Lélek

Csitri vagy!

2144

 A csitri valahogy pejoratív jelző lett, pedig a húszas években, a korszak reprezentatív nőalakja volt. Jelképezte a férfi vágyak tárgyát és a modern nők felfogását, egyfajta temperamentumos, izgő-mozgó figura volt, erőteljes androgyn vonásokkal: fiús alak, rövidre vágott bubifrizura, kihívó pillantás és az elmaradhatatlan sort és harisnya - ezek voltak a legjellegzetesebb tulajdonságai. Ugyanakkor a női emancipációnak megfelelően felvilágosult, szkeptikus, életrevaló, egyenrangú és aktív viselkedés jegyeit is magán viselte. Manapság a csitri nálunknál jóval fiatalabb, naiv, és szeleburdi teremtést jelöl, aki néha sok problémát és fejtörést tud okozni.

A korkülönbség problematikája nem csak a párkapcsolatokban jelenik meg, hanem bizony az egyéb kapcsolatokban is. Lehet az egy munkatárs, egy barát vagy csak haver, aki valahogy körülöttünk van. Nem túl jellemző tapasztalatom szerint, hogy mély barátság szövődjön nyolc-tíz év korkülönbséggel két ember között. Mások a tapasztalataik, más az életritmusuk, mást tartanak elfogadhatónak, egyszerűen másként gondolkodnak. Nem tapasztalták meg a nyolcvanas éveket, másként éltek a kilencvenes években, és éppen csak kimásztak az iskolapadból akkor, amikor mi már együtt éltünk valakivel. Mégis, valahogy vonzóak. Naivságuk, bohóságuk kedves és néha olyan jó pátyolgatni őket.

Vannak nők és bizonyára férfiak is, akik előszeretettel barátkoznak fiatalabb korban tán nem hozzájuk illőkkel. Bár ki mondja meg, hogy hány éves legyen a barátunk? Ez már tényleg túlzás lenne. De valahogy mégis vannak normák, amelyekhez, a barátválasztó radarunk is alkalmazkodik. Húszasok a húszasokkal, harminc körül huszonhét-harmincöt év közötti pajtásaink vannak, aztán nyilván megy így tovább. Ritka, hogy ötvenes csajnak van egy fele annyi idős barátnője. Persze megesik. Édesanyám sokkal fiatalabbnak látszik a koránál, sokszor még negyvennek sem nézik, pedig már túl van az ötvenen is. Ő előszeretettel gyűjt maga köré jóval fiatalabb barátnőket, akikkel eljár szórakozni, vásárolgatni, és klasszikus barinős programokat szerveznek. Ő azt mondja, hogy nem tud azonosulni a korabeli nőkkel, és persze a korabeli férfiakkal sem. A fiatalabb nők kedvelik anyu társaságát, mindig tanácsokkal látja el őket, hiszen ahány évvel idősebb, pont annyival több tapasztalata is van.

És itt jön képbe a mamma feeling. Amikor közel kerülünk egy magunknál fiatalabbhoz, sokszor megtapasztaljuk, hogy vágynak a tanácsainkra, isszák a szavunkat, és már-már fárasztóan csüngnek mondandónkon. Ami persze sokszor idegesítő, mert hogyan magyarázzak meg olyan dolgokat, amelyeket már rég megtapasztaltam, azt tovább is tudom adni, de pontosan emlékszem, hogy annyi idősen én is épp olyan naivan, reményekkel telve gondolkodtam?! Óriási a felelőség is az idősebb vállán. Nem mindegy, mit és hogyan mond, nem lehet tudni, hogy a fiatalka miként reagál, tényleg úgy értelmezi-e az elhangzottakat, ahogy mi. A tapasztalatunkat nem lehet tovább adni, mindenkinek magának kell átélni helyzeteket, szituációkat, tragédiákat és örömöket. Egyébként, ha nem is hagyjuk szabadján garázdálkodni a lélek mély bugyraiban fiatal emberünket, ő akkor sem fogja elfogadni, megérteni, átélni, azt, amit mi elmesélünk neki empirikus tapasztalataink konklúziójaként.

Mégis valahogy jó velük haverkodni. Kicsit újra átélni azokat a klasszikus, korral járó problémákat, amelyeken mi már - hála az égnek - túl vagyunk, de mégis nosztalgikus érzésekkel töltenek el. Lehet élvezkedni, szerénykedni, ahogy felnéznek ránk, és segíteni nekik mindenben, amihez nem feltétlenül szükséges a megtapasztalás - főleg a pokol megtapasztalása.

És miért jó egy húszévesnek, egy harmincas barátnő? Nos, megkérdeztem a húszas barátnőmet!

Sok minden igaz az előbb leírtakból. Jó egy olyannal beszélgetni, aki már korábban átélte azokat a dolgokat, amelyeken én még csak most megyek át, vagy amelyek még előttem állnak. Ha a korombéli barátnőimmel beszélgetek, nem biztos, hogy reálisabban látom a végén a dolgokat, a helyzetet, nem biztos, hogy "okosabb" leszek. Nem mintha ők nem nyújtanának támogatást, nem állnának mellettem, nem lennének fontosak, csak nem tudnak olyan jó tanácsot adni, mint egy idősebb. Hiszen húszas barátnőim előtt is ott állnak még azok a meg nem élt helyzetek, át nem élt gondok és bajok, nincs tapasztalatuk, amelyet megoszthatnának egymással. Egy harmincas barátnőnek természetesen más egy adott szituációról a véleménye, mint a húszas lányoknak, és sokkal keményebben a szemedbe vágják az igazságot. Az igazságot, amelyet sokszor nehéz feldolgozni, de segít tisztábban látni, és megóvni a hibáktól.

Persze még egy idősebb barátnő sem óvhat meg mindig mindentől, ami valóban nem is lenne szerencsés. Úgyis csak akkor tanulunk baklövéseinkből, ha mi éljük át őket, ha mi is elszúrunk egy-két dolgot az életünk során, ettől leszünk felnőttek, ettől fejlődik a jellemünk. Tanulunk a saját kárunkon. De azért egy idősebb barátnő megóvhat az iszonyatosan nagy hibáktól, és az azok okozta hatalmas szenvedésektől. Jó, ha van valaki, aki koránál fogva – ráadásul külső szemlélőként tisztábban látja a dolgokat - segít levonni a tanulságot. A tanulság levonása a velem egykorúakkal nem biztos, hogy menne, mert ők is hasonló szituációkba keverednek, ennél fogva nem tudják külső szemlélőként nézni az eseményeket, mert ők is éppen akkor ugyanazt élik meg. A másik dolog pedig, hogyha sokszor naivabb és szeleburdibb is a huszonéves - amely tényleg a korból adódik -, mint egy harmincas, véleményem szerint sok húszas lényegesen komolyabban gondolkozik, mint kortársai, mert például már a saját lábukon állnak jó ideje, építgetik a saját kis életüket és sok mindenben mások már, mint kortársaik, vagy azért mert ilyen a jellemük, vagy azért mert rákényszerítette őket az élet, vagy számos más okból, de éppen ezért van egy csomó olyan gondjuk, bajuk, örömük, amelyeket kortársaik nem értenek még meg.

Lehet, hogy sokszor fárasztó a csitri a harmincas barátnőnek, és biztos, hogy sokszor bántóan őszinte a húszasnak a tapasztaltabb harmincas, de szerintem mindkét félnek sokat adhat egy ilyen barátság. A két szemszög tartalmaz hasonló motívumokat, mégis más érzés húsznak lenni egy harmincas mellet és fordítva. Neked van sokkal idősebb barátod? Vagy fiatalabb? Tapasztalatok?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások