Étel+Ital

Tanulj a Juli suliban! 1. lecke

2114

Dobálózunk itt a receptekkel, közben meg lehet, hogy főzni sem tud sokunk. Mégis mi van, akkor, ha anyukánk elfoglalt volt és nem volt ideje megtanítani minket házi praktikákra. Arról nem is beszélve, hogy mi van, ha ő sem ismer ilyen praktikákat. Sokaknak ott volt mentsvárnak a nagyi. De mi van, ha nem? Akkor itt vagyunk mi a cotcot csajok, akik alapítottak egy Juli sulit és mostantól feladjuk a leckét. Háztartás. Már a neve is riasztó, és módfelett ósdi. Nevezzük inkább, konyhának. Na, de mi van a fürdővel? Meg úgy egyébként a takarítással? Megpróbáljuk felfűzni, hogy mik azok a dolgok, amelyek feltétlenül tudnod kell, és nem azért, hogy a gyomrán keresztül hódítsd meg a pasit. Nem, csak és kizárólag azért, hogy ne stresszelj és legyen neked is könnyű a szó: háztartás.

Első lecke

Úgy gondoljuk, azt mindenki tudja, mi kell a konyhába, a fürdőbe. Gondolok itt a kisgépekre, késekre, villákra, és a testvéreikre. Ezért nem a kályhától, hanem a füsttől indulunk. Tehát a környezettudatos háztartás kiépítésétől. Először menjünk be a konyhába. Itt a legfőbb energiazabáló cucc a hűtőszekrény. A hűtők használati utasítását kevesen olvassák el, pedig rengeteg energiatakarékos ötletet tartalmaznak. Kezdve ott, hogy a hűtőt olyan helyre állítsuk, ahol kevés napfény éri és nincs mellette hőt sugárzó szerkezet. A hűtőbe olyan dolgokat tegyél, amelyek tényleg igénylik a hűtést. A lekvár, a ketchup, a mustár, a citromlé nem ilyenek. Ezek szépen elférnek a kamrában, vagy az erre a célra kialakított szekrényben. Amint elkezd jegesedni a hűtő, olvaszd le, mert a jég nagyon jó hőszigetelő, így a folyamatos hűtés úgy tekeri a villanyórát, hogy nagyon sok felesleges pénzt hajíthatsz ki az ablakon, vagyis a vezetéken keresztül. A legjobb No Frost hűtőt venni. 

Ne nyitogasd feleslegesen a hűtőt, és ha nagybevásárolsz, inkább rakd egy kupacba a pulton a hűteni valókat, és egyszerre pakolj be. Nem praktikus fém dolgokban tárolni az eledelt a hűtőben, mert ahhoz, hogy lehűljön, sokkal több energia kell, mintha műanyagban lenne. Még a szalámit se alufóliába tedd, hanem műanyag edénybe. Tovább marad friss, az íze is jobb, nem szemetelsz feleslegesen, ráadásul energiát spórolsz. Soha, de tényleg soha ne tegyél meleg ételt a hűtőbe, még langyos ételt se! Tönkre teheted a hűtődet, nem beszélve arról, hogy hányszor több energia kell a meleg étel lehűtéséhez, mint a hidegéhez, ráadásul a jégképződés, a páralecsapódás egyenes következménye! Na, hagyjuk a hűtőt, most már van mire figyelni! Vannak olyan hűtők, amiken van vakáció üzemmód, és természetesen A osztályos fogyasztású legyen.

Ha már a gépeknél tartunk, érdemes kicsit odafigyelni ezekre. Annyira gépesített a környezetünk, hogy már a morzsát is porszívóval szippantjuk fel az asztalról, szóval lehet, kicsit túlzásba estünk. Lehet, hogy a szivaccsal is szép morzsamentesre tudjuk varázsolni a asztalkánkat, nem? Azt szeretném csak ezzel mondani, gondoljuk meg, mielőtt bekapcsolunk egy háztartási kisgépet, hogy tényleg szükségünk van-e arra, vagy csak puccparádé a morzsaporszívó? Sőt, ha már itt tartunk, arra is figyeljünk oda, amennyiben elektromos főzőfelületet vittünk a konyhába, hogy az edény ne legyen kisebb, mint a főzőlap. Ahány centivel nagyobb ugyanis a főzőlap az edénynél, annyiszor tíz százalékkal nagyobb az energiafogyasztás. És ha már lábasozunk, fedő nélkül ne tegyük! Fedő nélkül a víz nálam tizenkettő perc alatt forr fel - három liter -, ha ugyanezt fedővel teszem, akkor az öt perc. Tegnap lemértem. Ez ám a spórolás. Ráadásul azt is figyelni kell, hogy mennyi mennyibe? Tehát, ha van öt szem krumpli, amit meg akarsz főzni, nem kell hozzá öt liter víz, bőven elég annyi, hogy épp ellepje, persze a krumplicskák jó szorosan legyenek.

A sütő a legnagyobb energiazabálók egyike a háztartásban. Tévhit, hogy minden sütés előtt elő kell melegíteni a sütőteret, főleg akkor nem, ha légkeveréses funkciója is van a szerkezetnek. Ráadásul, amikor a sütő üzemel már egy ideje, akkor az előírt sütési idő előtt tíz perccel simán le lehet kapcsolni, mert akkor is megsül. Ezekkel a kis odafigyelésekkel akár húsz százalék energiát is megspórolhatunk. Ha a fentiek szerint főzöl burgonyát és az itt olvasottak szerint sütsz csirkét, már majdnem fele annyi energiát használtál, mint általában. Ha főzés, sütés, párolás, melegítés, akkor nem feledkezhetünk el a mikrohullámról sem! Hogy mikrohullámú sütőben vagy villanytűzhelyen gazdaságosabb-e melegíteni, az mindig a céltól függ. Tíz Celciusról hatvanra melegíteni két deci tejet mikróban egy perc alatt lehet 0,025 kWh fogyasztás árán, míg ugyanezt főzőlapon több mint másfél perc alatt 0,032 kWh-val lehet. Ugyanakkor negyed kiló krumplit érdemesebb főzőlapon főzni, mert a mikróban 0,145 kWh fogyasztással ugyan tizenegy perc alatt fő meg, de huszonhárom perc alatt a főzőlapon csupán 0,093 kWh energiát igényel. Kisebb mennyiségű étel felmelegítésére, párolására gazdaságosabb a mikrohullámú sütőt használni. Van egy-két dolog, ami miatt azonban nem szeretjük a mikrót.

Káros sugárzásait, bár nem látjuk, de valahogy érzékeljük. Ez megosztja a közösséget, van aki nem hisz benne, és van aki a zsigereiben érzi a kártékonyságát. Aztán ott van az, hogy össze-vissza melegít. Van, hogy forró a kaja közepe, a széle még fagyos, és olyan is van, hogy a kávé hideg, a csésze tűzforró. Most akkor hogy van ez? Egyes tudományos megállapítások, igen sok érdekes információt hordoznak: Azok az ételek amelyeket normál körülmények között főzünk másképp főnek meg, mint az amit a mikróba helyezünk. Hagyományos módon elkészített ételeknél az ételben lévő ép sejtfalak tárolják az életerőt, és biztosítják a bioenergiát. Ezek az energiák olyan bioenergetikai információkat tartalmaznak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a táplálékkal bevitt energiát a szervezet megfelelőképpen fogadja, felhasználja.A mikrohullámú sütőben lévő sugárzás másodpercenként kettőszázmillió rezgést bocsát ki, mely molekuláris és szubmolekuláris szinten hihetetlen gyors mozgásra készteti a táplálék részecskéit, melynek hatására alakul ki a hő, ami az étel felmelegedését illetve főzését végzi. A rezgések következtében a sejtfalak, sejtmembránok szétrázódnak, az étel bioenergetikai információi elvesznek, megszűnik a molekuláris bipolaritás, azaz a jin-jang egyensúly, így a szervezet már tulajdonképpen halott energiát kap, ami csak arra jó, hogy az életfunkciók stagnáljanak.

A háztartási cuccoknál még az is nagy pocsékolás, amikor bedugva hagyjuk. Tegyük fel, hogy van egy szép, nagy konyhapult, ott sorakozik, a grillsütő, a kenyérpirító, a turmix, a kenyérsütő, a gyümölcsprés, az aszaló, a morzsaporszívó, a kis kutya füle és legalább három hatalmas elosztó, amibe, szépen sorban be van dugva az összes ketyere egész nap, egész héten és egész hónapban. Ja, hogy nem működteted ezeket, tehát nem fogyasztanak! Óriási tévedés, fogyasztanak! Nem pörgeti a villanyórát, de egy év alatt bizony súlyos ezer forintokat dobunk ki, a kábelen. 

Láthatatlan, de nagyon egyszerű és hatékony spórolások ezek, és nem csak a pénztárcádnak tesz jót!

Ha már a krumplit emlegettük, óhatatlanul eszünkbe jut a krumpli héja is. Meg úgy egyébként mindenféle szerves hulladék. Jó ideje szelektíven gyűjtjük a hulladékot, most már ennek az infrastruktúrája is szépen kiépült, minimális ráfordítással - mármint a felesleges időnkből - szépen véghez lehet vinni, hogy papírt, fémet, műanyagot külön-külön gyűjtsük. De mi van a szerves cuccokkal? Komposzt! Igen, jól látod! Ja, hogy nincs kerted? És? Azt hiszed akadály? Nos, nem. Manapság - hála a technikai vívmányoknak -, nem előfeltétele a kert, az udvar ahhoz, hogy legyen egy jó kis komposztálód. Vannak a kuka mellett, a mosogatóban, vagy akárhol a lakásban elhelyezhető zárt komposztálók, amelyek bűzmentesek, és a komposzt, ami bennük készül, remekül hasznosítható.

Témába vág még ez, ez és ez is!

Kedves gyerekek! Az alap megvan, legközelebb a környezetbarát takarításról, és egyébb vicces praktikákról fogunk okítani.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások