Test

Mindenkinek fáj a háta

2032

Minden életkornak megvan a maga baja, de azt azért nem gondoltam volna, hogy az ülőmunka és kevés sport magával vonja majd a harmincas éveiben járók folyamatos hátfájását és gerinckopását. Öt emberből négy erre panaszkodik.

Fájások típusai 

Az egyszerű hátfájásokat általában húzódások okozzák, ám eléggé meg tudják keseríteni életünket. Kialakulásuk lehet akár azonnali de nem ritka, hogy órák, napok kellettek ahhoz, hogy annyira fájjon, hogy rájöjjek, valamit tenni kéne. A fájdalom vagy hirtelen nyilall bele a hátunkba vagy egy bizonyos mozdulatkor jelentkezik, és ez utóbbi a leggyakoribb. Amiatt, hogy nem sportolunk eleget, izmaink legyengülnek, így azok egy idő után képtelenek megfelelően tartani a gerincet. Persze a belső szervek is okozhatnak kisugárzást a hátba és a nagy mellek súlya is felelős lehet ezekért a fájásokért, de a helytelen tartás és az ülőmunka tette igazi népbetegséggé. Általában a gerinc alsó részére eső inak és szalagok azok, amiket inkább rándulás vagy húzódás ér, ezek okoznak később feszítő vagy görcsös fájásokat. 

Hátfájásnál a tünetek egyértelműen a fájások, melyek olyan erősek is lehetnek, hogy rendesen mozogni, netán felállni is képtelenek vagyunk, a fájdalmakat pedig egy köhögés vagy nevetés elviselhetetlenül felerősítheti. Sokszor persze az is lehet az ok, hogy elaludtuk testrészeinket, vagy eljátszottunk valakivel az éjszaka, ám ezek rövid ideig tartó fájdalmakat okoznak, esetleg izomlázat és nem tartós fájdalmat, ami megkeserítheti az életünket. A hosszú ideig tartó, monoton munka is okozhat hátfájást, már ami nem fizikai megterheléssel jár. Ilyenkor az izmok egy irányban terheljük meg, és ez kóros összehúzódást okozhat, majd gyulladást is előidézhet. A fej merev kényszertartása is ilyen, ekkor a nyakon és a lapockatájékon alakulhatnak ki gyulladások. A hátfájásnál fellépő fájdalom helyileg sokféle lehet, általában a gerinc két oldala görcsölhet be, ekkor a gerinc érzékeny a nyomásra és ütögetésre, a terület nehezen mozog, merev. Ez a fajta, hosszan fennálló merevség akár csigolya megbetegedést is jelenthet, tehát a hosszan fennálló hátfájást mindenképpen orvosoltassuk. Nem kell a legrosszabbra gondolni, akár egy lúdtalp is állhat a háttérben, de jó, ha kiderül, mi a bibi.

Gyógyír

Minden típusú hátfájásnak az ágy és szükség esetén fájdalomcsillapító tesz jót. Legtöbb esetben magától elmúlik pusztán attól, hogy testünket pihentetjük. Nem ritka, hogy nem találnak magyarázatot a hátfájásra, és sajnos akár lelki okai is lehetnek a fájásoknak, az ilyet  gyógyítani a legnehezebb. A hosszan tartó hátfájásnál mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni és ha már megállapította a tünetek okát, kezdődhet a kúra. Az izomrándulás néhány nap alatt javul, ha ínszalagok is rándultak, akkor egy hétig is eltart a felépülés. A hátat kezelhetik masszázzsal, tornával, nyújtással de akár a gerinc teljes rögzítése is szükséges lehet. Alapvető odafigyeléssel mellőzhetjük a fájdalmakat, a séta és háton úszás sokat javíthat tartásunkon és olykor elég, ha odafigyelünk, hogy egyenes háttal menjünk fel a lépcsőn, és egyenes háttal üljünk. Ha túlsúly miatt alakult ki a fájdalom, egyértelmű, hogy meg kell válni a feleslegtől. Sajnos a stressz, depresszió és szorongások is kiválthatnak hátfájásokat így itt is igaz a mondás: Ép testben ép lélek, és ez igaz fordítva is. Ússzunk, pilatesezzünk, járjunk peckesen!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások