Közösség

Hasznos tudást!

2025

A hasznos tudás egyértelműen a piacképes tudást jelenti. Adott számtalan egyetem, akár a színművészeti is, megannyi OKJ-s képzés, mégis sokszor a fejünket fogjuk, mert nem tudjuk hogyan oldjuk meg a felmerülő problémákat, talán azt sem tudjuk, hogy mi mit jelent. Valaki kikerül az iskolapadból, beáll a dolgozók, munkavállalók sorába, és máris szembetalálja magát olyan fogalmakkal és feladatokkal, melyeket legszívesebben törölne a világ memóriájából. Arról van szó, mi az, amit jó lenne, ha már a suliban is elmondanának, függetlenül attól, hogy jogra vagy történelem szakra járunk. Gyakorlati tudás mindez, mellyel sok órát tudnánk megspórolni, és persze kollégáinkat sem zaklatnánk az olykor buta és ostoba kérdéseinkkel. Persze, mondhatjuk, hogy az elméleti tudást kiegészíti a gyakorlatit, de ez utóbbiba sokszor alap dolgokat sorolunk. Mint a nettó és bruttó számítását.

Érvényesülés

A nagybetűs munkába állás nem olyan egyszerű, mint azt talán gondolnánk, hiszen ott nézhetünk először egy nagyot az álláshirdetésnél, hogy küldjünk be motivációs levelet. Bevallom, nem tudtam mi az, így rögtön a meggugliztam és először egy sablont írtam át önéletrajzom kísérőjének. Vannak olyan állások, ahol mindez nem szükséges, mert a szóbeli megismerkedésre fektetnek nagy hangsúlyt. Aki azt mondja, hogy olyan, mint az egyetemen egy szóbeli, az hazudik. idegen emberekkel kell csevegned magadról, olyan kérdéseket tesznek fel, hogy melyik a három jó és rossz tualjdonságod, amitől aztán ülsz kukán, mert soha életedben erre nem gondoltál. Érdemes tapasztaltabb emberrel megbeszélni mindezt, aki tudja a nagyon okos válaszokat a háeres kérdéseire.

Munkajogi ismeretek

Ha már felvettek egy munkahelyre, akkor azonnal olyan papírokat kérhetnek, amikről fogalmad sincs. Nem sok iskolában tanították azt, mit nézz a munkaszerződésen, mi az EKHO, és mi az a munkaköri leírás pontosan. Ezeket szintén kollégától lehet megtudni vagy a szülőktől, legrosszabb esetben ismerős könyvelőtől. Mindenesetre alap, hogy úgy ne írjunk alá semmit, hogy nem értjük, mi van benne.

Egyéb nyomtatványos ismeretek, amik jól jöhetnek

Munkán kívül is van élet, nem is akármilyen, és ahhoz is szükséges néhány alapvető ismeret, hogy egy lakáshitel felől érdeklődni tudj. Az ember egy lakásbérlésnél is szembetalálkozhat a szerződés fogalmával, a legegyszerűbb lenne azonnal ügyvédhez szaladni mindezekkel, ám egyrészt az anyagiak miatt, másrészt idő hiányában erre sokszor nincs mód. A legegyszerűbb a kért szerződést beírni a google-ba, és megállapodni a részletekben a nem túl bonyolult jogi szövegeket mellőzve. A hétköznapokban szükséges lehet még olykor a hitelekhez szükséges nyomtatványok kitöltése, sőt, ha már itt tartunk, az összes többi bankos és önkormányzati nyomtatvány kitöltése. Általános iskolában tanítják a csekk kitöltését és a levél feladását, de őszintén bevallom én a mai napig kb. 3 postai nyomtatványt ismerek, és azoknak sem tudom a nevét, csak ha a postás asszonytól megkérdezem, mit kell kitölteni hozzá, mert akkor odadugják az orrom elé. A sokféle nyomtatványuknak biztosan van rendszere, a lényeg az, hogy fogalmam sincs, mit kell kitöltenem ahhoz, ha külföldre akarok levelet küldeni úgy, hogy értesítést kapjak arról, hogy átvették. 

Informatikai hiányok

Ugyan tanulunk számítógéppel bánni a suliban és hobbiból is nyúzzuk, de azt, amikor meg kell oldani az internet parát a gépünkön vagy épp a céges mélt kellene ráállítani a gmail-re sehol nem tanítják. Munkahelyi, gyakorlati tapasztalat kell ahhoz, hogy ezeket magunktól elsajátítsuk, pedig sokszor az álláshirdetésekben ezek alapkövetelményként szerepelnek. 

Háztartási alapok

Ugyan volt technika óránk, amikor fát faragtunk meg csavaroztunk, de őszintén én az első vécé dugulásomnál álltam kétségbeesve, mi is ilyenkor a teendő. Ugyanez volt akkor is, amikor beejtettem a lefolyóba a fülbevalómat, és amikor a spot lámpát kellett kicserélni a konyhában. Ezeket jó lett volna, ha valaki megmutatja. Persze, hívhatjuk a szülőket (de ha vidékiek?) vagy szakembert, aki nem kevés összegért fogja mindezt bevállalni. 

A tanulmányisok az iskolában sokszor megizzasztották az embert, és az iskoali órákon sokszor mi magunk  isszenvedtünk az unalomtól. Azt tudjuk, tapasztaltuk, hogy annyira nem arányos a gyakorlati és elméleti tudás oktatása, de ez tényleg éles és tényleg az életünk minősége múlhat ezeken. Angliában tanuló rokon gyereknél megdöbbenve tapasztaljuk, hogy oktatás keretében kell kitalálniuk egy terméket, arra üzleti tervet készíteni, prezentációt összeállítani. Vagy épp rádióműsort, videós riportot szerkeszteni, szerződést írni, védőbeszédet tartani.

Neked mi az, amit jó lett volna tudnod? Mi az a mindennpi élethez szükséges info és tapasztalat, amit jó lett volna, ha már tudsz és rutinból megy?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások