Közösség

Inkognitós böngészés - szia Google Chrome!

2074

Kicsit csajos lesz a hír, mert bevallom, a felét nem értettem annak, amit kódokkal leírtak. A lényeg az, hogy a Google száz országban elérhetővé tett egy olyan kereső és böngészőprogramot (Google  Chrome), mely bebizonyítja, hogy az összes eddig ismert kereső és böngésző rosszul lett programozva. A hír blogokon szivárgott ki, véletlenül, a program népszerűsítésére elkészített képregény került napvilágra. Szóval annyira persze nem véletlen, de ez mindegyis. A frissen elérhetővé vált program béta verzióban használható, csakis windows platformon, és még távol áll a kész állapottól. Hamarosan macen és linuxon is fut majd.

Mi addig is kipróbáltuk, és kapásból egy csomó szerethető funkciót találtunk rajta. Nagyon laza például, hogy megadhatunk neki, ráadásul igen egyszerűen olyan beállításokat, mint például azt, hogy minden indításnál nyisson meg bizonyos programokat. Így nem kell minden internetezést azzal kezdeni, hogy megnyitom a gmail fiókom, aztán a cotcotot, aztán a cotcot admint, majd a google dokumentumokat, stb, ehelyett elég rákattintani a Chrome-ra, és máris ott a terülj-terülj asztalkám. Ugyanezt a gmailből ismert csillagozással is megtehetjük, ami az url mellett balra jelenik meg.

Hangosan felhördültünk gyönyörűségünkben, mikor rátaláltunk arra az opcióra, hogy inkognitóban is böngészhetünk segítségével. Ez azt jelenti, hogy az inkognitóban látogatott oldalak nem jelennek meg az előzményekben, a keresési történetekben, s még cookie-kat sem hagynak maguk után, ideális tehát akkor, ha más gépén kell valami személyes dolgot elintézned, ha a céged nem néuzi jó szemmel a magánjellegű böngészéseket, ha közös gépet használsz valakivel, vagy ha rejtegetnivalód van valaki előtt. Ez tízpontos szolgáltatás, és pont az ilyenek miatt vagyunk szerelmesek a Google birodalomba. Rajtuk keresztül levelezünk, az ő internetes szövegszerkesztőjüket használjuk, az ő naptáruk segít abban, hogy tudjuk, hol jár a másik, és még ezer egyéb apróság.

Mindegyikben fellelhetők olyan apró ötletek, amik tulajdonképpen magától értetődőek, mégis a legtöbbször ezekről feledkeznek meg a fejlesztők. Olyan ez, mint amikor beülsz egy új autóba, és nem érted, hogy ezt nem próbálta ki senki, hogy nem tűnt föl nekik, hogy pár apró ám logikus változtatással nagyban emelkedtek volna a felhasználási kényelmi mutatók, s csak gondolkodni kellett volna hozzá.

Visszatérve a Chrome-ra. Sok minden hasonlóan működik, mint a megszokott Firefoxon (Magyarországon átvette a vezetést az Explorertől, mint tudjuk), így például az új ablakot Ctrl+T-vel nyitjuk, s könyvjelzősávot is hozhatunk létre magunknak. Az egész fölső menüsor azonban letisztultabb, sokkal kevesebb dolog van rajta, ami elsőre szokatlan, de hamar örvendetessé válik. Pici plusz, hogy új ablakot egy pici plusszal is nyithatunk, ami a legutolsó fül mögött látszódik, s az új fül megnyitásakor a leggyakrabban látogatott webhelyeket nem legördülő menüben kínálja föl, hanem magán a lapon, mini verzióban láthatjuk.

Különbözp oldalakat külön alkalmazásként is kezelhetünk, ezt is pikk-pakk beállíthatjuk, s így például a levelezőnk nem a böngészőn belül jelenik meg, hanem a tálcán külön lapként működik, ráadásul az asztalról is elérhető vagy éppen a startmenüből. Éljen. Ráadásul a Firefoxszal párhuzamosan is használható a Chrome, s még a csetek is mindkét helyen követhetők.

Várjuk az újabb szolgáltatásokat, mert egyelőre tetszik, amit látunk. Letölteni, tesztelni itt lehet.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások