Lélek

Utálunk várni!

2053

Várunk kilenc hónapot a gyerek kihordásával, várjuk az iskolát vagy a szünidőt, várjuk a barátokat, akik rendszerint késnek vagy telefonhívásokat és leveleket várunk, sorban állunk és várunk. Várunk és várunk és várunk. De vajon miért tölt el ez minket feszültséggel és türelmetlenséggel? Ezt el lehet viselni?

A türelmetlenséget személyiséghibának tartjuk, arrogánsnak, érzéketlennek és hatalommániásnak tűnik az, aki valójában csak türelmetlen. Elvágjuk a másik mondatát és azt teszünk, arról beszélünk, amiről mi szeretnénk, elhamarkodottan ítélünk, olykor tájékozatlanul teszünk kijelentéseket, tételekként megfogalmazva azokat. Gyakran a mások által feltett kérdésekre azonnal ráharapunk, és már mondjuk a választ. Hosszú út vezet az általános türelmetlenséghez, kialakulásának legnagyobb oka a feszültség. Az emberben fellépő feszültség az, ami okot ad arra, hogy egy helyzetre türelmetlenül reagáljunk.

Sorban állás

Ha megkérdeznek bárkit, mit utál a vásárlásban, az biztos, hogy azt fogja mondani, a sorban állást. Szeretjük tudni, mikor nyit egy másik kassza, hol jár épp a bankkártyás fizetés, az előttünk állónak szóló sürgető gesztusokkal odavágódunk a pulthoz, legyen az banki vagy bolti. Nem tudni, mi okozza azt a feszültséget, amitől egy sorban állást nem bírunk ki. Vannak extrém helyzetek, emberi hibák, véletlenek (mindenki kártyával fizet előttünk), amik elől nem menekülhetünk. Jóval egyszerűbb lenne ezt felismerni és ráébredni, hogy amíg sorban állunk, legalább gondolatainkban lehetünk, és akár átvehetjük a fejünkben, milyen elintéznivalóink vannak vagy épp kinek milyen ajándékot vegyünk.

Várakozás

Egy barátom nagyon ki van akadva ha csak tíz percet kések, pedig annyi jár a lovagoknak is. Iszonyúan mérges tud lenni, és ráadásul képtelen felfogni és megérteni, hogy esetleg okom volta késésre - bár a legtöbb esetben persze semmi okom nincs. Ha azonban én vagyok az, aki másokra vár, igen nagyfokú nyugalomra van szükségem, hogy ne látszódjon rajtam az ingerültség. A legrosszabb reggel, készülődéskor várni valakire.

Időhiány

A baj az, hogy nagyon sok mindent akarunk elvégezni nagyon rövid idő alatt. A sürgető határidők, a munkahely miatti stressz, egy probléma lehetetlen megoldása és az idővel való versenyfutás is eredményezhet feszültséget, és ekkor még a tejes bögrét is úgy tesszük le az asztalra, hogy beleremeg a lakás és úgy válaszolunk egy ártatlan kérdésre, ahogy nagyon nem kellene, hisz ezzel tovább adjuk negatív rezgéseinket, és ettől bolondul meg a város már reggel kilencre. Az idővel való versenyfutás olyan tehetetlenséget és türelmetlenséget is eredményezhet, ami akár agresszióval is párosulhat, de valójában érthetetlen, minek hajszoljuk magunkat ennyire. Törökországban lenyűgöző nézni, ahogy egy szög beveréséhez mintegy tizenkét ember gyűlik össze, egy tea mellett megbeszélik, hogyan fogják csinálni, eltelik négy óra, s már készen is vannak.

Internet, mobil, közlekedés

Azok, akik az internet világában élnek, egyre türelmetlenebbé válnak. Az ok egyszerű és logikus, kevés idő alatt rengeteg információhoz juthatunk, ám pont emiatt alakulhat ki az, hogy akár pár másodpercnyi várakozás után azonnal türelmetlenek leszünk, és vagy elbarangolunk, vagy próbálkozunk tovább, egyre idegesebben. Ezért használjuk szívesebben azokat az átfogó, összesítő oldalakat, amiben már minden együtt van, mint a netvibes vagy igoogle. Ugyanez vonatkozik a kommunikációnkra is, már bármit azonnal elintézünk mobilon, így ha épp nem veszi fel a másik vagy ki van kapcsolva, a tehetetlenség feszültség szül, és aztán már türelmetlenek is vagyunk, számonkérjük, miért nem értük el, csapkodunk, dühöngünk.

A legdurvábban persze a közlekedésben csattan a feszültség. Várunk a buszra, ahova századmagunkkal fölnyomakodunk, és máris pattannak az idegek az első szikrától. Idegbetegségben egyértelműen az autósok vezetnek, órákat dekkolnak nap nap után a dugóban (érthetetlen okokból), és amint száz méter szabad út nyílik meg előttük, habzó szájjal dudálnak le, ha épp arra bicikliznél. Anyázzák egymást, mindenkit, aki él és mozog, leginkább azt, aki mozog, míg ők állnak és várnak és várnak és várnak...

Várunk valamire

Életünk során sok-sok éven keresztül képesek vagyunk várni valami olyan történésre, mely megváltoztatja addigi életünket, kiforgatja és újraéleszti úgy, hogy boldogok lehetünk, talán örökre. Ilyen egy szerelem, vagy egy állás, vagy a lottónyeremény. Idealista, de hatékony önmotiváció az élethez.

Gyógyír

Fontos tudni, hogy a türelmetlenség következménye lehet a krónikus stressznek, ha az fejfájással, agresszivitással, frigiditással, melankóliával, menstruációs zavarokkal jár együtt. A türelmetlen emberek általában tudják, hogy azok, sőt egyesek türelmetlenségi zavarban szenvednek. Ahhoz, hogy megfejtsük, mi okozza a türelmetlenséget, meg kell győződnünk arról, azok vagyunk-e. 

Kérdezzük meg a környezetünkben élőket, milyenek vagyunk, amikor türelmetlenek vagyunk? Milyen arcot vágunk, a testbeszédünkben mit történik, és mik azok a kérdések, amikre türelmetlenül reagálunk. Érdemes megfigyelnünk melyek azok az esetek, amikor azt érezzük, felforrt az agyvizünk. Azt is jó lenne ekkor megvizsgálnunk, hogy mások erre hogyan reagálnak. Haboznak vagy agresszívak lesznek, esetleg félnek? Ahogy elkezdjük figyelni, észrevehetően megváltozhatunk, hiszen nem indulatból, hanem ésszel, odafigyeléssel és tapintattal állunk majd a türelmetlenség helyett.

Hogy úrrá legyünk a türelmetlenségen, egy meditációs gyakorlat azt javasolja, hogy foglalkozzunk a fájdalommal, mert ez segíthet abban, hogy megtaláljuk a türelmet. A tudatot kell felkészíteni arra, hogy szembenézzen a fájdalommal és tanuljon abból, amit érez. Eltökélten kell szemlélni az összes fájdalomra adott reakciót, és csak akkor tudunk majd a türelmetlenségen úrrá lenni, ha foglalkozunk vele és megpróbáljuk megérteni, elfogadni azt. Ekkor leszünk képesek kifejleszteni azt a türelmet, ami jól jöhet a kínos pillanatokban. A türelmetlenség tudatosítása elvezethet a megismeréshez és ez a tudás teszi képessé az embert a türelmetlenség kiirtására. Ne feledd, ha megváltoztatod magadat, megváltozik a világ is!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások