Közösség

Kié a Hold?

2060

Mivel hozzávetőlegesen tíz éven belül az Egyesült Államok, Kína, Izrael és számos magánvállalat elkezdheti benépesíteni a Holdat, tábort óhajtanak létrehozni, ezért elérkezett az idő, hogy felvessük a kérdést: kié a Hold? És kié minden égitest? Kié a Nap, és kié az univerzum? Azé, aki először odamegy? Aki a legtöbb zászlót kitűzi? Aki ígéretet tesz, hogy az emberiség javára fordít minden, az adott égitestből származó anyagi és erkölcsi hasznot? A NASA is ezt a kérdést feszegette mostanában.

Létezik ugyan egy egyezmény, az amerikai kormány oldalán olvasható, minek értelmében kijelentettük, hogy az égitestek a mindenkori emberiség egészének tulajdonát képezik, tehát a Holdat nem lehet birtokolni úgymond. Miközben, ha gyakorlati oldalról vizsgálódunk, mégiscsak lehet, hisz ha valaki vagy valakik odamennek és építkezni kezdenek, saját eszközeiket, holmijukat hurcolják oda, onnantól kezdve az a terület valahol mégiscsak az övék, nem? Nézhetem innen a Holdat, és gondolhatom, hogy az enyém is, miközben másik emberek laknak rajta. (Eleve, mennyire bizarr és illúzióromboló lesz már, hogy felnézek éjjel az imádott Holdamra, és arra kell gondolnom, hogy kis kínaiak meg nagy amerikaiak éppen ott fúrnak valahol. Jézusom.)

Nem is olyan messzi ez a jövőkép, hisz 2015-re már nagyszabású lunáris projektek készülődnek, nem csak a kínaiak, az amerikaiak és az izraeliek kezdenek nyomulni odafönt, de a Google Lunar Xprize keretében magánvállalkozók is elindulnak. Húszmillió dollár üti ugyanis annak a markát, aki létrehoz egy űrjárgányt, ami Holdat ér, ott felfedez, majd hazatér. A Holdon hozzávetőlegesen tíz millárd hektár szabad földterület van, így mindenki joggal tarhatna igényt a saját jussára. Még te is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások