Közösség

Álommeló neked

2086

A meló egy idő után - rossz esetben - elkerülhetetlen. Dolgozni márpedig kell, hacsak nem vagy olyan szerencsés, hogy neked a pénz nem számít. Persze, ilyenkor meg jó önmegvalósítani. A legjobb ezt együtt végezni, tehát pénzt keresni és önmegvalósítani. No, igen ám, de mégis hogyan? Nem akarok égbeszökő százalékszámokkal jönni, mindenki ismeri a magyarországi munkanélküliségi adatokat, de ehhez még vegyük hozzá azokat is, akik utálják a munkájukat, azokat is, akik borzasztóan alul vannak fizetve, és akkor egy rettenetes kép alakul ki. Nem fogjuk megváltani a világot, sőt lehet, hogy egyoldalú lesz, amit leírunk, de vannak ötleteink, hogy miként lehet munkát találni, esetleg álommelót. 

Választás

Fontos eldönteni, kijelölni, hogy mi a cél. Lehet ez nagyon merész is, persze. Sőt én nagyon jól viselem, ha valami mégsem úgy jön össze, ahogy öt éve elterveztem. Persze ez típusfüggő, ha te nem bírod, és a csalódástól inkább megtorpansz, minthogy erőt meríts belőle, akkor a kis tervek is megfelelnek, a lényeg, hogy legyen valami. Nagyon nem szeretem azokat a reakciókat, amikor rákérdezek, hogy mit szeretne csinálni az illető, amikor már régóta nyafog, hogy utálja a munkáját, az az, hogy "Hát... nem tudom!" Aha. És akkor mégis, hogyan segíthetek? Próbálj meg elvonatkoztatni a szüleid elvárásaitól, az iskolai tapasztalataidtól, a lényeg, hogy magadnak keresel állást, olyat, ahol szeretnéd jól érezni magad és ebből következően, jól végezni a munkádat. Vegyészmérnökként végeztél, de semmi kedved kotyvasztani? Hát találj ki mást. Semmi probléma azzal, ha életed során szakmát váltasz. Ismerek olyan matematikust, aki filmrendező lett, majd pszichoterapeuta. 

Az internet csodája

Nem, nem buzdítunk arra, hogy a netes hirdetéseket böngésszetek, de arra mindenképpen, hogy használjátok az internetet álláskeresésre. Akkor miről is beszélek? Jöjjön a melókeresés legfőbb titka az internettel kapcsolatosan. Ott tartunk, hogy tudod mit szeretnél csinálni - nem, az nem érdekel most senkit, hogy papíros van-e róla -, és ismersz olyan helyeket, cégeket, intézményeket, ahol ezt a tevékenységet folytatni tudnád. Tegyük fel, művelődésszervező szívesen lennél. Rengeteg kulturális intézmény van, ahol mindig szükség van kreatív kommunikátorokra. Tessék megkeresni, felkutatni ezeket, és figyelni, hogy mivel foglalkoznak. Ha tudod, hogy milyen nagyobb esemény köré lehetne bármilyen programot szervezni az adott intézmény keretein belül, írj nekik egy ajánlatot, mellékesen küldd el az egyszerű és határozott önéletrajzodat, és hagyd kipörögni a dolgot. Lehet, hogy csak egy év múlva jutsz eszükbe, de tuti eszükbe fogsz jutni.

A nagy számok törvénye értelmében érdemes az összes számodra vonzó helyre eljuttatni egy-egy akciótervet, az önéletrajzoddal. Persze, ha nincs akkora affinitás benned, az is elegendő lehet - bár közel sem bír akkora hatékonysággal -, ha szétszórod az önéletrajzaidat. Azzal viszont számolj, hogy több ezren ugyanezt csinálják, a te célod pedig az kéne, hogy legyen, hogy kitűnj a tömegből. Az internetes fejezetet itt le is zárhatnám, viszont mindenképpen említést kell tennem a fejvadász cégekről, az álláskereső portálokról és a közösségi oldalakról. Ezeket mindenki használja belátása szerint. Lehet jelentkezni állásokra, feltöltheted az önéletrajzodat, regisztrálhatsz fejvadászok oldalain, kirakhatod az üzenőfalra, hogy mit keresel, szóval a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Járj nyitott szemmel, füllel

Ha már végképp munka nélkül maradtál, és rengeteg a szabadidőd, akkor biciklizz vagy sétálj. Nézz körül, ahol élsz, hogy hol dolgoznál szívesen. Van egy kis park valahol, aminek a környékén jó lenne melózni? Esetleg egy helyes kis kávézó is, ahol el tudod képzelni magad? Akkor hajrá, leld meg a helyi érdekeltségeket! Menj be a cukiba - oké, lehet, hogy nem akarsz fagyit kanalazni -, és kérdezz körbe! Sose tudhatod, hogy a cukrász felesége nem épp álmaid munkahelyének az igazgatója! Légy bátor, nyitott és kedves. Nem kamu, nekem már összejött, és nem is akárhova mentem be, hanem egy PR céghez. Szóval nyúlcipőt fel!

Nem minden fenékig tejföl

Persze van az úgy, hogy most azonnal kell a pénz, és akkor bizony kompromisszumokat kell kötni, mert nincs idő vacakolni. Egy hónapot nehéz evés nélkül kibírni, és az első fizetés csigalassúsággal jön. Ilyenkor szerencsés esetben szóba jöhet egy multi ügyfélszolgálata, call center, ezeken a helyeken óriási a fluktuáció, így szinte minden hónapban van felvétel, utána fix, bejelentett fizetés és némi idő arra, hogy valami jobbat találj. Ott vannak még a gyorsétteremek, ahova mindig keresnek munkaerőt, kemény meló, de átmenetileg, ha nagy a gáz, megteszi. Ne feledd, nincs olyan munka, ami nem nemesít! 

Gyakorlat kérdése

Nagy dilemma a pályakezdőknél, hogy már az állásajánlat is tartalmazza az azt a kitételt, hogy "Gyakorlattal rendelkező...". Persze ez szívás. Nos, van a tücsök, és van a hangya. A hangya egyetemi évei alatt, mindenféle - leendő szakmájában tevékenykedő - cégekhez jelentkezik, és el is jár gyakorlatra. Négy-öt év alatt elég szép számú gyakorlati helyet vagy épp éveket össze lehet vakarni. Egy kis fényesítéssel ez jobban nézhet ki, mintha az egyetem után dolgoztál volna bárhol. A tücsök. Na, igen, a tücsök. Ő ellébecol a nappalin, nyolc szemesztert elvégez nyolc év alatt és, amikor kezében a diploma - vagy csak majdnem, mert nyelvvizsgája még nincs -, hát akkor gondolkodik, honnan akasszon le gyakorlatot. Ekkor lehet kamuzni. Óvatosan, már nem létező cégekre kell hivatkozni, családi vállalakozásokra, barátok, ismerősök cégeire. Akár még ajánlólevelet is lehet csatolni. Szóval minden nagykapu mellett van egy kicsi, tessék kihasználni! Igen pofátlanul, mert a munkáltatók később ezt úgyis viszonozni fogják!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások