Étel+Ital

Krémezz avokádóval!

2064

Ez a gyümölcs, vagy zöldség (Persea americana) Mexikóban, a Közel-Keleten és Ázsiában honos. Héja zöld és rücskös, alakja körte, ezért néha krokodil körtének is nevezik. Az éretlen avokádó kemény, sajnos a nagyobb üzletekben ez gyakran előfordul, hiszen mint a legtöbb déligyümölcsöt, ezt is éretlenül szállítják felénk. A jó avokádó puha, na nem annyira, de mondjuk, mint egy keményebb barack. Ha nagyon érett avokádót veszel, azt még aznap fogyaszd el, de legalábbis készítsd el, mert nagyon hamar avasodik, a benne található olaj.

De mi van benne?

Az avokádó telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma B-, C-, E- és A-vitaminokban gazdag. Az érett gyümölcs káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Szóval zsíros, de ezek egyszeresen telítettek, így a jó koleszterint növelik a szervezetünkben, kitűnő érelmeszesedésre, érszűkület enyhítésére.

Kozmetikázz

Mivel magas az olajtartalma és a bőrre jótékonyan ható, A- és E-vitamint tartalmaz, ezért kitűnő a szárazz bőre, sőt még ránctalanít is. Épp ezért, a mexikói asszonyok a fiatalság gyümölcsének is nevezik. Nem is láttam még ráncos mexikói asszonyságot, legfeljebb zsírosat.

Gasztró

Persze, hogy leginkább megenni jó az avokádót, és mivel elég húzós az ára, nem is biztos, hogy az arcodra kéne kenni, bár a legtöbb arckrémnél így is olcsóbb és nem is rákkeltő. Én legjobban az avokádókrémet szeretem pirítóssal, vagy nachos-szal, zöldségeket mártogatni bele, esetleg ropit – persze ezt csak akkor, ha tényleg semmi jobb nincs otthon. Ja, és iszonyú egyszerűen el lehet készíteni. Avokádót megpucolod, ez egyébként meglepően könnyű, félbe vágod. Ja, nem lehet elvágni, mert a kés útját állja egy hatalmas mag, de azt kikapod, majd villával könnyen összenyomkodod a gyümölcshúst.

Van, aki turmixolja, de én szeretem azokat a kis darabokat, amik megmaradnak, a hektikus nyomkodásom után. Ezután belecsavarod egy fél citrom levét, sózod, borsozod, némi fokhagyma, némi vörös, és már kész is. Ha egy kicsit krémesebbre szeretném, vagy kiadósabbra, akkor természetesen a kedvencemet teszem bele, ami a tejföl. Teheted még salátába, tészta mellé, levesbe, de semmiképpen ne főzd, mert keserű lesz.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások