Mi ez?

Mi ez? Padlizsán

2066

A padlizsán sötét lilás színű, körte alakú zöldségnövény, melynek latin neve Solanum melongena L. A csucsorfélékhez tartozik, a paradicsom és a paprika rokona, a köznyelv hívja tojásgyümölcsnek és törökparadicsomnak is. Utóbbi kicsit megtévesztő lehet, hiszen őshazája nem Törökország, hanem India, onnan került a XVI. században arab közvetítéssel Európába. Magyarországon nem annyira elterjed a konyhaművészetben, viszont a mediterrán területeken annál inkább, Erdélyben pedig szinte nélkülözhetetlen alapanyag, ott vinette-nek nevezik.

Vitaminok, ásványianyagok

A padlizsán a többi zöldséghez hasonlóan vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag - található benne kálcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, A-, B1-, B2- és C-vitamin és egy kevés nátrium, azaz só is. Kevés a fehérje- (1,3%) és a szénhidrát- (4,8%), viszont magas a víztartalma, ennek köszönhetően zsírszegény vagy fogyókúrás étrendbe is beleilleszthető. 100 gramm padlizsán körülbelül 25 kalóriát jelent. A vitaminok pozitív hatása mellett segíti a koleszterinszint beállítását, valamint az agysejtek működését is. Kedvező hatással van a máj és a vese működésére, vízhajtó és emésztést fokozó hatása révén.

Padlizsánkrém

Padlizsánból számos étel készíthető - csinálhatunk belőle salátát, pástétomot vagy a törökök és a görögök ételét, a muszakát is, de szerintem a legegyszerűbb és legfinomabb a padlizsánkrém. Padlizsánkrémet először négy éve ettem, egészen Erdélyig, pontosabban Torockóig kellett mennem, hogy megismerjem ezt az ízletes, de annál könnyebben elkészíthető krémet. Egy kedves kis fogadóban tálalták fel nekünk reggelire, és elsőre kételkedve néztünk a barnás-zöldes masszára, de az íze felejtette a színét olyannyira, hogy azóta is sokszor készítjük el.

A könnyű elkészíthetősége mellett a padlizsánkrém előnye még, hogy műanyag dobozban, hűtőben tárolva sokáig eláll, kitűnő reggelire és vacsorára, kiflire vagy kenyérre kenve sok-sok zöldséggel, sőt akár szószként tésztára is önthetjük. A krém még egy pozitívuma, hogy számos módon elkészíthető - van majonézes és olajos változat is, készíthetjük vöröshagymával, foghagymával vagy újhagymával, vagy ezek tetszőleges párosításával. Akár pár csepp citromlével is megbolondíthatjuk, a variációk száma majdnem végtelen, ki-ki megtalálja az ízlésének megfelelőt. A krém készítésével kapcsolatos trükk, hogy fa vagy rozsdamentes eszközöket használjunk, mert a fémtárgyak elszínezik a finomságot. Ha lusta vagy piacra menni megvenni a padlizsánt és te magad elkészíteni, akkor bioboltokban akár üveges kiszerelésben meg is vásárolhatod, aki viszont szeretne picit kotyvasztani, annak itt egy tuti padlizsánkrém recept.

Majonézes padlizsánkrém recept:
Hozzávalók: padlizsán, néhány evőkanál majonéz, só, bors, fokhagyma
Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, tepsibe tesszük, megszurkáljuk, és takarék fokozaton puhára sütjük. Miután kihűlt, lehúzzuk a héját. A meghámozott padlizsánt összetörjük, összeturmixoljuk és az apróra vágott fokhagymával meg a többi hozzávalóval összekeverjük, és már lehet is a kenyérre kenni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások