Közösség

Honnan jöttél, diszkógömb?

2046

Nem tudni, ki ébredt rá arra, hogyha a tükröt megsimítja és a fényeket arra irányítja, azok bizony szép mintában szétszóródnak a helységben. Ha mindezt egy gömbre rakja, és esetleg egy motort is tesz a közepébe, amitől körbe-körbe forog, akkor hangulatos fényeket ad. Szóval ez az a találmány, amit nem tudunk, kinek köszönhetünk, de köszönjük. A hetvenes évek óta ez a szimbóluma a zenés-táncos party helyeknek a diszkóláznak és a gömbláznak köszönhetően. Annyira meghódította az embereket, hogy miniatűr formában még a karácsonyfákra is kerül belőlük egy-egy darab, s nem ritka, hogy a visszapillantó tükrökön is ott lóg egy.

A tükör felületű labda ahogy bekerült a diszkókba, mindenkit rabul ejtett. A feltalálókat végignézve vitás, hogy ki, mikor fedezte fel a gömböt. Egy cikk szerint már 1987-ben Charlestown-ban az úgynevezett Roughaus Hall megnyitásakor ez volt a fő attrakció. Tényszerű adatok bizonyítják, hogy az 1920-as években használtak először diszkógömböt egy berlini night klubban, melyet egy '27-es német némafilmben már meg is mutattak. Az biztos, hogy az 1942-es Casablancában is volt diszkógömb a klubban, ahol Humphrey Bogart volt a főnök, és amit az egész világ láthatott.

Később, a a diszkó korszak berobbanásával indult útjára a diszkógömb. Innen csak egy lépés volt az, hogy a turnézni induló együttesek koncertjeiken is dekoratív elemként alkalmazzák. A Pink Floyd a '87-es és '94-es turnéjára magával vitte, aztán a sor egészen Madonnáig tart (2 millió dolláros Swarovskival kirakott diszkógömbbel turnézott), függetlenül az előadók zenei stílusától. A világ legnagyobb diszkógömbje Glasgowban van, az ABC nevű nightklubban.

Neked van diszkógömböd?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások