Közösség

Gamer csajok

2042

Kevesen hiszik el, mikor elmondom, hogy a háziorvosom megrögzött kártyabubus. Olyannyira, hogy amikor internete és számítógépe lett, hamarabb ultizott a neten, minthogy e-mailt tudott volna küldeni. A számítógépes játékok nemcsak pasiknak szólnak, hanem nekünk is, csak nem pont ugyanúgy.

Torzítják az énképet

Egy amerikai kutatás szerint a videójátékokban ábrázolt női alakok torzítják énképünket, mert arányaiban nem stimmel az ott látható csaj a valós női testtel. A kutatók szerint az alakok 38%-ának nagyobb a melle, 46 %-uknak aránytalanul vékony a dereka. Mindezt kihívóan ábrázolják a mély dekoltázzsal, a szűk ruhákkal és a meztelen combokkal. Ehhez párosul az, hogy nemiségük, programozott szerepük túlzottan provokatív, még viselkedésükben is, hiszen míg egy férfialak csöndben áll, addig a játékban játszó csaj vihog vagy sóhajtozik, esetleg nyögdécsel. A játékokban legtöbbször az erőszak dominál, így főhősnőnk simán lerúg, lelő és szétver bárkit. Ez így összességében valóban távol áll a valós női képtől, és elképzelhető, hogy a kisgyerekekre nincs jó hatással. Ez a kutatás gyakorlatilag a mai kor Barbie-baba és a lányok effektusa, ugyanez volt a baj Barbie testével és ruházatával egykoron. Vannak olyan emberek, akik megelégszenek kis szörnyek fejbecsapásának pontgyűjtögetésével, sőt a windows kártyajátékok is kiválóak.

Fiúk vagy lányok

Egy németországi felmérés szerint az iskolában romlik azoknak a fiúknak a teljesítménye, akik számítógépes játékokkal játszanak. A magyarázat erre az, hogy a fiúk az erőszakosabb játékokat szeretik, ami érzelmi szinten hat rájuk, így képes törölni a rövid távú memóriában megragadt iskolai ismereteket. A lányokra ez nem jellemző, mert a fiúkkal szemben a szociálisabb játékokat szeretik, és jóval kevesebb időt töltenek a monitor előtt. Napjainkban egyre nő a gamer csajok száma világszerte, egy felmérés szerint Ausztráliában 2005 óta 38-ról 41 %-ra emelkedett azoknak a nőknek a száma, akik számítógépes játékokkal játszanak. Úgy tűnik, egy-két év, és a csajok utolérik a pasikat, tehát a férfidominanciának a játékokban lőttek. A játék készítői szerint a pasiknak és a csajoknak ugyanazok a játékok jönnek be, bár a piacon az igazán csajos játékoktól kezdve a nagyon brutálisig mindenféle előfordul. Összességében persze minden csaj és minden pasi megtalálja a számára megfelelőt, hiszen nem minden lány szeret fodrászolós-sminkelős programokkal játszani, és nem minden srác lő-bombáz szét mindent. A lényeg az, hogy a játékipar nem hagyja figyelmen kívül a nőket. Sőt, szinte mindegyik típusú játékot próbáltunk és megvannak a jól bevált kedvenceink is.

Bugyuta játékok

Ide sorolom azokat, amikben a lényeg az, hogy állatokat terelgessünk, sziklákra ugráljunk, azaz a gombot nyomogassuk erőteljesen és ne gondolkodjunk. Talán ez a legfontosabb ezekben a játékokban. 

Szerepjátékos, lövöldözős

A legjobb idegnyugtató játékok, semmi extra, csak szét kell lőni mindent, esetleg egy-két dolgot el kell hozni, be kell gyűjteni, több élet, muníció, bunyók. A csajok mindezt igenis szeretik, csak nem a partnerük ellen játszva. A pasik nehezen viselik, ha csajaik legyőzik őket az ilyen játékokban és míg ők arra mennek, hogy minél véresebb legyen a játék, a lányoknak a titkok felfedezése és a segítés a cél. ( Szépíthetjük ezzel, hiszen már dartsban nyilaztuk le azokat, akikre épp ki voltunk bukva.)

Azonnal rászoksz

Még az ősrégi tévéjátékokból és kezdeti számítógépes játékokból maradtak fent az addiktívak, amiket letenni alig tudunk. Ilyen a tetris, a kígyós, a kártyajátékok, a Pacman és szerkesztőségi kedvencünk Tontie, akit le kell csapni egyre nehezebb pályákon és egyre bonyolultabb követelményekkel. Imádjuk ezeket!

Stratégiai játékok

Ezek azok, amiket már évek óta egy gépemre sem telepítek fel, mert azonnal merev görccsel ülök egy helyben, napokon át. Az összes olyan játék, amiben van civilizáció építés, társadalom fejlesztés, korváltás és ilyesmik, lenyűgöznek. Megtervezni egy várost, gondoskodni az emberek megélhetéséről, háborúzni velük napokig magával ragadó tevékenység, mely totális izomlázat és szívritmuszavart okoz. És néha jó nézni hátratett kézzel, hogy birodalmunk épül, az asszonyok halásznak, a parasztok fát vágnak és mezőt túrnak, a katonák pedig lesben állnak és őrzik a falakat. Én Age of Empire fan vagyok.

Szimulátorok

A legalkalmasabb játékok azoknak, akik a totális társadalmi elszigetelődésre vágynak. Az emberszimulátoros játékok közül a SIMS és a Second World  a legismertebbek. A SIMS alapvetően  nőknek találták ki ennek köszönhetően van benne minden: romantika, szex, lakáspara, konfliktusok, utazások így mindazt, ami hiányzik a való életből, megélhetjük a virtuális életünkben. Esetleg ugyanazt, amit a mindennapokban is. E tulajdonságukkal a szimulátoros videójátékok hasonlítanak nagyanyáink és a brazil tévésorozatok kapcsolatához.

Te melyik játékra csúsztál rá? Szereted a videójátékokat? Játszol munka közben?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások