Divat

Sportos divat mesterfokon

2048

Közel 40 év sporttörténelemmel a háta mögött a Nike Sportswear hűen tükrözi a Nike márkanévhez kötődő lázadó szellemiséget, ami megnyilvánul mind a megszokottól való különbözőségben, mind pedig a sportolói újítást a végletekig előtérbe helyező szemléletmódban, a jellegzetes vonalvezetés új technológiákkal történő ötvözésében, és ezáltal a mai igényeknek leginkább megfelelő termékkialakításában. Most utcai öltözéket kreáltak a már jól bevált, professzionális sportcuccokból.

Richard Clarke, a Nike Sportswear kreatív igazgatója szerint a fent vázolt folyamat nem más, mint végtelen átdolgozások sorozata, melynek középpontjában azonban mindvégig a Nike újító szelleme húzódik meg: „Időnként valóban időutazásokat teszünk, és újra életre keltjük a Nike legjobb termékeit – meséli Clarke, – azonban mindeközben végig a legmodernebb technológiák és újítások előtt járunk egy lépéssel, ezáltal gondosan ügyelve arra, hogy sportolóink számára megfelelő teljesítményt biztosítsunk.”

A Nike legújabb Nike Sportswear-újítása, az Air Max 90 Current a kollekció mögött meghúzódó filozófia tökéletes megtestesítője. “Az eredeti Air Max 90-ből kiindulva mára megalkottuk, ami 1990-ben még nem sikerült. Könnyebbé, kényelmesebbé, és stabilabbá varázsoltuk ezt a legendás sportcipőt – árulta el Jesse Leyva, a Nike Sportswear tervezésért felelős igazgatója. – A Tinker Hatfield által az AM90 számára kialakított eredeti Nike Air párnázottsági rendszert alapul véve a stabilitás és a súlycsökkenés érdekében a felsőrész elkészítéséhez a legújabb Flywire technológiát alkalmaztuk, az optimális rugalmasságot és a megfelelő tapadást pedig a Nike Free külsőtalp biztosítja. Valamennyi komponens önálló célt szolgál és hozzájárul a cipő tökéletesítéséhez.”

A Nike profi kosárlabdacipő-kollekciójának két legünnepeltebb darabja szintén átalakul a megújult megjelenés és kényelem érdekében. „A Supreme Air Force 1 az Air Force 1 továbbfejlesztése, melynek során TPU-t olvasztottunk a felsőrészbe – folytatta Leyva. – Ez a technológia, azon túl, hogy tovább javítja a tartást, teljesen új eljárás, mely felejthetetlen megjelenéssel ajándékozza meg a cipőt. A vonalvezetés 3 dimenziós hálószerű motívumát a pekingi „Madárfészek” stadion, az ezévi olimpiai nyitóünnepségének helyszíne ihlette.

"A Nike Dunk cipőt egyedi alakíthatósága teszi legendás hírűvé, esztétikai képét pedig lézertechnológia segítségével emeltük magasabb szintre.”

A Flywire technológia a Nike egyik legújabb és legizgalmasabb újítása, amelynek lényege a lehető legkevesebb, nagy szakítószilárdságú anyag használatában rejlik. Jarrett Reynolds sportruhatervező a Nike egyik legkedveltebb termékén, a Nike Windrunneren is kipróbálta a csúcstechnológiát képviselő anyagot. „A Nike Windrunner dzseki ugyanazt képviseli a sportruha-kollekcióban, mint az Air Force 1 a cipők között – magyarázta. – Célunk az eddigi legkönnyebb Windrunner megalkotása volt, és a súlycsökkenés terén a legkorszerűbb fejlesztés a Flywire technológia. Mindezek mellett a dzseki még jól is mutat.” A Flywire Windrunner dzseki súlyát sikerült mindössze 116 grammra csökkentenünk, amely még fele sincs a második legkönnyebb Windrunner súlyának. Az újabb változaton található újítások: szimpla rétegű bordázott rész az ujjakon és a deréknál, modern cipzár, a Flywire technológia alkalmazása a mellrésznél és a karrészeknél, és rendkívül vékony, szakadásmentes mikroszálas anyagra digitális technológiával nyomott ék alakú minta. Nemcsak súlyra, hanem látványra is könnyű, majdhogynem légies ruhadarab.

A nyár folyamán Pekingben egy, az eddigieknél feltűnőbb Nike Sportswear Windrunner debütált az amerikai csapat ruha-összeállításban. „Az amerikai gálaruha elkészítése rendkívüli alkalom volt arra, hogy valami különlegeset alkossunk a sportolók számára, amit aztán az egész világ megcsodálhat – mondta Reynolds. – A Nike-sportruházat filozófiáját követve az új technológia segítségével megújítottunk egy »klasszikus« darabot.” A jellegzetes 26 fokos ék alak, az elöl található klasszikus stílusú cipzár, és a laza kapucni egyértelműen felismerhetővé teszi a gyűjtők között rendkívüli népszerűségnek örvendő Nike-terméket. Az új dizájn azonban nélkülözhetetlen fejlesztések nyomait is magán viseli: a könnyű, ámde erős nejlon anyag biztosítja a megfelelő szellőzést és a vízhatlanságot, ugyanakkor a hegesztett cipzár és a hagyományos és No Sew (varrásmentes) technológia ötvözése modern megjelenést kölcsönöz és növeli a komfortérzetet is.”

Noha az USA felirattal ellétott Windrunner gáladzsekik nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, az amerikai csapat ihlette változatai megvásárolhatók majd a Nike Sportswear kollekción keresztül az amerikai olimpiai csapat színeiben: vörös (áttetsző vörös ék alakkal), fehér (áttetsző fehér ék alakkal), kék (áttetsző kék ék alakkal).

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások