Test

Sznob vagy vagy nem vagy sznob?

1948

Ma sqasholni megyek, életemben először. Már alig várom. Ütős sportokban (tollas, pingpong) mindig is ügyes voltam, bár soha nem csináltam semmit versenyszerűen. Az emberem aztán kitalálta, sportoljunk, lehetőleg olyat, amit lehet párosan, és mindketten szívesen csinálnánk. Ő már korábban kipróbálta a squasht, azt mondta, őrület, én meg rábólintottam. Megvettük az ütőket, labdát, foglaltunk termet. Ma van tehát a nagy nap. Fel is hívtam a barátnőmet, hogy elújságoljam neki a hírt: squasholni megyek! A vonal végén rövid hallgatás után lenéző, gúnyos kacaj, majd egy „na persze”. Nem értettem, hallgattam. Erre a barátnőm kijelentette, enyhe utálkozó hangon, hogy hülye sznob sportok ezek, ő utálja mindet, squash, tenisz, mindegy, ilyet csak a sznobok csinálnak. Rettentő rosszul esett, és egy pillanatig nem is jutottam szóhoz. Aztán, miután túltettem magam a meglepő reakción, szöget ütött a fejembe, mik is ezek az úgynevezett elit sportok, azok-e egyáltalán, és ha igen, mitől? 

Squash

Tény, hogy a felső tízezer életét árnyaltan bemutató amerikai filmekben a főhősök mindig egy squash-boxban izzadva latolgatják a másnapi csúcs-tárgyalás esélyeit, vagy épp vezetik le az aznapi feszültségeit. Talán ezért a negatív konnotáció? Az persze igaz, hogy költséges sportról van szó. A legolcsóbb, jó minőségű ütő is négyezer forint körül van (határ aztán a csillagos ég, és bár kölcsönözni lehet a kluboknál, hosszú távon kifizetődőbb a saját). Cipőnek teremcipő, ruhának sima kényelmes cucc kell, ez semmivel sincs az átlag sportruha alapkövetelményein felül. A terem drága, és nehéz foglalni. Van squashpálya dögivel, főleg a fővárosban, de időzónák vannak, és a népszerűbb zónák persze többe kerülnek. Kedvezmény általában kora reggel 7-9 és késő este 21-23 óra között van. Amúgy meg átlagosan 2-3 ezer forintot kell kicsengetni egy óráért. Izzadni a boxban tehát körülbelül 3-4 ezerért lehet, ha az ütőt nem viszed, hanem kölcsönzöd.

Tenisz

Az ütő itt is hasonló árban van, mint a squashnál, bár itt a legolcsóbb sem annyira olcsó, mint ott. (Amíg csak ismerkedünk a sporttal, teniszütőt, meg cipőt is lehet bérelni a kluboknál cirka 7-800-ért, sőt, néhol még törölközőt is, 300-ért.) A ruhánál sincs egyéb különleges feltétel. A pálya ára az évszakokkal változik, valamiért télen drágább (fűtés, világítás talán), de átlagosan itt is 2-3 ezer forinttal kell számolni óránként. Pályából amúgy elég sok van, szóval a választás szabadsága a miénk. Az árak között eltérés persze lehet, attól függően, mennyire frekventált helyen van a klub, mennyire könnyen lehet megközelíteni. Akárhogy is, körülbelül 3-4 ezer forintodba kerülhet az órácskányi ütögetés.

Falmászás

Szerintem Magyarországon fiatal szabadidős tevékenység ez, ezért viszonylag kevés műfalat lehet találni. Ahol viszont van, az szinte mindent biztosít, amire egy mini-pókembernek szüksége lehet. Van olyan klub, ahol a fiúknak és lányoknak szóló árak között eltérés van a lányok javára (gyerünk csajok, ne tunyuljunk!), de az egyalkalmas falmászó jegy 1000-1500 forint között van. Van olyan hely, ahol a jegyárban benne van a felszerelés is, de ha nincs, akkor is lehet kölcsönözni. Ha a falmászás a favorit sportod, akkor szükséged lesz egy úgynevezett beülőre, karabinerre, speciális mászócipőre, jó, ha van sisakod. Van még pár cucc, ami kellhet, nevesül grigri (önfékező rendszer), reverso (a kötél két szálának külön akasztásában segít), ziazsák (a zsák a magnézium porral a kezedre). Az említett szerkók mindegyike 200-500 forint körül mozog kölcsönzésnél, de lehet kölcsönözni szettet, körülbelül kétezerért. Szóval egy alkalmi falmászás úgy 3 ezer forintodba fájhat. Amúgy meg lehet mászni a szabadban is, ami az adrenalinodnak biztos jó. 

Snowboard

Hó-, vagy műhó-függő sportág. Utánanéztem, és ha valami, hát akkor ez drága! Kell hozzá szemüveg, amit 5-30 ezer forintért lehet kapni. Deszkát 40-200-ért. Kabát, nadrág, kesztyű, sapka cirka 100-at kóstál. A honlap, amit néztem, elég alaposan végigveszi a költségeket, és szerinte egy komplett új felszerelés 150-500 ezer forint körül van. Persze lehet kölcsönözni is, ha véletlen nincs otthon ennyi elfekvőben. Aztán, ha már minden megvan, lehet menni szerteszét a nagyvilágba, és jó havat keresni. Külföldön jobb pályákat találni, ám freestyle itthon is akad, ugratóval, műhóval. Snowboardozni tanulni körülbelül 20 ezer forintért lehet, felszerelést kölcsönözni átlagosan 2000-ért, de ebben a ruha nincs benne. 

Golf

Ha nem akarok képmutató lenni, akkor bevallom (és be is vallom), hogy ez az a sport, amire már én is élből rávágom, hogy túlságosan is elit. A szemem előtt megint amerikai filmek képkockái peregnek, amelyeken a harsány zöld színű füvön az arisztokrata család férfitagjai keresztülfurikáznak azzal a golf szettel megpakolt, fura kis autóval. A könnyed délutáni ütögetés után pedig jön a golfklub, amelyhez egyből kapcsolódik a whisky, a szivar, és a részvényekről szóló csevegés. Jó, láttam olyan filmet is, amelyben középosztálybeli amerikaiak golfoztak, de azt gondolom, azért nem ez az általános. Szóval megint itt vannak az előítéletek a sporttal kapcsolatban, de vajon megalapozottak-e ezek? Pár golfos honlap átböngészése után azt kell, hogy mondjam, igen, és igencsak szűk kört fenyeget a golfozás veszélye. Az egyik oldal bemutatkozó soraiban írja is, hogy a magyarországi klubok elsősorban külföldi vendégek érdeklődésére számítanak, hiszen a hazai golfozók száma csekély.

Nem is csoda, a felszerelés, a tanfolyam, a pályabérlés drága. A legolcsóbb ütőkészlet 70 000 forint, ebbe négy ütő tartozik bele táskástól, de az ég tudja, hogy a különböző ütéstípusokhoz hányféle ütőre van szükség. Az ütőket egyenként is lehet kapni, áruk 12-200 (!) ezer forint között van. A labdák ára 2-16 ezer közti, a ruha (egyenként) is hasonlóképp, bár az igazi golfos márka biztosan lényegesen drágább. A legtöbb klubnál ütőt kölcsönözhetünk. Egy ízelítő-jellegű, egynapos golf program ára 18.000 forint, a kétnapos (legrövidebb) tanfolyam 32, a hétnapos intenzív majdnem 200 ezer. Amúgy meg, ha már profi vagy, akár vidéken, akár a fővárosban élsz, átlagosan 10-15 000 forintos óradíjért hódolhatsz a sportnak.

Persze a teljesség igénye nélküli ez a felsorolás, lehetne még itt említeni mondjuk a wakeboard-ot, mint a menő fiatalok költséges időtöltését, vitorlázást, vagy akár valamiféle fegyverrel lövős sportot, ami valószínűleg szintén kis körben népszerű pályahiány, vagy drágaság miatt. Esetleg technikai sportokat, melyek természetükből adódóan kerülnek sokba.

Valóban sok drága és eddig különlegesnek számító sport van felszálló ágban, de lehet-e, szabad-e ezeket megbélyegezni, mint „sznob sportokat”? Én nem tartom magam sznobnak, egyszerűen kerestem egy olyan elfoglaltságot, amiben nagy valószínűséggel jól érzem majd magam, és nem mellesleg, nyugodtan játszhatom az emberemmel. És valljuk be, a párunkkal közösen végezhető sportok (amelyek mindkét fél részéről érdeklődésre esélyesek) száma eléggé véges. Persze, hogy voltak kétségeim az árak miatt, de túltettem magam rajtuk. Amúgy meg, ha már a sznobságnál tartunk, én inkább tartom elit sportnak a vadászást, ami aztán igazi „úri muri”, nem másért, csak hogy lekapjunk egy nagyvadat a négy lábáról, majd szépen kibiggyesszük a fejét a falra. Ha sportolsz, mozogsz, jól érzed magad, nem teljesen mindegy, mennyit áldozol rá? Hangsúlyozom, hogy te magad, amiért másnak nem kéne irigynek lennie (mert szerintem ennek a „lesznobozásnak” a gyökere azért csak az irigység lehet)!

Szerintetek hogy van ez? Miért van, hogy néha kinyílik a bicska a zsebünkben egy táskából kivillanó squashütő, vagy hónalj alá csapott deszka miatt? Mitől számítanak elitnek ezek a sportok? Az árak miatt vajon, vagy azért, mert valahonnan „sznobos” konnotációink vannak? Ti tudtok még ilyen elitnek számító sportokat? Esetleg végzitek? Kommentre fel, cotcot!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások