta. Én szeretnék egyet, de nekem senki nem vesz nekem.

Timi: Normál.

Szeretsz fogat mosni?

Zsófi: A végeredményt szeretem, lefekvés előtt gyűűűűlölöm. Meg azt is utálom, amikor valami finom íz van a számban, de lefekvés van, és ki kell belőle mosni.

Henci: Lefekvés előtt utálom! Főleg, mikor már bealszom előtte a kanapén! Annyira felfrissíti számat, hogy utána mindig kell vele valamit csinálnom, ami lefárasztja.

Timi: Szeretek, csak van, hogy nincs kedvem kimenni a füribe fogat mosni, ez általában éjjel van, de aztán mindig mosok, mert nem tudok elaludni, ha nem.

Lilla: Már írtam, hogy utálok, mert uncsi, nem lehet beszélni közben.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások