Lélek

Halasztott szex

2164

A párok gyakran úgy vannak a szexszel, mint egy kirándulással: alapvetően van kedvük hozzá, de hajlamosak szebb időkre halogatni azt- valahogy így kezdődik a nem tudatos szexabsztinencia, ami elhidegüléshez, a kapcsolat kifulladásához vezethet. Stressz, rohanás, szülői teendők, munka és egyéb macerák elsőként az emberek szexuális életét kezdik ki, mert ahhoz tényleg energia és idő kell. Persze a vágy megvan, de sokszor úgy gondoljuk, majd holnap megteremtjük a körülményeket, és már le is hűtöttük a vágyakat.

Téves a feltevés, hogy a jó szexhez, a mindenek feletti szeretkezéshez elég, ha férfi és nő kémiája vad reakcióba lép egymással, mert ekkor minden megy magától, ennek hiányában pedig fölösleges energiát fektetni bele, úgysem jutunk semmire. A valóságban ez a különleges élmény csak ritkán adatik meg, gyakoribb, hogy a beteljesült szexhez komoly munkára és tapasztalatszerzésre van szükség, azaz a jó szexért és annak fenntartásáért valóban tenni is kell valamit, és semmiképp nem az elzárkózást, a folytonos odázgatást kell választani.

Munka

Párterapeuták szerint, aki szeretne újra életet lehelni magánéletébe, aki szeretné kifejezésre juttatni a másik iránt érzett vonzalmát, szeretgetésre való igényét, és a szexualitás őrlángját is táplálni akarja, jól teszi, ha megfogad pár egyszerű tanácsot, és ezek mintájára hasonlókat gyárt. Igyekezzünk úgy alakítani az estéket vagy reggeleket, hogy együtt tudjunk bebújni kedvesünkkel a zuhany alá, és szeretettel mosdassuk egymást. A munkából megfáradtan hazaérkező partnerrel csodát művel egy nyak- vagy hátmasszázs, de a reggeli búcsúzkodás alkalmával lopott hosszabb csók is az összetartozást és a ragaszkodást hivatott kifejezni. Mindegy, milyen módszert választunk, a lényeg, hogy az érintés ismét összekössön, és jelentéssel teljen meg, hogy ne csak úgy mellékesen, hanem tudatosan legyünk egymás mellett.

Gátlások nélkül szabadon...

Párkapcsolati tanácsadók szerint azok a párok, akik őszintén, gátlások nélkül közvetítik egymás felé véleményüket, kívánságaikat, illetve ugyanígy fogadják a különleges óhajokat, jóval kiegyensúlyozottabb, és működőképesebb párkapcsolatban élnek. A titok nyitja, hogy férfi és nő nem pusztán a másik szexuális jelzéseire igyekszik válaszolni, hanem annak érzelmi vetületét is figyelembe veszi, így nem lehet szó hideg elutasításról és a másik vágyainak félresöpréséről. Tegyük fel, hogy a nő egyértelmű érintéssel a pasija tudtára adja szexuális izgalmát, míg a férfi teste az adott pillanatban képtelen erre reagálni. Ebben az esetben, ha nem szeretne a csaj lelkébe gázolni, és őszintén megmondja, hogy megfáradt tagjai nem bírnának ki egy mai menetet, ám megígéri, hogy reggel kéjes ébredésben lesz a nőnek része, nyilvánvalóan érzelmileg is reagált a nő közeledésére, és nem intézte el egy egyszerű kézeltolással. A nem kimondott elutasítás is elutasítás, s remek alkalom arra, hogy a másik paranoiás gondolatokat gyártson.

Tudatos párok, akik képesek beszélgetni problémáikról, még ha az saját hálószobájukat érinti is, vegyék elő a kérdést - akár a vacsoraasztal fölött - és beszéljék meg, hogy állnak vágyakkal, fantáziákkal, kiben mi az, ami feszültségekkel terhelt, igyekezzenek kitalálni, hogyan oldható föl a kialakult távolságtartás. Van, mikor nincs megoldás, ez azonban nem jelenti azt, hogy érzelmileg is elhidegülésnek is kell következnie, főleg akkor nem, ha mindez nem lappangó, elfojtott feszültségként van jelen, hanem higgadtan és őszintén megbeszélt aktuális helyzetként.

Furcsa módon a szexről, a vágyakról, a kielégítetlenségről, a rejtett feszültségekről beszélni azonban sokaknak egyáltalán nem olyan egyszerű, mint lehetne. Nektek megy az erről való kommunikáció?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások